Lonelygirl15 u Hollywoodu - Specials
Home      Specials      You Tube zvijezde      Lonelygirl15 u Hollywoodu

Lonelygirl15 u Hollywoodu

Mlađahna on-line zvijezda koja je slavu stekla najvećom prevarom u kratkoj YouTube povijesti, kreće u pohod na Hollywood, ulogom u novom filmu Lindsay Lohan.

filmski.net 22.02.2007 0 komentara

Lonelygirl15 u Hollywoodu

Za priču o Lonelygirl15 sigurno ste čuli. Pitanje je samo za koji njezin dio ili koju verziju. Istoimeni YouTube video-blog bio je jedna od glavnih medijskih priča 2006., koja se od romantične komedije preko realitya na kraju pretvorila u triler, i još se ispostavilo da uprkos svemu što smo vidjeli, njezin glavni lik nije 16-godišnja djevojka nego 27-godišnji frajer.

Krenimo redom, Lonelygirl15 apsolutno najveća YouTube zvijezda (1. po broju gledatelja svih vremena i prva po broju pretplatnika), svoj je on-line život započela 24.ožujka 2006. Kako se to već radi, kad na YouTube želite postati slavni, objavila je svoj duhoviti video komentar na oproštajni clip do tada neokrunjene kraljice istog - Sleepover.


Video u kojem se Lonelygirl15 nije niti pojavljivala, naišao je na odličan, ali ne spektakularan odziv publike, kao  u ostalom i idućih 6, a u kojima je izvodila što i većina nadobudnih YouTubera – sinhronizirala poznate songove, plesala pred kamerom zezala se na račun svojih frendova i slično...

E, ali onda je Lonelygirl15 za koju se u međuvremenu doznalo da se zove Bree i ima 15, odnosno 16 godina, 4. srpnja 2006. objavila video 'My parents suck...'. U njemu je Bree, vrlo emocionannlo, ispričala kako zna da zbog svoje vjere ne smije raditi što i njezini vršnjaci, ali da tome uprkos misli da su joj roditelji pretjerali zabranivši da ode na izlet s frendom Danielom.

U prva dva sata od objavljivanja, 'My parents suck...' pogledalo je 50,000 ljudi, a u prva dva dana njih pola milijuna! YouTube zajednica bila je na nogma. Koja je to vjera? Ili je kult? Gdje Bree živi? Da nije zlostavljana? Može li joj se pomoći?

Bree je u međuvremenu kreirala MySpace profil na koji su mailovi stizali kao ludi… Ona je vrijedno na sve njih odgovarala i dalje neumorno, ali misteriozno vlogala, te do rujna 2006. postala i službeno prvo ime YouTubea.

Istovremeno, pojavile su se i ozbiljne sumnje u njezinu autentičost. Neki od gledatelja tvrdili su da su njezini video-clipovi isuviše tehnički dotjerani za jednu 16-godišnjakinju, drugi su primjetili da se sve stvari iz njezine sobe mogu kupiti u istom dućanu, treći su našli na minimlna odstupanja u priči…

A onda je 12. rujna 18-godišnji sin poznatog Silicon Valley novinara, Matthew Foremski u  Googleovom cacheu pronašao stari i davno izbrisani MySpace profil djevojke po imenu Jessica Rose, a za koju je ustanovio da je zapravo Bree aka LonelyGirl15.

Priču su u roku 48 sati prenijeli svi svjetski mediji: LonelyGirl15 je prevara!!!

Iz dostupnih informacija mediji su iskonstruirali priču kako je LonelyGirl15 zapravo marketinški projekt najuspješnije talent-agencije na svijetu – CAA. Predviđali su i virtualnu smrt Bree i koješta drugo. No, nisu bili u pravu.

I nakon što je priča otkrivena, LonelyGirl15 nastavila je gotovo s jednkim uspjehom nastavila svoju turbo-uspješnu YouTube vladavinu, a evo i zašto.

Cijeli je projekt, kao posve novi oblik zabave smislio Mesh Flinders, danas 27-godišnjak odrastao u kalifornijskoj hippy-komuni, a koji je oduvjek htio biti scenarist. Realtivno socjalno neprilagođen, smislio je ženski lik za koji je napisao svu silu kratkih priča, a dok je radio kao studentski savjetnik koristio ga je i kao svoj alter-ego.

Igrom slučaja upoznao je Milesa Becketta, specijalizanta plastične kirurgije, kojemu je medicine bio pun kufer i koji je zapravo htio biti redatelj. Njih su se dvojica sreli na rođendanskoj zabavi zajedničkih frendova i dok si rekao keks sklopili okvir projekta Lonelygirl15.

Bit će to kombinacija realitya i fikcije, snimat će se za početak isključivo u spavaćoj sobi njihove junakinje, gledatelji će informacije dobivati na kapaljku, a koristit će posve novi oblik story-tellinga, prilagođen isključivo Intrernetu. Publika će komentarima moći utjecati na radnju, a svaki novi lik koji se pojavi u priči dobit će s vremenom vlastiti show, točije video-blog.

