Lebowski: P.S. Volim te - Specials
Home      Specials      Filmski Lebowski      Lebowski: P.S. Volim te

Lebowski: P.S. Volim te

Rijetki su filmovi koje nemam volje pogledati. Ipak, još prije dva tjedna posudio sam iz knjižnice 'P.S. Volim te'.

Lebowski 08.12.2008 0 komentara

Lebowski: P.S. Volim te

Naša knjižnica dosta brzo nabavlja filmove snimljene po romanima, bolno svjesna da će na taj način ipak pokoje dijete više barem znati o čemu se u romanu radi.

Koliko god sažetak na pozadini omota upozoravao da je riječ o katastrofalnom filmu, a to su uglavnom filmovi koji se hvali pozitivnim kritikama iz časopisa poput Svijet šarana ili Uređenje ljetne terase, očito da ne vodim toliko uzbudljiv život da bi tih sat i pol do dva sata vremena znao iskorisititi da bolji način.

A o čemu se radi u 'P.S. Volim te'? Tip umre od neke boleštine, a onda njegova žena nađe njegova pisma iz kojih je (pretpostavljam) vidljivo da on nju voli. Koji turn-off, mnogo veći od dlakavih pazuha. Kad se film bude prodavao na kioscima, u sklopu akcije 'gledati, a ne čitati', taj će film dolaziti uz štrik, žilete ili cijanid.

Čak ni moja žena, a ona voli plačljive drame, nije imala neku pretjeranu želju pogledati film.

Iako je rok za vraćanje posuđenih DVD-a tri dana, ja sam ga vratio nakon pet. Pa što, pisac sam, jedina privilegija na svijetu je to što mogu zakasniti dva dana s vraćanjem DVD-a u knjižnicu.

Ipak, nisam se htio predati pa sam samo produljio posudbu. Ne može biti toliko sranje kao hrvatski filmovi iz devedesetih, tješio sam se. Ali nisam se nagovorio. Nakon tjedan dana ponovo sam ga vratio nepregledanog. Čak sam i knjižničarki to spomenuo. Napravila je facu kao da povraća i rekla, film je ljigav.

- Koliko ljigav, ljigav kao tek-tako ljigav ili ljigav kao onak-totalno-ljigav?
- Na ljestvici ljigavosti od jedan od šest on bi dobio sedamnaest, toliko je ljigav!
- A daj mi reci neki ljigavi detalj da se mogu pravit da sam ga gledao.
- Kako? Pa nisam ga ja gledala.
- Pa tko je gledao?
- Ne znam, ja mogu vidjeti samo tko je posudio.
- A otkud znaš daje ljigav?
- A kakav bi mogao biti, pa pročitao si sadržaj na omotnici.

I tu se otvara druga važna tema - zašto na takvim filmovima piše sažetak sadržaja filma kada se zna da će takav sadržaj odbiti gledatelje?

Komentari

Nema komentara.