Lebowski: Stari Rim - Specials
Home      Specials      Filmski Lebowski      Lebowski: Stari Rim

Lebowski: Stari Rim

Stari Rim, s legijama, centurionima, gladijatorima, slonovima, vinom, opijumom i politikom koja je i tada bila podjednako kurvanjska.

Lebowski 09.02.2009 0 komentara

Lebowski: Stari Rim

Kao veliki štovatelj lika&djela Bena Stillera nestrpljivo sam iščekivao 'Tropic Thunder'. I da je vrijedio samo polovicu 'Zoolandera', bio bih zadovoljan. Ali 'komedija' bez ijedne duhovitije scene u prvoj polovici filma, unatoč Jacku Blacku, Robertu Downeyu i ostalim vrhunskim komedijašima svela se na čuđenje izgledom Toma Cruisa.

Razočaran, ogorčen i općenito stubokom uzdrman, na rubu živčanog sloma jedva sam smogao snage stopirati DVD te krenuo u besciljno lutanje bespućima kablovske televizije. Već riješen da se odselim od žene i zaputim se stopama beskućnika narkomana u život ander d briđa, oko mi se zaustavilo na mladoj sisi koja se drmusala sukladno pripadajućem tijelu u seksualnoj radnji. HBO je prenosio drugu sezonu serije 'Rome', u nas prevedenu kao 'Stari Rim'. Da netko od neupućenijih gledatelja ne bi pomislio da je Cezar naš suvremenik koji je prošlog tjedna stradao u atentatu.

Stari Rim, s legijama, centurionima, gladijatorima, slonovima, vinom, opijumom i politikom koja je i tada bila podjednako kurvanjska. Stari Rim s hrpom robova. Glavni centurion vraća se doma, na ulazu zatječe dvije jebozovne ropkinje, a žena mu veli da ih je eto, povoljno rentala. Nisu imali automobile, centralno grijanje na plin ili Internet, ali roblja je bilo brate, na bacanje. Rob ti je mogao držati pimpać kad piškiš, nalijevat ti vino u grlo, nositi te na stolici… Mašta vlasnika jedino je ograničavajuće sredstvo bilo u primjeni roblja u drevnim vremenima. Ali kasnije, kao što znamo, robovi su preuzeli vlast i sad našu djecu u školi uče da to nije normalno, da je to izrabljivanje, sputavanje slobodne volje i ne znam kakve još komunističke gluposti.

Dosta toga promijenilo se od vremena rimskog carstva, recimo, čak su i u Saboru zabranjena ubojstva. Jer da to nije pravi način, jer da to potiče nasilje, gasi demokraciju…

Napretkom civilizacije očito smo postali previše pičkasti. Stari Rim je jedino mjesto na kojem se možeš osjećati poput pravog muškarca. Ženu potjeram na kavu s frendicama, stavim vijenac od lovorovog lišća oko glave, navučem na sebe bijelu posteljinu, natočim si pehar vina, zavrtim Rim i vičem: Sieg Heil! Sieg Heil!

Najbolja serija ikad. Kad je gledam deset sati u komadu, dođe mi da se učlanim u HDZ.

Komentari

Nema komentara.