Plymptonov Hair High u Zagrebu! - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Plymptonov Hair High u Zagrebu!

Plymptonov Hair High u Zagrebu!

Zasigurno jedan od najluđih animatora današnjice, Bill Plympton, poslao je svoj 'Hair High' u natjecateljski program Animafesta.

v.h. 09.10.2005 0 komentara

Plymptonov Hair High u Zagrebu!

Dok se on ispričao organizatorima jer uslijed brojnih obaveza neće imati vremena doći u Zagreb, prisjetimo se njegova gostovanja prošle godine i intervjua koji je dao za FILMSKI. Bill Plympton veliki je i vrlo talentirani umjetnik. Od malena se zanima za crtež i animaciju. Zarana je počeo ilustrirati i objavljivati radove u raznim časopisima. Njegovi kratki filmovi bili su dio 'Saturday Night Livea' kao i MTV programa.

Neko je vrijeme pokušavao nešto s muzikom (imao je bend s kojim je svirao po njujorškim klubovima i barovima) al' više iz zabave, kako sam kaže, jer je animacija njegova prava ljubav. 'To je nešto prekrasno. To je jedna od stvari koja me najviše opušta. Stavim neku lijepu muziku i naprosto stvaram ove likove. To je terapeutska vježba.' Iz vremena svirki ostalo mu je prijateljstvo s Maureen McElheron koja komponira za njegova filmove i ovdje možete čuti nešto od te glazbe. Inače, Plymptonovi filmovi osvajaju brojne nagrade po bespućima filmskih festivala diljem svijeta, a on je sam rado viđen gost.

'Hair High' njegov je posljednji dugometražni film. Ljubavna je to priča i horor i tragedija i komedija i umjetničko djelo najluđe vrste. Gledali smo već brojne američke filmove koji pričaju o završnom maturalnom plesu i kralju i kraljici večeri. E, ovo je jedan od takvih filmova samo malo uvrnutiji. Kao da je 'Briljantin' (bez muzike) susreo 'Carrie' (s više zombija). I još malo 'Buntovnika bez razloga' dodaje Bill. Toliko o samoj priči jer film se treba apsolutno pogledati. Na službenim stranicama moguće je vidjeti nekoliko isječaka koji će vas sigurno narajcat da pogledate kompletni uradak, stoga preporučam. Dok ovdje pogledajte isječke iz nekih reklama i drugim filmova ranijeg datuma by Plympton.

Hair High

Ako se malo bolje prošećete stranicama filma 'Hair High' primjetit ćete da glasove likovima iz filma posuđuju velika imena poput Beverly D'Angelo, David i Keith Carradin, zatim simpsonovac Matt Groening kao i mladi, ali već afirmirani animator Don Hertzeldt. Matthew Perry (Chandler iz 'Prijatelja') se htio uključiti u rad na filmu ali ga je u tom naumu onemogućio njegov agent. Kao on je prevelika zvijezda da se bavi ovakvim nezavisnim filmovima.

Poznato je da Bill sve crteže za svoje filmove radi sam. On je na to vrlo ponosan i stalo mu je to naglasiti. Za ovaj mu je film bila potrebna godinu dana da ga nacrta dok je ukupna produkcija filma trajala oko dvije i pol do tri godine. Rad na 'Hair High' donio je i jedan presedan u povijesti animacije. Naime, Bill je tokom rada imao uključenu web kameru pa su svi animaljupci mogli pratiti crtanje uživo. Javljali su se potom mailovima s interesantnim zapažanjima i pitanjima. Veliki je broj tako bio zapanjen da se 'to još uvijek radi rukom' jer su bili uvjereni da je kompjuter preuzeo cjelokupni rad na animiranom filmu.

Plympton trenutno razmišlja o ilustriranoj knjizi na temu leta između New Yorka i Pariza i raznoraznim dogodovštinama koja se tu događaju. Radi se o stvarnim događajima koja su ostala zabilježena u njegovoj bilježnici jer je on zadnjih desetak godina sakupio na desetke crteža o ludim anegdotama koje je vidio i doživio na ovoj zračnoj liniji. Zašto baš put do Pariza, ostaje tajna do daljnjega.

'Hair High' je na rasporedu 26.10. u 21.00 u kinu 'Tuškanac'.

Komentari

Nema komentara.