Transporter

The Transporter

'The Transporter' počinje odlično;upoznavamo Franka Martina koji transportira razne pakete od jednog mjesta do drugog u rekordnom vremenu. Njega ne zanimaju imena niti sadržaj paketa, on samo pokupi paket, isporuči ga i biva plaćen za njega. No stvari se mijenjaju kada Frank prekrši svoje pravilo o neotvaranju paketa. 'The Transporter' nema većih problema u održavanju napetosti prvih sat vremena a zasluge ponajprije pripadaju Stathamu koji je izrazito uvjerljiv i ovo je film u kojem je on postao akcijska zvijezda. Nažalost završnih pola sata film se bitno srozava do užasnih akcijskih scena na autocesti u kojima naš glavni lik leti avionom, vozi kamion nogama, tuče se, drži se za osovinu kamiona u pokretu a auti i ljudi lete po svuda u puno gorem izdanju nego u njemačkoj seriji 'Cobra 11'. Pred kraj se sve raspada pa tako i likovi najednom ulaze u scene (otac od Lai, cijela policija...) kako bi dobili završni zaplet koji je pun klišeja. No pozitivne strane su ipak dobre akcijske scene na početku, te zanimljiva tuča s uljem dok Statham vuče pokrete iz Jackie Chan filmova (upotreba vrata, majica i ostalog u tuči). Pozitivna je i gluma većine; Statham dobar, Qi Shu lijepa a francuski Alan Rickman, François Berléand je izrazito simpatičan u ulozi inspektora kojeg kolačići madeleine vraćaju u djetinjstvo (Proust). U konačnici, 'The Transporter' je solidan akcijski triler za nezahtjevnu publiku željnu akcije. Za one koje žele nešto više, to neće dobiti od ovoga filma iako je tu bilo potencijala.

Ocjena recenzije: 3.67 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Još jedan u nizu

Od početka, pa negdje do sredine sam bez daha pratila film jer je bio jednostavno savršen- od radnje, režije, glumaca. Na kraju je izbačen onaj skoro najbitniji dio- radnja. Ideja za film je odlična, ali na kraju imamo klasičan akcijski film sa hrpu pucačine, ubijanja i oružja. Šteta... za tako dobar početak.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

City Express akcija

Razočarenje proizašlo iz relativno visokih, ili bar viših očekivanja od ovog 'jeftinog' akcijskog filma, koji će iscrpSti strpljenje svima starijima od 14 godina. Glavni lik, bivši marinac koji prevozi svakakvu robu za lokalne zločince. "ti plati, ja vozim i ništa ne pitam". Taj se junak drži svojih macho pravila tipa: pravilo broj jedan, nikad ne mijenjaj dogovor, broj dva, ne otvaraj paket koji voziš itd. I tako u samom početku filma umjesto dogovorenih dvoje, njemu dodje i treći pljačkaš kojeg treba izvesti iz grada odmah nakon pljačke. Junak nije htio krenuti dok se nisu otarasili jednoga, i nema druge nego ubiti jednoga, bolje i to nego prekršiti zlatna pravila. Inače, kako indirektno tvrdi Junak, auto nije izbalansiran za vožnju ako nisi planirao voziti troje. Tučnjave nadmašuju Hongkongške filmove i više se približavaju modernom baletu u već poznatoj varijanti "Golim šakama protiv svih". Koreografija pokreta, čista petica. Posebno me nasmijala tučnjava u ulju, gdje se Junak koristio prolivenim starim uljem i preciznim manevrima, kako bi klizeći po ulju pobjeđivao neprijatelje. Ima li nešto Što valja. Pejsaži, lijepa kuća, lijepa je i Qi Shu, jedna od glavnih likova, malo lude vožnje gradom, ako možete probaviti da se autom skače s mosta na kamion, s kojega se kasnije spusti na cestu... Sve u svemu, preskocite ako niste skloni naučno-fantastičnim akcijama

Ocjena recenzije: 2.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Deliveryboy

Odlučio sam napisati ovu recenziju iz razloga jer sam imao priliku vidjeti trailer za Transportera 2 koji izgleda i više nego odlično.Ja kao ljubitelj akcijskih filmova moram priznati da mi je Transporter tamo 2003 bio ugodno iznenađenje.Bio je to zabavan i vizualno zanimljiv filmič sa karizmatičnim junakom i dosta orginalnim akcijskim sekvencama.Producent i scenarist je Luc Besson koji se je u proteklih par godina bacio na produkciju sličnih akcijskih filmova koji kombiniraju borilačke vještine,akrobacije i jurnjave autima i drugim prijevoznim sredstvima.Štanca ih ko blesav,večina tih naslova nije ništa posebno(Yamakasi,Taxi tilogija,Michel Vaillant itd),no našlo se tu i solidnih naslova poput Grimiznih rijeka 2,Ong bak,Zmajev Poljubac(vjerovatno najbolji Jet Liev film izvan Kine)i naravno iznimno dobar Transporter.Oko pisana scenarija mu je pomogao sad več njegov stalni suradnik Robert Mark Kamen(Zmajev Poljubac,5 element).Ok sama priča i nije nešto posebno,priča prati umirovljenog specijalca sad vozača koji prevozi razne"pakete"za kriminalce,nikad ne pita što prevozi i za koga,no jednom prilikom prekrši svoje pravilo i dovede se u smrtnu opasnost.Dakle ništa posebno,no zahvaljujuči odličnoj izvedbi i karizmi Jasona Stathama te dobroj režiji Louisa Leterriera i Coreya Yuena(on je bio redatelj borilačkih sekvenci) Transporter je ipao sasvim gledljiv i akcijski imresivan film.Jason Statham je prije svega postao poznat zahvaljujuči filmovima Guy Richia Snach i Dvije nabijene..(a bio je i dobar negativac u Cellularu)te se u tim ulogama iskazao kao solidan glumac,no ovim nastupom je definitivno pokazao da bi bio odličan akcijski junak,ima sve:karizmu,smisao za humor,mišiće hehe...dakle što se čeka!?nadam se da če mu Transporter 2 omogučiti veče uloge.Od akcijskih sekvenci bi posebno izdvojio tučnjavu u ulju i početnu jurnjavu BMW-om kroz Pariz(bar mislim da je Pariz!).jedina mana je bio relativno slab kraj,tu se je malo izgubio tempo.No svakako pogledaje kao uvod 2-ci.

Ocjena recenzije: 3.67 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju