Milan Trenc retrospektiva 1980-2005 - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Milan Trenc retrospektiva 1980-2005

Milan Trenc retrospektiva 1980-2005

Koščak, Blenton, Veliki provod, The Night at the Museum, Zen priče.. Svi ovi naslovi vežu se uz Milana Trenca, autora čija je izložba trenutno u Zagrebu.

v.h. 26.09.2005 0 komentara

Milan Trenc retrospektiva 1980-2005

Sigurno vam je poznat barem 'Blenton' od gore navedenih naslova. Trenc je taj strip radio u osamdesetima prema radio drami Radija 101 'Blentoni'. Bila je to parodija na američki strip iz pedesetih na sf, u tekstualnom dijelu Gorana Pirša, a u vizualnom Trenca.

'Milan Blenton je antijunak svemira koji leti kroz alternativni svemir osamdesetih. Svi njegovi doživljaji imaju neke refleksije s događajima koji su se u to vrijeme dešavali na zemlji, ali je sve podignuto na jednu malo humorističku liniju i sve se događa u svemiru' kaže Trenc. Uslijedili su i televizijski spotovi s istim likom za koje su muziku pisali dva Davora, Gobac i Slaming.

Od sredine osamdesetih Trenc počinje raditi ilustracije (uglavnom političke) za 'Start', ali i za 'Mladinu'. Potom je u produkciji 'Zagreb filma' napravio animirani film 'Veliki provod' da bi se 1991. nakon završenog studija režije u klasi Kreše Golika na Akademiji dramskih umjetnosti i s podosta uspješnica uputio preko velike bare.

Veliki provod

U SAD se intenzivno bavio ilustracijom i objavljivao je u časopisima kao što su 'The New York Times', 'Time', 'The Wall Street Journal'. O svojim iskustvima u Americi i nekim drugim razmišljanjima pročitajte na radiu 101 dok vas upućujemo i na stranice Večernjeg lista gdje možete posjetiti virtualnu izložbu Milana Trenca. Samo, znate da to nikada nije isto kao uživo!

Kada je 1993. za izdavačku kuću Barron's Trenc izdao slikovnicu 'Noć u muzeju' za istu se zainteresirao Chris Columbus, hollywoodski redatelj i producent ('Sam u kući', 'Gospođica Doubtfire', neki od Pottera) kojemu je tada i prodao prava na priču. Upravo se sada priprema snimanje filma, al' ne s Columbosom već sa Stephenom Sommersom ('Van Helsing') kao redateljem. Ovdje pogledajte dio slikovnice.

Krajem devedesetih započeo je rad na cjelovečernjem filmu 'Zen priče' koje je završio nakon tri godine, a posjetitelji Motovun Film Festivala sjetit će se da je film tamo gostovao 2000. A što Milan Trenc sada radi? Vratio se u Zagreb, za koji kaže da bi rado odabrao za svoju bazu i te se promijenio na bolje!!! Predaje na Odsjeku animacije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti dok istovremeno sprema i novi animirani film 'Samoća'.

E da, još samo informacija gdje možete vidjeti gotovo sve gore navedeno? U Galeriji Klovićevi dvori i to do 16. listopada.

Naslovna ilustracija - Thailand, Milan Trenc
www.trenc.com

Komentari

Nema komentara.