2012.

Vrlo vrlo dobar....

Napet film, pomalo zastrasujuci,jer se nakako zamislis nad tim svim. Dobri glumci,redatelj,specijalni efekti famozni...radnja vrlo zanimljiva. Ja zadovoljna! :)

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Smak sveta

Polazeći od premise: 'Bili smo upozoreni!', pratimo pisca SF romana, Jacksona Curtisa (John Cusack) koji će se naći neočekivano usred katastrofe svetskih razmera, ali instinktivno biće spreman da učini sve kako bi spasao svoju rasturenu porodicu.Kroz niz vratolomija Jackson koristeći sva moguća prevozna sredstva uspeva da izbegne zlu sudbinu koja je zadesila deo čovečanstva.Sa sobom vodi svoju bivšu ženu, Kate (Amanda Peet) i njihovo dvoje dece, uveren da spasa tamo negde ipak ima..Harald Kloser je autor scenarija zasnovanog na ideji da svaka civilizacija jednom doživi svoj kraj, potop, kako bi nakon toga samo odabrani (preživeli) krenuli iznova da stvaraju novo društvo, a time i jedan nov, drugačiji život.Komercijalni filmadžija, Roland Emmerich dao je svoj doprinos u doradi scenarija, a onda seo u režisersku stolicu.Ostao je dosledan svom stilu pravljenja flimova, a to znači opet mnoštvo izvrsnih specijalnih efekata, dajući svoj osobeni pečat na vizuelni izgled filma.Angažovanje brojnih poznatih glumačkih imena samo ukazuje da se ovde radi o pravom blockbusteru, proizvedenom u hollywoodskoj kujni s ciljem da pronađe brojne konzumente širom sveta, čime je i toliko željena zarada garantovana.John Cusack je solidno odradio posao, jer kreira svoj lik oslanjajući se na svoj intelekt, a ne na mišiće kao što smo često puta ranije mogli videti.Od sporednih likova vredi pohvaliti sjajnu epizodu Woody Harrelsona, u roli luckastog Charlie Frosta, radio voditelja koji zna za teoriju zavere, ali mu skoro niko ne veruje, a svakako je zanimljivo videti i iskusnog Danny Glovera koji tumači lik zabrinutog američkog predsednika Thomasa Wilsona, što izgleda kao politički korektna, mudra solucija u kontekstu cele priče.Potrošenih $200,000,000 je stoga logična posledica, u što realističnijem prikazu svetske kataklizme, gde svakako ima nekoliko akcionih scena koje ostavljaju bez daha običnog gledaoca.Bez obzira na potenciranje američke supremacije, uz niz patetičnih kliše situacija, ovako napravljen film katastrofe je u suštini ispunio svrhu svog postanka, pa se može konstatovati da nudi lagodnu zabavu u trajanju od preko dva sata.

Ocjena recenzije: 4.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

200 milijuna za ovo?

Ako je Roland Emmerich utukao 200 milijuna u loš scenarij i osrednje specijalne efekte, koliko onda Michael Bay spraši u katastrofalan scenarij i odlične specijalne efekte?

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

2012

AA jebovas dobar je film..

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

brdo para baceno uzalud

jedina dobra stvar u filmu je uloga woodya harrelsona, kad glumi onog ludjaka, predobro, ostalo nije vrijedno spomena, totalno neuspio pokušaj spoja "titanica" i recimo "brzine" apstraktno, nemoguce i loše. steta para.i woodya.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Katastrofa Film!!!

ovo bi mogla bit najava da nas u 2012 čeka jako puno loših filmova!

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

2012

loše!!!

