Dan ludila

klasik

Ovaj film sam davno gledao kad sam bio dječak i odlučio sam ga ponovno pogledati nakon mnogo godina jer mi je ostao u sječanju još uvijek. Inaće, kod ovakvih filmskih malih rituala, obično budem razočaran jer nekoć film iz djetinjstva sada promatram u sasvim novom ruhu ostajući ravnodušan. Međutim, ne i ovaj put. već u prvom kadru sam osjetio posebnost ovog filma. Posvečivanje detaljima od strane režisera i napeti kadrovi i profesionalna kamera u startu čine ovaj film nezaboravnim za svakog istinskog filmofila. Glavni protagonist filma je poznati Michael Douglas i vrlo lako se može reći da se radi o njegovoj najboljoj ulozi a s iste strane i o najboljem redateljskom dostignuću Joela Schumahera. Zbilja je teško naći nekakav propust u filmu. Michael Douglas je čovjek koji nakon naporna posla postane vrlo frustriran trenutnim njegovim odnosom sa obitelji, i od uglednog intelektualnog čovjeka pretvara se u ozbiljnu pretnju svatko tko mu imalo poremeti ionako loš dan. Ipak, Douglas u ovome filmu ne portretira zlog čovjeka već čovjeka kojemu je stalo do svoje obitelji od koje mu je sudski zabranjen prilaz. Ipak, on ne preza od svoga cilja i od ostavljanja žrtava na svome putu. Ovaj film predstavlja jednu kritiku društva, rasisam, nacionalizam, poslovnu korumpiranost [scena sa bazukom na cesti] i mnogo toga. Scenarij je također dorađen do detalja i vidi se da se na njemu pošteno radilo. Svakako, ovo je jedan od filmova koji će se mnogima urezati u pamćenje, ponajviše zbog douglsove upečatljive uloge i nekih nezaboravnih scena i inteligentih dijaloga i dosjetki glavnog protagonsita. Toplo preporučam svakome, mislim da je to i suvišno spomenuti. Čovjek se nakon ovog filma osječa bolje, što je cilj svakog filma, no međutim, rijetki to i postižu. Falling Down je to postigao i zato mu dajem najvišu ocjenu.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Dan ludila

naprosto prodoran i jak film.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

sjajan film

naslov sam sve govori,film situacije u kojoj se svako od nas moze nac kad tad,nekad ti dodje jednostavno blackout....na kraju,zao ti covjeka,nevin u biti a toliko pompe za njim i potjere

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

kad padne roleta

mislite da je cekanje u prometu strasno,izađite van iz auta i nastavite pjesice.ispijeno lice i suncan dan dovoljni su bili da jedan covjek promijeni grad,na bolje ;)

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Dan Ludila - Genijalno

Ovaj fim gledao sam davne 1993. Uvjerljivo najbolje ostvarenje Joela Scumachera (kasnije snimio kretenskog Batmana) i Michaela Douglasa. Do danasnjih dana nije izgubilo nista na svjezini. Prica je vrlo jednostavna. Sto se desava kada covjek ostane bez svega i odluci preuzeti stvar u svoje ruke, jer jednostavno nema drugog izbora. Kada na kraju ubiju Douglasa osjeti se osjecaj nezadovoljstva, jer je na kraju jedini njegov cilj bio doci svojoj kcerkici na rodjendan i nista vise. Izvrstan spoj drame i bizarnog humora posebno u Mcdonaldsu. Nekoliko antologijskih scena: 1. Narucivanje dorucka U McDonaldsu 2. Telefon u Kvaru 3. Starci koji igraju golf i gube vrijeme ne pustajuci jadnog covjeka da prodje kroz golf igraliste 4. Ulazak U Ducan i vracanje cijena iz 196? sa bejzbol palicom 5. Radovi na cesti i davanje pravih razloga za rad 6. Sukobi sa bandom oko bandinog pishalishta 7. Sukob sa neonacistom Radnja jednostavna i vrlo moguca u stvarnom zivotu, gdje svako moze imati svoj dan ludila. Takodjer vrlo dobra uloga Roberta Duvalla koji hvata Michaela Douglasa kroz cijeli Los Angeles prije odlazka u penziju. Onaj koji ovaj film nije pogledao ne zna sto je propustio. Ocjena: cistih ++++5. Ovakvi filmovi se nazalost vise ne snimaju. Dijalozi cisti mrak.

Ocjena recenzije: 3.67 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju