Zločesti Zlikavci, tc-tc-tc - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Zločesti Zlikavci, tc-tc-tc

Zločesti Zlikavci, tc-tc-tc

Ovako nešto moglo se i očekivati – Crkva se pobunila protiv animirane serije u kojoj se prakticira slobodan humor.

k.j. 25.11.2004 0 komentara

Zločesti Zlikavci, tc-tc-tc

Kršćanske udruge mladih, predvođene paterom Stjepanom Fridlom, najavile su da će po svim župama organizirati potpisivanje peticije za zabranu serije 'Zlikavci'. Zašto? Pa zato jer su se vjernici i njihovi predvodnici našli pogođeni zbog 'vrijeđanja vjerskih osjećaja'.

Njihove vjerske osjećaje posebno su povrijedila 'blaćenja Pape, Isusa Krista, Majke Božje, svećenika i Crkve te scena iz posljednje epizode u kojoj lik Fabijana kaže kako je griješio bludno, s majkom i životinjama, a ta je izjava i propisno ilustrirana'.

Pater Fridl i kršćanske udruge idu čak toliko daleko da traže zabranu ove humoristične serije, očito ne shvaćajući što znači ovaj prefiks - humoristična. Ovime je dokazano da je smisao za humor jako delikatna stvar, kojom Bog nije obdario sve ljude pa se stoga niti ne može generalizirati. Ako ovih dana budete prolazili ispred zgrade HTV-a na zagrebačkom Prisavlju, pazite što pičate, jer vjernici – čistunci najavili su i prosvjede. Mi ćemo samo reći – tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen. Ili kruh.

HTV-ova reakcija na ove događaje svodila se na rezignirano 'neka promijene program ako im se ne sviđa, a producent serije Nedžad Haznadar rekao je da je serija 'primjer humora apsurda pa je tako i njeno ozbiljno shvaćanje apsurdno. Njena namjera nije bila nikoga uvijediti'.

Povodom cijelog ovog medijskog kaosa koji je nastao oko jedne vrste humora koja je vani već odavno postala lanjski snijeg (ipak smo mi Hrvati zaostali u svemu) razgovarali smo s Goranom Piršom - Pirom, autorom serije.

Hoće li najavljivani protesti i cijela fama stvorena oko 'Zlikavaca' utjecati na daljnje epizode?
'Ne, mi nastavljamo s onim što smo započeli i ovakvi komentari nas ne diraju. Uostalom, ispostavilo se čak i da jedan dio vjernika, koji su se na poziv patera Fridla javljali i bunili HTV-u, nisu niti pogledali seriju, već su samo slijedili njegove sugestije koje je on propovijedao na radiu Marija. Naravno, nisu svi takvi, ali ima ih. Pa čak je i sam pater Fridl mislio da se radi o stranoj seriji sinkroniziranoj na hrvatski, tako da komentare takvih neinformiranih osoba ne uzimamo za ozbiljno. Na kraju krajeva, u seriji se govori o puno stvari, a ne samo o Crkvi, a ne čujemo da se još netko buni. Činjenica da se serija emitira na Hrvatskoj Televiziji govori o tome da je prošla određenu razinu cenzure.'

Jeste li pričali sa paterom Fridlom?
Ne, nismo.

Biste li to voljeli?
'Voljeli bi porazgovarati s paterom Fridlom, a s velikim veseljem bi zajedno s njim potpisivali i peticije protiv kriminala i korupcije.'

Nažalost, do patera Fridla nismo uspjeli doći kako bi čuli njegov komentar na nastalu situaciju.

p.s. pročitajte humrističnu sagu o šaljivom papi o kojoj smo vas obavještavali u više navrata.

Komentari

Nema komentara.