Lonelygirl15, pri će biti lik savršeno prilagođen ukusu najaktivnijih demografskih skupina na YouTube. Lijepa 16-godišnjakinja čitat će fizičara Richarda Feynmana i pjesnika E.E.Cummings, kao i prosječni geek, bit će oskudno odjevena, i imat će problema s dečkima i roditeljima, kao i većina njezinih vršnjakinja.

Kad su sve lijepo smislili, Beckett je odustao od specijalizacije i počeo raditi kao liječnik na Hitnoj pomoći da bi imao čime plaćati račune. Zatim su krenuli u potragu za glumicom i nakon dužeg nagovaranja uvjerili mlađahnu studenticu glume s Novog Zelanda, Jessicu Rose, da Lonelygirl15 neće imati nikakve veze s pornografijom već će biti njezina velika šansa za proboj u Hollywood.

Odlučili su snimati u Flindersovoj spavaćoj sobi, kupili djelove scenografije i rekvizite, sve u jednom danu i u jednom jedinom dućanu, a jedino što ih je brinulo bilo je – je li to sve skupa legalno. Za savjet su upitali, a poslije i angažirali, Grega Goodfrieda, mladog show-biz odvjetnika s dobrim vezama i suprugom uposlenom u spomenutoj CAA.

Greg je bio oduševljen projektom i savjetovao im je tri stvari:

"Ako vas itko pita je li Bree stvarna, nemojte odgovoriti na pitanje. Nemojte lagati. Nemojte prodavati nikakvu LonelyGirl15 robu i nemojte koristiti copyrightom zaštićenu glazbu.”

Svi uključeni u projekt potpisali su ugovor o čuvanju poslovne tajne - i tako je krenulo.

No, novaca nije bilo niotkud, a mailova na koje je trebalo odgovarati da bi Bree nastavila svoj pohod na YouTube – more.

Tu se Greg za pomoć obratio svojoj supruzi, koja ja je potom između telefoniranja s najvećim svjetskim zvijezdama u CAA, počela glumiti e-mail Bree. No, kad je broj mailova dostigao 500, a Flindersova ušteđevina bila opasno blizu kraja shvatili su da im treba pomoć. Tek tad su se za pomoć obratili CAA, čiji su im agenti dogovarli razgovore s holivudskim i TV producentima, ali bez imalo uspjeha.

Na, kraju se ispostavilo da je otkriće pravog identiteta LonelyGirl15 umjesto kraja označilo novi početak, jer su od tog trenutka mogli početi prodavati reklame i koješta drugo na njezinom službenom siteu www.lonelygirl15.com.

Jessica Rose, Miles Beckett & Mesh Flinders

U svemu tome, presudna su bila tri pravila Grega Goodfrieda. Naime, kad je otkriveno da Bree zapravo nije stvarna, na njezin MySpace profil počela su pristizati pitanja jesu li gledatelji do tog trenutka zapravo komunicirali s Jessicom Rose, gđa Goodfried im je ljubazno odgovorila da nisu, ali da ako to žele Jessicu mogu kontaktirati na - njezinom MySpace profilu.

YouTuberi su bili oduševljeni takvim pristupom, a na minimalnu količinu onih koji su svojim komentarima bacali drvlje i kamenje na Lonelygirl15, imali su jednosavan odgovor. Ako vam se ne sviđa – ne gledajte.

Zbog svega spomenutog, Forbes magazin je u siječnju ove godine Lonelygirl15 stavio na prvo mjesto svoje liste 25 najvećih Internet zvijezda, a njezino se lice našlo I n naslovnici Wiredovog ‘YouTube Grows Up’ izdanja.

No, iako su preko noći postali globalni super-starovi, gostovali u svim mogućim TV emisijama, pa čak i snimili jednu epizodu Law&Ordera, ekipa iza cijelog projekta nije se baš obogatila. Između ostaloga i zato jer su u svim pregovorima s gađenjem odbili mogućost da se, sad već serija, Lonelygirl15, počne ekskluzivno prikazivati i prestane obitavati na YouTube.

Zasad tek pristojno zarađuju, no svakoga dana stigne neka vijest koja potvrđuje da se njihova tvrdoglavost isplati.

Onu najnoviju objavila je sama Jessica Rose na svojoj MySpace stranici, a potvrdilo jučerašnje izdanje dnevnika The New Zealand Herald: LonelyGirl15 dobila je ulogu u novom filmu još jedne PR ikone, Lindsay Lohan!

Lohan & Rose na setu

Film 'I Know Who Killed Me' priča je o djevojci (Lohan) koja nakon brutalne otmice razvije višestruke osobnosti, režira ga Chris Sivertson, a u distribuciju bi trebao do kraja godine. LonelyGirl15 je dio svojih scena već snimila, no što točno igra – ne zna se. No,ona već najavljuje idući projekt – ulogu u, naravno, tajnom obavijenom filmu 'Perfect Sport'.

U međuvremenu, Lonelygirl15 se i dalje redovito emitira na YouTube.

Komentari

Nema komentara.