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Tipičan popcorn proizvod

Nikad ne propuštam dobar film katastrofe, no bojim se da filmova kalibra legendarnog 'Towering Inferna' jednostavno više nema. Film katastrofe je dosta specifičan žanr koji obično znači pozamašan budžet (utrošen najviše na specijalne efekte) i izgleda da producenti i veliki hollywoodski studiji jednostavno nisu skloni eksperimentiranju već se drže već odavno izlizane formule. Roland Emmerich je očito fasciniran na koji sve način može uništiti Bijelu kuću (i više-manje sve ostalo) pa se objeručke prihvatio ekraniziranja apokaliptičnog kraja civilizacije kakvu poznamo prema (naravno krivo protumačenom) proročanstvu Maja o sudbonosnoj 2012 godini. I baš je "2012" tipičan film kakvog bi očekivali od Emmericha i ovakve tematike - velik, napuhan, sa povremeno impresivnim specijalnim efektima i dramaturški površan. Nudi dovoljnu količinu zabave i frenzičnih prizora razaranja da zadrži prosječnog filmskog konzumenta u kinu, ali baš ništa više od toga. Ponovno se koristi motiv disfunkcionalne obitelji koja kroz zajedničku tragediju pronalazi snagu i jedinstvo, no pomalo razočarava prerutinska gluma glavnih zvijezda, prvenstveno Johna Cusacka i Amande Peet koji zbilja djeluju kao da samo "odrađuju posao". Ugodno iznenađenje je relativno nepoznati Chiwetel Ejiofor kao geolog Adrian Helmsley koji je glumio u nizu odličnih filmova (sjajna uloga negativca u Whedonovom "Serenity") no nikako da izađe iz sjene i postane svjetski priznata faca s A-liste. Šteta jer je u moru plošnih likova (Oliver Platt je sigurno čupao kosu) ipak nekao isplivao na površinu, dok se ostali zadovoljavaju da izguraju film do kraja. Ako ništa, '2012' je barem bolji od nastavka Transformersa i prethodnog Emmerichovog flopa, no ta činjenica filmu ništa ne pomaže da se izdigne iznad teškog hollywoodskog blockbuster prosjeka. Upozorenje - ako ste alergični na CGI prenemaganje, možda je najbolje da zaobiđete film, inače budite spremni prilagoditi očekivanja...

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

nista nije dobro

gledao sam ga pola sata i izbrisao imao sam osjecaj da bi bolje ja nesto snimio

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

2012

Ako već želite pogledati ovaj film, učinite to u kinu. Ove zaista sjajne specijalne efekte je šteta gledati na malom ekranu. Ja od ovog filma nisam previše očekivala tako da nisam ni bila razočarana. Dobro sam se zabavila tih par sati i to je to. Mislim da je to bila i namjera tvoraca 2012 - pune kino blagajne i dobra zabava.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

2012

Dobro zamišljeno ali loše napravljen uradak. John Cusack tu se nikako ne uklapa, kao i sam završetak.. Da nema dobrih efekata u filmu totalni bi bio promašaj.. Šteta love !!! hm...

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Puno grešaka i puno pohvala

Ovo je jedan od rijetkih filmova koji ima toliko mana koliko i pohvala..i za ovaj film stvarno ne znam kako ću ga ocijenit..ono što je vrlo bitno a i najbolje su ti specijalni efekti odnosno to dočaravanje tog smaka svijeta koji je tako dobro prikazan da sam se i ja naježio..od tsunamija pa to erupcija pa svega ostalog..najbolja mi je scena kad jackson uzme mali avion i bježi s obitelji pa oni s njim lete po onim planinama..savršeno prikazano..e sad što se film bliži kraju postaje sve gore i gore..prvo zato jer je film razvlačen i dugačak i po meni onaj crnac i ostlai likovi u tim istraživačkim brodovima nemaju nikakvu ulogu tj film bi bio ok i bez njih ali dobro..nekako mi se čini da tu nešto fali da nisu prikazali sve i da mi se čini malo glupo to što je neki običan čovjek Jackson spriječio daljnje prvodođenje smaka svijeta..možešp mislit što je bša on uspio spriječiti i popraviti kvar na brodu..da.da...i baš se sve događa u Americi i Kini..a gdje je ostatak svijeta??pošto smak svijeta je cijeli svijet..mogli su dati neki pregled ostalih država što se tamo događa..Taj Jackson kao da je svemoguć..zna vozit avion,uvijek sv izbjegne za dlaku,na kraju ispao glavni junak svijeta itd..nekako mi se film proročanstva činio zanimljivijim a pogotovo sam kraj jer svi umru ili negdje odu i cijeli svije tje uništen..a ovdje su skoro svi glavni likovi preživjeli i olako prihvatili taj smak svijeta...srednje i puno lošije od dan poslije sutra i ostalih u toj vrsti filma...početak mi je čak bio za 5 i mislio sam da će tako do kraja bit al etoo..:)

Ocjena recenzije: 1.67 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Bezveze!

Znam što znaći SF, ali ovo je previše. Do ovog filma sam mislio da je John Cusack garancija za dobar film. Kakvo razočaranje!

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

sto nas ceka 2012 ?!

FILM zanimljiv sa dosta dobrih efekata i uvjerljivih prizora i po meni relativno realno prikazan smak svijeta, uz naravno tipicno americko pretjerivanje s patetikom..ali ima par kvalitetnih i dirljivih scena, za mene vodeca je molitva i potop u vatikanu dok se gomila ljudi zajedno moli..tad sam ostala bez daha,dakle radi tog i jos par scena nisam razocarana ali da je moglo bolje,moglo je.

