Lego-manijaci - Specials
Home      Specials      You Tube zvijezde      Lego-manijaci

Lego-manijaci

Znate li što je to 'bricksploatation'? 'Spiderman', 'Ratovi zvijezda', '2001:Odiseja u svemiru' i 'Monthy Python' u virtuoznoj izvedbi Lego kockama.

filmski.net 20.06.2007 0 komentara

Lego-manijaci

Temeljitim surferima, brižnim roditeljima i vječnoj djeci sigurno nije promakla činjenica da u moru viralnih videa pluta golemo jato onih napravljenih uz pomoć - Lego kocaka. Za najraskošnije i najuspješnije među njima, zaslužna je Spite Your Face Productions, iliti SYF, animatorska kompanija iz Londona, najpoznatija je po seriji kratkih filmova rađenih stop-animacijom ili kako oni to zovu 'bricksploatation'.

Lego remakeova su se navodno prvi dosjetili japanski fanovi, a onda je ideja eksploatacije njihove domišljatosti istovremeno pala na pamet i Timu Drageu i Tonyu Minesu, vlasnicima, scenaristima i redateljima svih SYF filmova, te Pythonovcu Terry Gilliamu. SYF dvojac baš je pregovarao sa Sonyem oko upotrebe 'bricksploatationa' u komercijalne svrhe, kad je istoj tvrtki s idejom rekonstrukcije scena iz filma 'Monty Python i Sveti gral', pristupio Gilliam. Ljubav je planula na prvi pogled, a rezultat romanse je 'Holy Grail in Lego' i trajna suradnja SYF tima s komapnijama Sony i Lego.

 
'Monty Python and the Holy Grail in Lego', r: Tony Mines i Tim Drage


Ovaj je film uvršten kao dodatak na DVD 'Montyja Pythona i svetog grala', a sljedio ga je 'Spider-Man: The Peril of Doc Ock', apsolutni viralni hit koji se dvije godine nije skidao s top10 liste najgledanijih na iFilmu. 'Lego Pythone' je pak samo između studenog 2006. i ožujka 2007. pogledalo više od 700.000 YouTube korisnika. Ogromnu popularnost stekao je i remake 'Ratova zvijezda', nazvan 'Star Wars Episode V 1/2: The Han Solo Affair'. 


'Star Wars Episode V 1/2: The Han Solo Affair', r: Tony Mines i Tim Drage

Iako tvrde da su antikomercijalno nastrojeni, redovito rade i reklame, a konstantno se referiraju na najuspješnije filmove pop-kulture. Posveta Kubrickovoj '2001: Odiseji u svemiru', nazvana 'ONE: A Space Odyssey', brzo je postala popularna i donijela im brojne poslove. Osim za Lego, SYF danas radi i za Sony, Marvel i Lucasfilm. 


'ONE: A Space Odyssey', r: Tony Mines i Tim Drage

Na njihovom službenom sajtu možete naći dodatne informacije, ali i downloadati filmove na linku ovdje.

Komentari

Nema komentara.