(500) dana ljubavi

Traži se ona prava

Režiserski prvenac Marca Webba bavi se ljubavnom tematikom.Scott Neustadter i Michael H. Weber, autori su inventivnog scenarija.U ovoj filmskoj storiji se na pomalo specifičan način, kroz vremenski raspon od 500 dana (samo bez ustaljenog hronološkog redosleda), govori o večitoj potrazi za srodnom dušom, za onom pravom s kojom bi ostali zajedno do samog kraja životnog ciklusa. U centru zbivanja je mladić Tom (Joseph Gordon-Levitt) koji čezne za onom pravom, za devojkom koja bi dala pun smisao njegovog ovozemaljskog bivstvovanja.Kada na poslu (bavi se pisanjem čestitki) upozna novu sekretaricu svoga šefa, slatku Summer (Zooey Deschanel), započinje zajedničko druženje koje će prerasti u nešto više i značajnije...Rukovodeći se konceptom 'hajde da napravimo love story, ali bez očekivanog happyenda', producentski tim (na čelu s Markom Watersom) uložio je skromnih $7,500,000 u produkciju, igrajući na kartu uzburkanih emocija publike.Nije teško, a ne primetiti da su nosioci radnje, dvoje mladih, koji uprkos nekim zajedničkim interesovanjima (muzika, slikarstvo i sl.) ipak nisu kompatibilni.Upravo taj sukob mentaliteta (on sanjar i romantičar, a ona pragmatičar, hladna, ponekad bez ikakvih emocija i skrupula) jeste 'zvrčka' oko koje se sve ovde vrti.Scene idu nekako nabacano, bez očekivane hronologije, pa je malo teže sve to ispratiti, ali time film deluje brže, uvrnutije, provokativnije i definitivno nije kliše, kakve smo ranije već viđali u brojnim rom/kom hollywoodske produkcije. Solidna glumačka izdanja, generalno posmatrano.Joseph Gordon-Levitt je umereno nametljiv u izvedbi lika koga more ljubavni jadi, dok je Zooey Deschanel tek solidna, u interpretaciji netipičnog glavnog ženskog lika.Ona nas pomalo iritira svojim ponašanjem, iako je njeno lepo lice (a posebno njene krupne prodorne oči) u fokusu kamere praktično u svakom kadru.Od epizoda vredi pohvaliti efektan nastup male Chloë Grace Moretz, jer je njena Rachel nekakav glas razuma, koga svojeglavi Tom baš i ne sluša uvek.A bolje bi mu bilo, ali avaj, ljubav je slepa.Dobre muzičke numere doprinose gledljivosti filma, pa pohvale i na račun dvojice autora (Mychael Danna & Rob Simonsen).Da ne ispadne kako samo hvalim, evo i par zamerki.Najpre ritam radnje je neujednačen (valjda zbog različitog raspoloženja kroz koje prolazi Tom), pa je i dužina filma pomalo razvučena (neki nategnuti razgovori koje vodi Tom s prijateljima).A kraj je snishodljiv, jer odstupa od svega što smo do tada gledali.Čisto šlihtanje publici, naročito mlađoj populaciji.Dakle, dobra ideja, solidna razrada, mada ne i besprekorna i pomalo diskutabilan kraj.U krajnjoj liniji radi se o zabavnom filmskom štivu, pa možda vredi da ga pogledate, jer vas verovatno neće ostaviti ravnodušnim.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

awesome

ma film je super! ako se hoćete uvjeriti, odite na imdb, tamo ćete naći poštenu recenziju. :) uopće nije o ljubavi, zato i nije klasičan romantičan film, više bi se moglo reći da je o životu i odrastanju gledano kroz muški lik koji svaku svoju djevojku idealizira, a kada misli da je našao onu pravu, ponaša se skroz smiješno i zato je film zapravo i komičan. kraj ne bih protumačila kao tipičan, više kao novi početak, šta glavnom muškom liku itekako treba. fantastična muzika i simpatični glumci=romantični film nove generacije.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

-

Ima nešto u ovom filmu zbog čega ga uvijek mogu gledati iznova; način pričanja priče, glumačka postava...Joseph je jednostavno fantastičan.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

.

ovako izgleda kad sretnete i zaljubite se u Krivu Osobu i unistite skoro sebe nepotrebno prije nego To shvatite.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Ah ta ljubav

Romantično, slatko, emotivno.Preporučujem.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

možda je bila sudbina.....

sladak filmić..........AUTUMN je prekrasna!!!!!!!!

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

optimistično :)

Idealno za pogledati za kišne večeri. Meni je dobar, iako je klišejast. kad završi film nećete ni primjetit da vam smiješak titra na licu :). Simpatično.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

???

Čemu toliki hvalospjevi ? Eh, i ti kritičari stvarno ponekad pretjeruju. Gledljiv, ali poprilično dosadan film

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Moglo/trebalo i bolje

Zabavan, gledljiv film o poznatoj životnoj priči.Iz ostalih ga filmova izdvaja nelinearna radnja koja mu daje svježinu i drži dinamiku.Da ima više dramatike, što se očekivalo, dobio bi 5 ali ovako ocjena manje...

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Volim te, ne volim te...

Meni se stvarno svidjelo, zabavna i inteligneta pricica o dva potpuno durgacija svijeta,i o vjecnom sukobu misljenja dali ljubav postoji ili ne.On koji vjeruje u ljubav ostane razocaran, a ona koja ne vjeruje na kraju je pronade u svega nekoliko provedenih trenutaka drugim sa partnerom..izvrstan film sa izvrstnom glazbom..Smiths rulzz (jedna od najboljih grupa ikada)

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Ovo je čisto sranje...

Ne samo da sam od ovog filma očekivao više iz sadržaja već sam po njegovom opisu čak mislio da će mi bit jedan od najdražij u tom žanru..ali dobio sam jedno veliko NIŠTA...ovaj film vam je prava predvidljiva priča sa cjelokupnim dojmom dosade..jednostavno ne mogu vjerovat šta je tim redateljima komedije!!kako netko može staviti na film priču u kojoj se zaljubi mladi par ali ispočetka budu prijatelji pa onda se posvađaju pa pomire i tako do kraja i onda ili on završi sam ili budu zajedno mogu..to je po meni primjer iz svakidašnjeg događaja al nikako ne za film..nit valjaju glumci,nit je dobra atmosfera,nit je smiješan,nit je romantičan(a to je trebao bit zbog žanra)nit je gledljiv,nit je napet..jednostavno rečeno pravo predvidljivo sranje..

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Svježina

odličan

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

500 dana levacenja gledalaca

Ma dajte...de da prvo njega zavolimo,pa onda da nam i ona postane simpa,pa da njega prvo zalimo,pa nju pa nas pa mog oca,mater,nenu ,djeda,i kosiju Avdu sto ima bunar! Ovo je curice od 15,16 godina i to one koje nemogu naci momka, aone koje mogu gledace ga zbog zgodnih likova.Ono..za mene licno mora film imati vise od ne-specijalnih efekata...onako...na momente sam saltao po satelitskoj..

Ocjena recenzije: 2.57 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

moglo je i bit i bolje

dosadnjikavo ali gledljivo

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Osvježenje

Dopadljivo, drugačije, moderno.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju