Ottawa 2005. - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Ottawa 2005.

Ottawa 2005.

Stiže izvještaj s netom okončanog Festivala Animiranog Filma Ottawa 2005. Koji su trendovi, na što posebno baciti oko, nova imena...

d.g. 02.10.2005 0 komentara

Ottawa 2005.

... i sve što inače ide uz ovakve manifestacije pokušat ćemo sažeti na najosnovnije i najbitnije činjenice.

Od pristiglih 1883 animirana filma iz 64 zemlje žiri je odabrao njih 108 i potrpao ih unutar petnaest kategorija, ali ipak ovogodišnje izdanje, za razliku od onog iz dvije i četvrte, nije proteklo baš onako glatko kako su organizatori predviđali. Je li stvar u krizi koja je pogodila svijet animacije ili o trenutnom nedostatku inspiracije, ali mnoge od uobičajenih i najavljenih kategorija bilo je potrebno izbaciti radi nedovoljnog broja pristiglih radova!?

Bilo kako bilo, nagrade su podijeljene, pobjednici su se proslavili, a nama evo onih iz najvažnijih ili najzanimljivijih kategorija. Nagradu Mercury Filmworks za najbolji dugometražni film dobio je, nakon osvajanja gotovo svih većih festivala ove godine, The District! ( u originalu, na nađarskom, imenom 'Nyocker!') redatelja Arona Gaudera. Zahvaljujući, kako kažu, inovativnom vizualnom pristupu, energičnom stilu i otvorenoj satiri suvremene kulture i politike. Film ćemo na sreću imati prilike vrlo brzo i mi vidjeti u Kinu Tuškanac na Animfestu 05!!!

Njegov kratkometražni kolega je film nazvan 'Milch', podrijetlom iz Amerike, autora Igora Kovalyova, a žiri je oduševio svojom dirljivom i vrlo ambijentalnom  pričom o tužnom djetinjstvu, pridajući posebnu pažnju detaljima.

Milch, Igor Kovalyov

Kako se u posljednje vrijeme studentski filmovi kvalitetom sve više približavaju profesionalnima, ova kategorija također postaje sve relevantnija. Studentski pobjednik u Kanadi ove godine je mladi američki autor J. J. Villard sa filmom 'Chestnuts Icelolly', crno bijelom pričom suvremene tematike ispričanom vrlo sirovo, kako i dolikuje situaciji koja nas okružuje. U kategoriji novih medija pobijedio je još jedan Amerikanac, Roque Ballesteros s komičnim i izuzetno zabavnim filmom 'Mole in the City'.

Od ostalih kategorija tu je i neizostavna nagrada publike koja je otišla domaćem filmu 'Surly Squirrel', nagrada za najbolju animiranu TV seriju, tko zna koju po redu, dodijelili su Cartoon Networkovom hitu 'Codename Kids Next Door', a najboljim filmom rađenim po narudžbi proglašen je izuzetno zanimljiv video spot njemačkih pop punkera Die Totten Hosen - 'Walkampf'. Ostale nagrađene potražite na službenim stranicama.

Naših uzdanica naravno, moramo li to nanovo spominjati, nigdje, ali zato nam se susjedna SCiG pojavljuje među posebnim priznanjima sa surealnom najavnom špicom za Dellirium Films i filmom 'Tri Oca i Glista' Igora Čorića! Toliko o nezavidnoj situaciji u kojoj se nalazi naša animacija i kako je sve u parama kojih nema i kako se nitko ne brine o jadnim njima i da ne nabrajam više kojekakvim se sve izlikama ne služe... Zaključak prepuštam svakom ponaosob!

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.