Kratki animirani Oscar - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Kratki animirani Oscar

Kratki animirani Oscar

Da budno oko američke Akademije pozorno prati i cijeni animaciju dokazala je prošlogodišnjim uvođenjem kategorije za najbolji dugometražni animirani film.

filmski.net 02.02.2005 1 komentara

Kratki animirani Oscar

O kratkim animiranim brine se oduvijek. Dakle, scenarij je otprilike poznat: šaljiva dosjetka prezenterskog para u blještavoj dvorani praćena slavnim: U kategoriji kratkog animiranog filma nominirani su…, zatim isječci iz filmova i onaj split screen gdje vidimo autore u iščekivanju i želji da sve što prije svrši, da se konačno dozna tko je vlasnik zlaćanog kipića… Pa pljesak, pa poljupci, pa zahvale, pa… samo ne suze! The Cure su nas davnih dana uvjerili da Boys Don't Cry, pa da vidimo koji će to dečki samo strepiti u iščekivanju.

Manje-više, ove godine nema nikakvih iznenađenja. Američka je Akademija išla na sigurno. Među nominiranima čak su dva autora koji se u ovoj kategoriji po drugi put nadaju oskarovskoj slavi. Prvi je Kanađanin Chris Landerth i njegov 'Ryan'. O 3 D raskošnom animiranom dokumentarcu, hommageu pioniru kanadske animacije Ryanu Larkinu već smo pisali pa se podsjetite ovdje. Inače Chrisu je 1995. Oscara 'oteo' miljenik Akademije (a i mnogih animatora i filmaša) Britanac Nick Park. Popularni aardmanovac ponosni je vlasnik već tri Oscara pa što se njega tiče, Chris može odahnuti.

No, konkurencija mu je ove godine jedna druga zvijezda animiranog filma - Bill Plympton, kojemu je 1987. kipić kliznuo iz ruke. Njegovog ste Guard Doga (a i samog Billa) imali prilike gledati na prošlogodišnjem Animafestu u Zagrebu (pročitaj i mali intervju). Klasični Plymptonovi crteži u 5 i pol minuta pričaju duhovitu zgodu psa koji frustrirano laje na sve što ga okružuje u parku. Zašto? Pa pogledajte!

Birthday Boy, Sejong Park

Uz njih, nominacija je pripala i redateljsko-producentskom dvojcu, Jeffu Fowleru i Timu Milleru iz kalifornijskog studija Blur za film Gopher Broke. Digitalni crtić, piksarovskog humora o glodavcu koji se u američkoj pustari želi 'samo' nahraniti, možete pogledati na službenim stranicama studija. Kratki filmovi ove produkcijske kuće, specijalizirane za animaciju i CG postprodukciju u reklamama, spotovima i igricama već su par godina prisutni na listama za Oscara, no tek su ove godine uspjeli zaraditi i nominaciju. Hoće li im uspjeti do kraja? Vidjet ćemo…

Četvrti nominirani stiže iz Walt Disney studija. Za priču o razmaženom mačku čiji se rep pobuni i oživi zaslužan je dugogodišnji suradnik Disneya (Pocahontas, The Rescuers Down Under) Mike Gabriel. Petominutni Lorenzo dobar je hibrid klasičnog i digitalnog. Rukom rađeni crteži, animirani na zvukove tanga i obrađeni u softwareu posebno dizajniranom za crtić može se reći da su neodoljiv podsjetnik na svu slavu diznijevske tradicije. Nije isključeno da upravo takve emocije presude pri proglašenju pobjednika. A Mike Gabriel je za Lorenza već zahvaljivao prošle godine u Annecyju, gdje je osvojio Grand prix.

No, možda Akademiju ipak ponesu emocije posljednjeg od petorke nominiranih. Australski Birthday Boy, diplomanta digitalnih medija s Australian Film Television and Radio School, Sejonga Parka već smo pohvalili. Nanizavši značajne nagrade na polju digitalnog, Parkov dječak Manuk i njegovo nevino, djetinje viđenje ratne bojišnice u ravnopravnoj je borbi za ovogodišnji prestiž pod imenom Oscar. 

Komentari
CGIFurniture 21.11.2018

Awesome article!