Ocjena recenzije: 2.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

2012

John Cusack je u ovom filmu, zajedno sa svojom porodicom, preživio više smrtonosnih situacija od Arnolda Schwarzennegera i Silvester Stalonea kada im sabareš čitavu filmografiju i opus. Problem filmova katastrofe je što za glavne junake uvijek izaberu običnog žitelja planete, preciznije običnog amerikanca. Iako običan, on će kroz film djelovati superiornije, spretnije i pametnije od 99% ostalih. Kada je katastrofa onda se gine, a prvi ginu obični i mali. Ako već moramo imati glavnog junaka koji živi do kraja onda neka to bude neko iz vrha vlade, pa kad zagusti bjež' u Air Force One i KRAJ. Ko pređe preko nevjerovatnih vratolomija gore pomenutih junaka možda i uoči dobre strane filma. Po meni su to svakako specijalni efekti, te prsata kineskinja koja se onako snena i u spavaćici pojavi na par sekundi nekako sredinom filma.

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Još jedan od Emmericha

Upravo sam pogledao film '2012'. Film mi je dobar, samo da su bili malo realniji, glavni glumci koji izdrže do kraja filma su dosta lagano prihvatili činjenicu katastrofe globalnih razmjera i baš uvijek stignu na knap izbjeći sudbini. Realno gledajući ne bi nitko preživio no od strane specijalnih efekata film je odličan. Opet mislim da bi kraj filma bio bolji da je ona ruskinja ostala živa.

Ocjena recenzije: 2.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

CGI preseravanje i gadljiva patetika

Svijet se raspada ! Dobro, ne raspada se baš svijet, ali svijet filmske industrije bi mogao početi ozbiljno pucati po šavovima ako se nastave snimati ovakve i slične ultra skupe sprdnje. Pa ovo nema veze čak ni s ugodnom zabavom za brzi zaborav. Toliko patetike u dva sata filma pretvara gledanje u istinsku katastrofu stavarajući pritom efekat zijevanja, okretanja očiju te snažne želje za odlazak na zahod. Bolje bi bilo da nam je ''kriminalac'' Emmerich prikazao ovaj film u dokumentarnom obliku i poštedio nas prenemaganja, svojih ali i glumačkih. Jedina svijetla točka je Woody Harrelson koji ne poživi dovoljno dugo da bi spasio film. Akcijske scene su neuvjerljive i svode se na mahnitu vožnju automobilom ili avionom (čak triput!?) dok se sve uokolo raspada. Čak ni skupi CGI ne izgleda u nekim trenucima tako dobro kako bi trebao uz toliki budžet. Glorifikacija Amerikanaca i njihove ''svemoćne'' države prisutna je u gotovo svakoj sceni što još više pridonosi izklišejiziranosti i pretjerivanju. Nedajte se zavarati, ovaj film nije ništa bolji od sada već zloglasnog mockbustera 2012 : Doomsday, samo malo ljepše izgleda i glume poznati glumci.

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Konjski zalet pileći udarac

film je najavljivan na sva usta sloveci kao najbolji film katastrofe ikad.. Po meni ideja o smaku svijeta u flmu je zanimljiva ali slabo odrađena a glumci po samom imenu i prijasnjim uratcima solidni..al u ovom filmu su zakazalu u svakom pogledu..od prvog do zadnjeg( uz iznimku legende "woodija" :))) )... sami efekti su impresivni i zapanjujuci i veoma dobro razradeni al ipak fali tom filmu ono "nesto". mozda bi na nesto bolje izgledalo da su bolji dijalozi i s manje preseravanja amera kao "najpametnije ljude" na planetu. Koji u svemu predvode citav svijet. al ok .. svaka pohvala Emmerichu na vrhunskim efektima a i zanimljivoj prici , kao sto sma rekao, mogla se je bolje razraditi.. al moja preporuka svakako pogledati u jedno dosadno nedeljno popodne, zavaljeni u naslonjac i uzivati u razaranju svijeta!!!!

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Blesavo, neozbiljno, ali u pozitivnim okvirima

