Korak dalje za animaciju - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Korak dalje za animaciju

Korak dalje za animaciju

Ako je Gollum bio nova stepenica u računalnoj animaciji, 'The Polar Express' je sljedeća.

k.j. 20.09.2004 0 komentara

Korak dalje za animaciju

Tom Hanks i Robert Zemeckis ponovo su se udružili, ovaj put na projektu koji bi trebao biti svojevrsna revolucija u računalnoj animaciji. Radi se o dugom animiranom filmu 'The Polar Express', koji je rađen tehnikom nazvanom 'performance capture'. To je zapravo već svima poznati motion capture, kakav je primjerice korišten da bi se Andy Serkis pretvorio u Golluma u 'Gospodaru prstenova', ali rastegnut do posljednjih granica iskoristivosti.

Umjesto da glumci, među kojima je i spomenuti Tom Hanks (koji glumi u nekoliko uloga), samo posuđuju glasove likovima, oni su sami fizički odglumili svoje uloge. Za vrijeme snimanja, glumci su bili obučeni u rastezljiva odijela prekrivena senzorima, a samo na licu im se nalazilo čak njih 150. Pomoću senzora 'uhvaćeni' su pokreti glumaca i preneseni u računalo, gdje je krenula druga faza filma - tako dobiveni kosturi glumaca presvučeni su računalno generiranom kožom i smješteni u ranije stvoren 3D okoliš. Rezultat je nevjerojatno živopisna slika s animiranim likovima iznimno sofisticiranih pokreta i izraza lica.

'Polar Express' poster

Još jedan veliki plus ovakvog načina snimanja je kadriranje i montaža - budući da su glumci snimani i s preko 60 kamera, redatelju je omogućeno da manipulira virtualnom kamerom u 3D svijetu i 'voza' je oko glumca, kako god želi. Na taj su se način snimile scene koje bi inače, s pravim kamerama, bilo nemoguće izvesti.

Animirani film 'The Polar Express' je adaptacija popularne i nagrađivane istoimene knjige za djecu, čiji je autor Chris Van Allsburg, a Tom Hanks ju je redovito čitao djeci za Božić, dok nije odlučio otkupiti prava na nju i snimiti film. Priča govori o dječaku koji odlazi na vožnju vlakom do Sjevernog pola i putem otkriva da onima koji vjeruju, život stalno otkiva nova čudesa. Pa eto, 10. studenog i ovo će čudo u američka kina.

The Polar Express - službeni site - ima i trailera i svega, a ovdje ima i drugi, super friški trailer.

Hoće li uskoro biti nemoguće razlikovati 'živu' snimku od animacije?

Komentari

Nema komentara.