Antonioni prolazi Tuškancem - Specials
Home      Specials      Filmski programi u Tuškancu      Antonioni prolazi Tuškancem

Antonioni prolazi Tuškancem

Veliki talijanski majstor dobio je retrospektivu u Tuškancu. Prikazuju se rani radovi, uključujući i hvaljenu trilogiju: 'Noć', 'Pomračenje' i 'Avantura'.

s.p. 04.02.2008 0 komentara

Antonioni prolazi Tuškancem

Još jedan pokojni filmaš dobio je svoj ciklus - Michelangelo Antonioni. Publika će moći upoznati njegove rane radove s kojima se proslavio ('Poraženi', 'Krik'), ali i zrele radove iz kasnije veze, kao što su filmovi: 'Noć', 'Pomračenje', 'Avantura' i 'Crvena pustinja'. Iako nedostaje poznati 'Blow Up', riječ je o reprezentativnom ciklusu Antonionijevih radova, a zanimljivo je kako odmah poslije Antonionija počinje ciklus Fellinija, i to s filmom 'Bijeli šeik', na kojem je Antonioni surađivao na scenariju.

Kino Tuškanac, Tuškanac 1

PONEDJELJAK, 04.02.2008.

19.00 'Poraženi' ('I Vinti'), r: Michelangelo Antonioni, 1953., 110 min.,
u: Franco Interlenghi (Claudio), Anna-Maria Ferrero (Marina), Peter Reynolds (Aubrey), Patrick Barr (Ken Wharton), Etchika Choureau (Simone)

U tri različite priče film se bavi ubojstvima koje su počinili pripadnici dobrostojeće mladeži. U prvoj priči, smještenoj u Parizu, skupina prijatelja ubija poznanika zbog ljubomore i novca. U Rimu student biva upleten u krijumčarski lanac koji ga dovede i do ubojstva, a u Londonu neostvareni pjesnik želi zaraditi na činjenici da je pronašao ženski leš.

21.00 'Krik' ('Il grido'), r: Michelangelo Antonioni, 1957, 115 min.
u: Steve Cochran (Aldo), Alida Valli (Irma), Betsy Blair (Elvia), Gabriella Pallotta (Edera, njezina sestra), Dorian Gray (Virginia)

Aldo, radnik zaposlen u šećerani na sjeveru Italije, živi s Irmom, koja je udata za drugog muškarca, i malom kćerkom koja je plod njegove veze s Irmom. Čim Irma doznaje da je njezin suprug umro, Aldo ju zaprosi, ali ga ona odbije i napusti. Duboko potresen, uzima svoju kćer i počinje besciljno lutati Italijom. Tijekom tog lutanja susreće različite ljude, među kojima je i jedna žena iz njegove prošlosti. U nemogućnosti da zaboravi Irmu, odlučuje se vratiti i potražiti je... Ovaj film, čija se radnja dešava u turobnu ugođaju doline Po, nagrađen je na festivalu u Locarnu.

UTORAK, 05.02.2008.

19.00 'Krik' ('Il grido'), r: Michelangelo Antonioni, 1957, 115 min.
REPRIZA
 
21.00 'Poraženi' ('I Vinti'), r: Michelangelo Antonioni, 1953., 110 min.
REPRIZA

SRIJEDA, 06.02.2008.

20.00 'Avantura' ('L'avventura'), r: Michelangelo Antonioni, 1960., 145 min.
u: Monica Vitti (Claudia), Gabriele Ferzetti (Sandro), Lea Massari (Anna), Dominique Blanchar (Giulia), Renzo Ricci (Annin otac)

Društvo imućnih buržuja odlazi na izlet jahtom na otok vulkanskog porijekla u blizini Sicilije. Na putu tajanstveno nestane Anna. Sandro, Annin dečko, i Claudija, Annina prijateljica, kreću u potragu za njom, zbližuju se i postaju ljubavnici... Jedan od najznačajnijih Antonionijevih filmova, na festivalu u Cannesu nagrađen je nagradom žirija.