Uprizorenje jednog od par potencijalnih scenarija koji bi trebali zadesiti čovječanstvo za točno tri godine doista je impresivni hollywoodski proizvod u svome žanru i jedan od boljih blockbustera 2009. Radi se o filmu katastrofe kojeg ne treba shvaćati zaozbiljno, gdje se Roland Emmerich razmahao skupim igračkama kao nikad dosad, ali osrednju ocjenu 2012 dobit će upravo zbog tradicionalnih redateljevih mana. Dramaturgija, vezivno tkivo između intenzivnih scena masovne destrukcije, ponovno će ići na živce svima koji nisu obratili pažnju da se radi o PG-13 megalomaniji namijenjenoj širokim narodnim masama (na čemu film i temelji svoj globalni megauspjeh). Obzirom na ono čime se bavi, apokalipsa je ''profinjeno'' ovjekovečena, bez detaljno prikazanih uznemirujućih scena, s blagom dozom patetike, religijskih naznaka te optimizma. Emmerich je uostalom i najavio happy end koji bi publici utoplio srca, pa ako zanemarite doista jadan scenarij, 2012 bi i mogao proći kao najveći film svih vremena u žanru. Glumci u prozirnim ulogama dokazuju da filmovi katastrofe ne mogu ponuditi ništa kompleksno, pa tako imamo solidnog Cusacka, dobrog starog i pomalo neiskorištenog Harrelsona, zabavnog Burića te karikaturalne epizode Ejioflora, Platta, predsjednika Glovera, dama Peet i Newton i anonimnih klinaca. S produkcijske strane, ovo je uistinu vrhunski kino-doživljaj koji zaslužuje barem nominacije za Oscar u tehničkim kategorijama (kada će ih već sve požnjeti Avatar). Erupcije, potresi koji razaraju Ameriku i svjetske metropole, uništenja svjetskih građevina i znamenitosti, nova maestralna destrukcija Bijele kuće, upravo radi toga se i pohode kina i u tom kontekstu energični Emmerich je uspio. Poslije onomad nevjerojatnog Dana Nezavisnosti, negledljivog Godzille i manjkavog ali vizualno impresivnog Dana Poslije Sutra, ovo mu je najbolji uradak, btw. puno bolji od Bayjovih i Spielbergovih recentnih bedastoća. Predznak ocjeni je +.

Ocjena recenzije: 2.83 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

bzvz

a neznan...zanimljiva je prica, sve to o mayima i smaku svita, ovo ono ...i od najave ovo lito ocekiva san od ovog filma, da cu dozivit feeling kojeg san osjetia na filmu armagedon...ali gledavsi ga...jednostavno....sux...ocajna gluma...ocajan scenarij...gledljivi specijalni efekti...cili film se vrti oko toga kako se oni u par navrata uvik spase u zadnji sekund....jednostavno sux :(

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

2012

Film totalne katastrofe,prepun klišajeva,jeftinog humora i previdljive radnje.no nisam više ni očekivao od Rolanda Emmericha,čiji su filmovi za jeftinu,površnu ljudsku zabavu.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

2012

Uh.Evo pregledao sam ga.Vjerujte da mi je drago sto sam ja prvi recenzirao film.Ljudi,glumacka postava..extra!!!Prica...extra...gluma...extra...komicne scene...extra...CGI..jos nevidjena detaljnost.Zaplet,karizma filma,napetost...znas ono..hajde,hajde..tooo...Ma narode,film je predivan.Gledajte ga,skinite sebi kopiju,uzivajte.Ovo je film.Rolande Emerice..ti si novi Spilberg.Ocjena : nema je za film ove vrste :-),ali eto 5+!

Ocjena recenzije: 2.13 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Efekti odlični, film bezveze!

Kad bi se trebalo opisati film u jednoj rečenici, to bi izgledalo otprilike ovako: uzmite najgore hollywoodske klišeje, pomješajte ih sa tipičnom "end of the world" sladunjavošću i dobit ćete opću ideju filma. Scena kad avion treba uzletjeti, a pista propada ponavlja se 3-4 puta kroz film u različitim varijantama, očigledan nedostatak inspiracije. Također rušenje nebodera je nekoliko puta u filmu prikazano. Inače neboderi se ne ruše kao svijeće nego se ruše sami u sebe, ali ajde:rolleyes: Film je naporan, nakon uzastopnog ponavljanja gledanja rušenja gradova čovjek se vizualno umori u svom tom neredu. Osim toga film je oko 45min predug, puno vremena je potrošeno na ponavljanje idiotskih klišeja. Predugačak i dosadan početak, nikako da počne radnja, stalno se prikazuju totalno beskorisni dijalozi, koji nisu bitni ni za karakterizaciju likova niti za samu priču. Radnja i kad počne, to je toliko jeftino, plitko i predvidivo napravljeno, baš kao i u većini filmova katastrofe. Previše slučajnosti da je to teško povjerovati. Previše nelogičnosti, a vrhunac gluposti je da se motor ne može pokrenuti jer vrata nisu zatvorena.:rofl: Humor odličan? neznam što je uopće smiješno u ovom filmu. Nije mi baš jasno ni što su htjeli prikazati sa onom kokoši? Ovako visoku ocjenu dajem samo zbog solidnih efekata (ovo zapravo nije film nego demonstracija CGI-a).

Ocjena recenzije: 3.63 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju