Ne boj se mraka

Blackwood Manor

Arhitekta Alex Hurst (Guy Pearce) i njegova devojka Kim (Katie Holmes) rade na restauraciji ogromnog zamka iz 19. veka, koji je nekada pripadao Lordu Blackwoodu (Garry McDonald).A taj stariji gospodin nestao je pod nikad razjašnjenim okolnostima.Uskoro u njihov dom stiže Alexova ćerka, Sally (Bailee Madison).Dete je zapostavljeno od strane oca, preokupiranog poslom, pa vreme provodi uglavnom istražujući imanje i brojne prostorije oronulog zamka.Otkriva misteriozne stanare - mala stvorenja koja su neprijateljski raspoložena prema ljudima...Guillermo del Toro kao koproducent filma, napisao je zajednički scenario s Matthew Robbinsom, polazeći od stečenih iskustava u ovom žanru ('Pan's Labyrinth').Sa takvom ekipom iza sebe, malo poznati Troy Nixey debituje u režiserskoj stolici.Odlična atmosfera, pogotovo u prostorijama zamka, koji krije svoje mračne tajne i maestralna Bailee Madison (devojčica je 1999. godište), uz par solidno napravljenih specijalnih efekata, jesu aduti filma.Nosioci glavnih uloga, Pearce i Holmes, nisu nešto posebno briljirali, kao da im sama priča nije 'baš legla'.Radnja ipak nije uspela da izbegne neki ustaljeni tok svojstven ovom žanru, pa ima kliše situacija (npr. detetu u početku niko ništa ne veruje), ali bez obzira na neke propuste, uspeva da nam držnji pažnju od nešto preko sat i po.Solidan, u krajnjoj liniji prosečan film koji je preporučljiv, naročito ljubiteljima misterioznih horora.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Tako tako...

Nisam bas odusevljena,ocekivala sam puno vise, steta.Nekako ta "bica" su mi totalno bzvz u filmu...po meni nesto je drugo tu trebalo da bude, nesto fali i to se skuzi brzo...prazan je.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

loše

ovako kad sam pročitao radnju prije filma, mislio sam odličan film, ali iznenadio sam se kolko mi je bio dosadan i dugačak, em je nedostatak cijelo vrijeme mrak ništa se ne vidi. Jedini plus su mi ona mala govanca što teroriziraju vijelo vrijeme.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Don't Be Afraid of the Dark

Još jedan remake istoimenog horora iz 1973., u rukama Guillerma del Tora očekivano i povalno stavlja dijete u prvi plan, za razliku od originalnog filma u kojem je glavni protagonist bila odrasla osoba. Tim potezom scenaristički dvojac del Toro/Robbins zapravo produbljuju priču o čudesnim stvorenjima koja žive unutar jedne kuće i hrane se zubima; i to ne bilo kakvima, omiljeni su im dječji zubi. Pravu priliku ta bića dobivaju, nakon godina čekanja i smrti bivšeg stanara, poznatog slikara, kada restauratori Alex (Pearce) i njegova djevojka Kim (Holmes) odluče obnoviti kuću kako bi je ponovno stavili na tržište. S njima dolazi živjeti i Alexova kćer Sally (Madison), koja se osjeća usamljeno i odbačeno od strane svoje majke, te dolazi u novo okruženje kod oca koji ju voli, ali posao i poslovni uspjeh stavlja ispred potreba kćeri i njenih problema. Osnovna premisa o bićima koja žive unutar kuće nije nova, ali je uvijek zanimljiva kada se napravi na dobar način, a „Don't Be Afraid of the Dark“ je film koji zaista izgleda dobro, ima par napetih scena i vrlo dobar odabir glazbe koja je tempirana odlično stvarajući taj osjećaj jeze dok Sally otkriva svaku novu stvar vezanu uz ta neobična bića. Možda glavni problem filma je neujednačnost strašnih dijelova, te se postiže dojam kako je cijeli film mogao i trebao izgledati još strašnije i još jezivije, no scenaristi i redatelj su očito htjeli i razvijati pozadinsku priču o djevojčici koju nitko ni ne pokušava razumijeti (počevši od njene vlastite majke koja ju drži na tabletama, do oca koji je preokupiran poslom), a kamoli joj vjerovati o nečem tako apsurdnom kao bićima koja žive u kući i ne vole svjetlo. Podržavam tu priču i trud scenarista da pojačaju prilično jednostavnu original priču, te je Bailee Madison savršena u ulozi Sally, ali možda otkrivanje izgleda tih bića dolazi prerano pa nam do kraja zapravo ostaje par očekivanih događaja u radnji do onih završnih scena koje su po meni dobro odrađene (gubitak jednog od tri glavna lika i odlučivanje koga treba staviti kao prioritet u životu). Treba pohvaliti inače strip kreatora Nixeya u redateljskom prvijencu jer film izgleda zaista vrlo dobro; gluma je na mjestu, čak i od Holmes, dok ekranom dominira Madison, te definitinvo dajem ovom filmu pozitivnu ocjenu i preporuku za gledanje. Nije vrhunski i ima svojih mana, ali „Don't Be Afraid of the Dark“ je solidno osmišljen i realiziran remake starijeg TV-filma.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju