Zvijezde. Extra. - Specials
Home      Specials      You Tube zvijezde      Zvijezde. Extra.

Zvijezde. Extra.

Vaša cijev, a misli se na onu katodnu, doslovan je prijevod imena najvažnijeg izuma 2006., koji je od vas napravio osobu godine, a od njih – zvijezde.

filmski.net 14.01.2007 0 komentara

Zvijezde. Extra.

Kako je u svom čuvenom godišnjem izboru ustvrdio magazin TIME, osoba godine ste – vi, korisnik Interneta, a između ostalog i zato jer sad na raspolaganju imate You Tube.

Servis za razmjenu videa, koji je u dvije godine postojanja među zvijezde lansirao neke potpuno neočekivane likove. Suprotno svim medijskim teorijama, ali i praksama filmskog i TV svijeta, među 10 najpopularnijih YouTube autora nema proizvođača pornografije, glorifiktora nasilja, a i specijalni efekti rijetke su biljke. Jedan od najpopularnijih među stotinama tisuća korisnika jest intimni dnevnik - britanskog penzionera.

Znači li to da, kad doista ima izbora, današnja publika demonstrira posve različit ukus od onog koji nam godinama serviraju mediji ili pak YouTube koriste neki vrlo, vrlo, vrlo čudni ljudi.

Koji god da je odgovor, tih 'nekih' ima jako puno i zbog njih su 13. prosinca 2006. trojica YouTubeovih osnivača uprihodila 1.65 milijardi dolara u dionicama svog novog vlasnika – Googla. Kao i sve drugo u Silikonskoj dolini, YouTube se rodio u garaži,  a začela su ga i onda u rujnu 2005. porodila trojica tadašnjih zaposlenika PayPala. U međuvremenu su im se u podizanju brzo-rastućeg novorođenčeta  polako priključivali razni investitori, pa danas YouTube ima ukupno 67 zaposlenih, a broj korisnika više se gotovo nitko i ne trudi otkriti. Doduše, postoje procjene da se broj YouTube datoteka svakodnevno poveća za cca 65.000 primjeraka.

U toj ooooooooogromnoj količini videa velik je udio snimki TV programa, glazbenih spotova i filmova tj. materijala koji se zbog copyrighta tamo ne bi trebao nalaziti. No, vlasnici su nakon prvobitnih prijetnji tužbama uskoro shvatili da je bolje biti prisutan i od toga izravno ne zaraditi ništa nego li si zabranom izravno umanjiti već postojeće prihode. Drugi su pak otišli i dalje i regrutirali neke od YouTube zvijezda za off-line poslove, bilo na velikim TV mrežama ili u Hollywoodu.

Ako bi ste i vi htjeli isto, znajte da savjeti kako postati YouTube zvijezdom niču na Mreži kao gljive poslije kiše, a točni su vjerojatno koliko i gledanje u grah. No, jedno je sigurno - popularnost se tamo određuje na dva načina: ili ukupnim brojem pregleda pojedinčanog video-uratka ili pak brojem 'pretplatnika' na nove objave pojedinog autora. Pretplatnik je, naravno, posve uvjetan pojam, jer usluge su YouTubea besplatne za krajnje korisnike.

A korisnik ste opet - vi, pa zato ako već niste, upoznajte s nama - You Tube Zvijezde. Extra.

Komentari

Nema komentara.