Lebowski: Propast provincijskih kina - Specials
Home      Specials      Filmski Lebowski      Lebowski: Propast provincijskih kina

Lebowski: Propast provincijskih kina

Prošlog tjedna i službeno smo saznali kako ostajemo bez jedinog bjelovarskog kina.

Lebowski 01.12.2008 0 komentara

Lebowski: Propast provincijskih kina

Propast provincijskih kina nije se dogodila preko noći, na to smo se polako privikavali desecima godina, počevši od videa pa sve do izostanka ulaganja u kino-infrastrukturu poput sustava grijanja, boljih stolaca, zvuka ili platna.

Ipak, nakon što sam se udobno smjestio u separeu omiljene birtije, naručio pivo i zapalio cigaretu, okružen bjelovarskom intelektualnom elitom započeo sam raspravu.

- Zatvorilo se kino - glasio je kratak uvod.

- I šta bi sad trebali, plakat? Pa jebo mu bog mater kad si uopće zadnji put bio u kinu? Pa da ga nisu zatvorili ja bi ga zapalio, jebote, to nije bilo kino, to je sramota, obično smeće, sranje, govno. Odavno ga je trebalo sravnit sa zemljom, bagere dovest, tamo dolaze samo oni koji zalutaju - rekao je Ujo, hrvatski branitelj u mirovini za kojeg se ne zna je li PTSP dobio u ratu ili je rođen s njim.

Kako je vrhunskim intelektualcima teško ostati na jednoj temi, Pero, bivši student sociologije a danas radnik na pilani, u razgovor je uveo svrsishodnost umjetničkih  filmova.

- Ingmar Bergman… Mene posebno raspizdi Ingmar Bergman… Kad ja vidim da neki tip stavi ruku okomito na čelo i gleda osam minuta u daljinu, ja popizdim. Šta se tu želi reći? Ili onaj Japanac, Kuro… Onaj što snima crno-bijele filmove…

Kao veliki ljubitelj Akire Kurosawe, Ujo je doslovno skočio iz separea.

- Koja si ti seljačina prokleta, ma ti ne kužiš… Pa ti si… Ma dajte mi nož da prikoljem ovu seljačinu glupu, pa pička ti materina Kurosawa je najbolji redatelj koji je ikad postojao, pa njegove filmove obrađivali su i Ameri i Francuzi i svi, da ti jebo bog mater glupu seljačku primitivnu!

Razgovoru se pridružio i Gašo, koji radi kao zaštitar prvenstveno zbog toga što mu u noćnim smjenama ostaje dovoljno vremena da radi na svojem intelektualnom boljitku.

- Ne trebamo prenaglo reagirati i prozivati Pericu zbog njegove ograničene percepcije. On jednostavno nije prepoznao vrijednost niti Bergmana, niti Kurosawe. Bilo bi mnogo konstruktivnije navesti primjere koji pozitivno ističu vrijednosti navedenih redatelja.

- Ma koje vrijednosti, pa ne može tip držati ruku na glavi dok ne prođe film. Šta je on, kratkovidan? Izgubio je ovce, jel to neka poruka? Okej, izgubio si ovce, idemo dalje, daj neku radnju. A ti si Ujo još veća seljačina jer se preseravaš s tim Kurosawom. Da, jako si pametan, gledaš Kurosawine filmove, jebote, jel misliš s tim pičke neke zbarit? Nisi jebo zadnjih pet godina, očajan si pa gledaš te filmove.

- A kad si ti zadnji put jebo, nemoj me jebat! Možeš samo nekog pijanog dečka ulovit dok spava u separeu. Ma ti si najveća seljačina u ovoj birtiji - rekao je Ujo i ponovo skočio iz separea.

- Ma ti gledaš Kurosawu jer si prestar da gledaš neke druge filmove, pa tebi i treba osam minuta da shvatiš da netko traži ovce, tebi bi bilo prebrzo da ih tip traži deset sekundi, ti to ne bi ni skužio, ti se na vic ispričan u ponedjeljak smiješ u četvrtak.

U kasnijem razgovoru dotakli smo se Almodovara i negativnog utjecaja homoseksualaca na kinematografiju, spomenuli smo fascinantnu mogućnost mimikrije Meryl Streep, spotovsku montažu zahvaljujući kojoj stariji od 40 godina ne uspijevaju pogledati film, prebacili se na ubojstva branitelja te završili s šest tura, zbog čega mi je žena zabranila izlaske na dva tjedna. Žene nemaju razumijevanja za intelektualce.

Komentari

Nema komentara.