Zaplovite 'Krstaricom Potemkin'! - Specials
Home      Specials      Nagradne igre      Zaplovite 'Krstaricom Potemkin'!

Zaplovite 'Krstaricom Potemkin'!

Budite dio ugodne atmosfere u kinu Europa dok Zagrebačka filharmonija fantastičnom glazbom zove na pobunu – onu na 'Krstarici Potemkin'!

s.p. 11.11.2013 0 komentara

Zaplovite 'Krstaricom Potemkin'!

Krstarica Potemkin - Fil(m)harmonija

Izvedbe kultnog filma uz glazbenu pratnju orkestra Zagrebačke filharmonije

Kino Europa

14.11. u 20:00 sati / 15. i 16.11. u 19:00 i 21:00 sati

Nakon uspješne projekcije filma 'Nosferatu', Zagrebačka filharmonija i Kino Europa u svom Filmskom ciklusu predstavljaju jedan od najboljih i najutjecajnijih filmskih ostvarenja svih vremena - klasik kinematografije iz redateljskog stolca Sergeja Ejzenštejna: 'Krstaricu Potemkin' koja će se u kinu Europa prikazivati uz glazbenu pratnju orkestra Zagrebačke filharmonije!

Ovaj sovjetski crno-bijeli nijemi film ekranizira pobunu mornara na ratnom brodu Potemkin 1905.g. Ono što je započelo kao pobuna na brodu nakon što je posadi servirana pokvarena hrana, završilo je Prvom ruskom revolucijom. Snimljen prema istinitom događaju, dijelom je bio cenzuriran od strane tadašnje sovjetske vlasti i često se smatra jasnom propagandom sovjetskog režima. To ipak nije stalo na put njegovoj ogromnoj popularnosti koja ga je, uz neosporne tehničke dosege, lansirala u povijest kinematografije. Iako snimljen za samo 40 dana, a dovršen jutro prije premijere, ostaje zapamćen u povijesti filma po svojoj revolucionarnoj montaži i upotrebi tehnike reza.


'Krstarica Potemkin', trailer.

Filmofili će se sjetiti da je upravo kultna scena s padajućim dječjim kolicima na stepenicama u Odessi, u kojoj carski vojnici vrše masakr nad civilima, korištena u brojnim filmovima, među kojima su (jednako kultni): 'Nedodirljivi' Briana De Palme, 'Kum' Francisa Forda Coppole, 'Ljubav i smrt' Woodyja Allena…Ni naš Zagreb Film Festival nije ostao dužan Ejzenštejnovoj redateljskoj pronicljivosti; vjerojatno (ni)ste znali da su dječja kolica u logotipu Zagreb Film Festivala inspirirana upravo ovom scenom, kao i glavna nagrada koja nosi naslov Zlatna kolica. Tzv. Potemkinove stube postale su tako jedna od najutjecajnih filmskih scena i omiljena inspiracija brojnih umjetnika.

Edmund Meisel autor je originalne glazbe iz filma koju će orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Krešimira Batinića izvoditi za vrijeme projekcije. Šostakovičeva 5.simfonija savršeno prati svu dramatičnost ključnih filmskih scena, pa tako i onu Potemkinovih stuba. Meiselova glazba doživjela je brojne adaptacije - u pokušaju oživljavanja filma u 21.st., popularni dvojac iz slavnih Pet Shop Boysa (Neil Tennant i Chris Lowe), zajedno s filharmonijskim orkestrom iz Dresdena, snimio je 2004. svoj soundtrack 'Krstarice Potemkin'.

Misiju oživljavanja 'Krstarice Potemkin' na našim prostorima preuzeli su Zagrebačka filharmonija i kino Europa. Iako nijem, film koji se ni nakon 88 godina ne skida sa ljestvica popularnosti, govori glazbom i govori puno. U četvrtak, 14.11. u 20:00 sati iz Zagrebačke filharmonije i kina Europa najavljuju veliku premijeru, a projekcije se nastavljaju 15. i 16. 11. s početkom u 19:00 i 21:00 sati. Ulaznice za sve projekcije mogu se kupiti u suvenirnici kina Europa po cijeni od 60kn.

Tim povodom u suradnji s kinom Europa organiziramo nagradnu igru u kojoj najbržem čitatelju/čitateljici dijelimo 1X2 ulaznice za izvedbu u petak ili subotu, termin po izboru. Trebate samo poslati 1 e-mail poruku s naslovom 'Krstarica Potemkin', željenim terminom izvedbe i osobnim podacima (ime i prezime, adresa), i to na adresu info@filmski.net. Nagradna igra traje do podjele nagrade, a onda ćemo objaviti ime sretnog dobitnika/dobitnice. Sretno!

+++++++++++++++++++++++++++++

Ulaznice je osvojila Ksenija Jegrišnik Sinđelić. Čestitamo!

Komentari

Nema komentara.