Iz ženske perspektive - Specials
Home      Specials      Art-kino Croatia      Iz ženske perspektive

Iz ženske perspektive

Travanj u riječkom Art-kinu Croatia posebno je posvećen redateljicama - novi film Julie Deply, prvi film iz Saudijske Arabije jedne redateljice...

s.p. 30.03.2013 0 komentara

Iz ženske perspektive

'Ai Weiwei: Never Sorry' insajderska je priča o disidentu digitalnog doba koji inspirira publiku širom svijeta i briše granice umjetnosti i politike. Za potrebe svog debitantskog filma Alison Klayman, koja je tada radila u Kini kao novinarka, omogućen je dotad nezapamćen pristup Aiju. Ai Weiwei kineski je umjetnik svjetske reputacije, a ujedno i najotvoreniji kritičar trenutnog stanja u svojoj domovini. Kome i kako Ai pokazuje srednji prst možete pogledati u Art-kinu od 3. travnja.

'Vadžda' /naslovna/ je desetogodišnja djevojčica koja živi u predgrađu Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije. Unatoč odrastanju u konzervativnoj sredini ona nosi traperice i tenisice, sluša rock i sanja o kupnji zelenog bicikla koji će joj omogućiti da se utrkuje s prijateljem Abdullahom. Redateljica Haifaa Al Mansour suptilno, ne prikazujući svoje likove crno-bijelo, progovara o društvu željnom promjene. Vadžda je prvi ženski film snimljen u Saudijskoj Arabiji.

Komediju '2 dana u New Yorku' režirala je Julie Delpy koja je poznata po ulogama u filmovima 'Prije sumraka', 'Prije svitanja', '2 dana u Parizu'... Marion (Julie Delpy) je prekinula s dečkom, a s njihovim djetetom živi u New Yorku. Kada je njezina obitelj odluči posjetiti iz Francuske, njezin novi dečko Mingus (Chris Rock) teško će se uklopiti u novu situaciju.

Matineje za djecu i mlade donose dvije češke bajke u jutarnjim terminima vikenda prvog vikenda u travnju. Bajka 'Anđeo Gospodnji' nastala je prema motivima iz priča slavne češke spisateljice Božene Nĕmcové, a bavi se neposlušnim anđelom Petronelom koji je na Božić poslan na zemlju kako bi se iskupio time što će popraviti jednoga grešnika. Radnja druge filmske bajke, 'Lotrando i Zubejda', temelji se na motivima češkog pisca Karela Čapeka, a riječ je o netipičnoj bajci o princu i princezi. Čapek je dio obvezne školske lektire i u hrvatskim školama.

Poznatog francuskog redatelja Philippea Garrela upoznajemo u ciklusu njegovih filmova kroz četiri izvanredna filmska ostvarenja te uz pomoć dokumentarnog filma 'Philippe Garrel, umjetnik'. U romantičnoj drami 'Obični ljubavnici' redateljev sin Louis Garrel tumači glavnu ulogu Françoisa, dvadesetogodišnjeg studenta i pjesnika koji živi u Parizu u vrijeme prosvjeda 1968. godine. 'Hitni poljupci' na velikom platnu spajaju obitelj Garrel i film, a uloge tumače Brigitte Sy, Maurice Garrel, Louis Garrel te sam redatelj. 'Rođenje ljubavi' drama je o ljubavi, nevjeri i ljubomori dok je film 'Ne čujem gitaru' posveta Nico, pjevačici Velvet Undergrounda i Garrelovoj filmskoj muzi.

Što se dogodi kada bijeli Europljanin kupi diplomatski status i preko noći postane afrički diplomat u jednoj od nazadnijih afričkih država? Zagonetni, čudni i dekadentni bijelac s diplomatskom putovnicom stiže u Centralnoafričku Republiku kako bi vodio diplomatsku misiju za Liberiju. 'Ambasador' je vanžanrovska tragikomedija o bizarnom i skrivenom svijetu afričke diplomacije.


'Ambasador', trailer.

Dvije dame, majka i kćer, žive na sunčanoj portugalskoj obali. Kroz život imale su više nego dovoljno novca za uživanje, koji je stekao otac i muž. Međutim, bogatstvo je iscurilo. Život na visokoj nozi smijenili su neplaćeni računi i strah da neće moći platiti stanarinu za sljedeći mjesec. Obiteljska drama koja je postavila redateljicu Evu Mulvad u samo središte krize, dnevni boravak dvije bivše aristokratkinje, pogled je u preostalo sjećanje na nekadašnji 'Dobar život'.

Ima li ljubav majke prema djetetu granice i što kada to dijete zagorčava život majci, ali i svima ostalima? Oskarovka Tilda Swinton glumi majku Evu, dok mlada zvijezda u usponu Ezra Miller tumači ulogu sina Kevina. Uz brojne druge nagrade i nominacije, redateljica Lynne Ramsay nagrađena je Britanskom nezavisnom filmskom nagradom, a Tilda Swinton Europskom filmskom nagradom. Britanski kritičari su triler 'Trebamo pričati o Kevinu' proglasili najboljim filmom godine.

U petak, 19. travnja s početkom u 19 sati održat će se promocija knjige 'Fragmenti slike svijeta: Kritička analiza novije filmske i medijske produkcije' autora kroatista Saše Stanića i kulturologa Borisa Ružića.

Razglednica iz Brazila stiže u obliku pet suvremenih brazilskih filmova. Nagrađivana drama 'Dnevnik Helene Morley' pokriva razdoblje s kraja 19. stoljeća, ukidanje ropstva, pad monarhije i tranziciju brazilskog društva. Univerzalnu temu nevjere pratimo ekranizaciju romana portugalskoga pisca Eça de Queirós – 'Bratić Basílio'. 'Krvavo krštenje', inspirirano stvarnim životom oca Betta, prati dominikanske fratre koji se odlučuju suprotstaviti vojnoj diktaturi. 'Nije slučajno' priča je o dva muškarca koja žive u São Paulu, a iako se ne poznaju - život im se isprepliće. 'Donji grad' nastoji dati odgovor na pitanja o životu i ljubavi. Ciklus suvremenog brazilskog filma na repertoaru Art-kina je od 25. do 30. travnja.

Posljednji dan travnja rezerviran je za ReeQueer MoMente koji donose američku priču 'Želim tvoju ljubav' u režiji Travisa Mathewsa. Jesse napušta San Francisco, a s njim i njegovim prijateljima i bivšim ljubavnicima provodimo posljednji 36 sati na zabavnoj oproštajki.

Više informacija na www.art-kino.org

Komentari

Nema komentara.