PETAK, 08.02.2008.
 
20.00 'Avantura' ('L'avventura'), r: Michelangelo Antonioni, 1960, 145 min.
REPRIZA

SUBOTA, 09.02.2008.

19.00 'Noć' ('La notte'), r: Michelangelo Antonioni, 1961., 120 min.
u: Marcello Mastroianni (Giovanni Pontano), Jeanne Moreau (Lidia), Monica Vitti (Valentina Gherardini), Bernhard Wicki (Tommaso Garani), Rosy Mazzacurati (Rosy)

U središtu priče filma je bračni par - uspješni pisac Giovanni Pontano i njegov supruga Lidia - koje pratimo od njihove popodnevne posjete umirućem prijatelju u bolnici, preko proslave Pontanoova najnovijeg djela u kući jednog bogatog industrijalca, pa sve do njihovih zasebnih noćnih avantura. Lidia luta ulicama Rima, a njen se suprug upušta u aferu s kćeri industrijalca... Film nagrađen Zlatnim medvjedom na festivalu u Berlinu.

21.00 'Pomračenje' ('L' eclisse'), r: Michelangelo Antonioni, 1962., 123 min.
u: Monica Vitti (Vittoria), Alain Delon (Piero), Francisco Rabal (Riccardo), Louis Seigner (Ercoli), Lilla Brignone (Vittorijina majka)

Nakon burne svađe, mlada Rimljanka Vittoria prekida ljubavnu vezu s Riccardom. Potom upoznaje mladog i privlačnog burzovnog mešetara Piera, te se upušta u vezu s njim. No, odmah i posumnja u svoje osjećaje... Na festivalu u Cannesu film je nagrađen nagradom žirija.

PONEDJELJAK, 11.02.2008.

19.00 'Pomračenje' ('L' eclisse'), r: Michelangelo Antonioni, 1962., 123 min.
REPRIZA

21.00 'Noć' ('La notte'), r: Michelangelo Antonioni, 1961.,120 min.
REPRIZA

UTORAK, 12.02.2008.

19.00 'Crvena pustinja' ('Il deserto rosso'), r: Michelangelo Antonioni, 1964., 120 min.
u: Monica Vitti (Giuliana), Richard Harris (Corrado Zeller), Carlo Chionetti (Ugo), Xenia Valderi (Linda), Rita Renoir (Emilia)

Giuliana, nezadovoljna udana žena, pati od depresije. Iako njezine promjene raspoloženja uznemiruju sve oko nje, svi se prave da je sve u najboljem redu. No, čini se da ju Corrado Zeller, britanski inženjer, jedini uistinu razumije. Uskoro započinju ljubavnu vezu...Prvi film u boji redatelja Antonionia, nagrađen Zlatnim lavom te nagradom FIPRESCI na festivalu u Veneciji.

21.00 'Identifikacija jedne žene' ('Identificazione di una donna'), r: Michelangelo Antonioni, 1982., 128 min.
u: Tomas Milian (Niccolo), Daniela Silverio (Mavi), Christine Boisson (Ida), Veronica Lazar (Carla), Enrica Antonioni (Nadia)

Niccolo je sredovječni filmski redatelj kojeg je upravo napustila supruga. Tražeći glumicu koja će tumačiti glavnu ulogu u njegovome novome filmu, traži i novu ljubav u privatnom životu. Ubrzo nakon što započne vezu s aristokratkinjom, ona netragom nestane, a više sreće neće imati ni sa slijedećom vezom...

SRIJEDA, 13.02.2008.
 
19.00 'Identifikacija jedne žene' ('Identificazione di una donna'), r: Michelangelo Antonioni, 1982., 128 min.
REPRIZA
 
21.15 'Crvena pustinja' ('Il deserto rosso'), r: Michelangelo Antonioni, 1964., 120'
REPRIZA

Komentari

Nema komentara.