Gušteri

!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Film koji me zadivio i zainteresiro a da je bez ubijanja klanja itd...

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

neuvjerljivo

znao sam da ovo neće biti doom..znao sam da ovo neće biti niti apokalipsa danas..ali imam osjećaj da je autor uzeo malo vlastitog iskustva, malo poznatih i prožvakanih klišeja i smućko ih u jednu prerazvučenu i prekvazimisaonu cjelinu u kojoj se po meni samo dvije svari mogu izdvojiti..kad marincu žena pošalje kasetu na kojoj jebe susjeda i kada se jednim potezom ruši mit o bespogovornoj poslušnosti marinaca u svemu čime su nas do sada bombardirali u ratnim filmovima..kad ne popiju svi onu tabletu neprovjerenu protiv biološkog oružja..srušeno je ponešto mitova, ali premalo..jake na visokom nivou kao uostalom u svakom filmu u kojem je glumio..prosječno..

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Full metal apokalipsa

Kao što i sam naslov kaže, film sam doživio kao modernu kombinaciju ova dva filma. Prvi dio filma je identičan Kubrickovom filmu gdje se opisuje obuka marinaca i klasično vojno-macho-zapovjedničko ponašanje. Dok drugi dio filma, (koji mi je puno bolji) više liči na Coppolin film gdje se opisuje besmislenost ratovanja i psihički slom mladih vojnika u nepotrebnom ratu. Ovdje bi prije svega pohvalio redatelja Mendesa koji u filmu obrađuje temu koje bi se malo filmaša prihvatilo zbog aktualnosti i osjetljivosti. Upravo taj dio filma mi je najdomljiviji gdje neiskusni i nabrijani mladići žive za trenutak da ispale metak i ubiju nekoga da bi na kraju otišli razočarani shvativši da pravog rata nisu ni vidjeli, da su sudjelovali u ratu koji se vodi radi novaca i političke moći, te da su na kraju ni krivi ni dužni svi se vratili kući sa neizbrisivim ožiljcima. Glumačka ekipa je kvalitetno odradila svoj posao, a posebno bih istaknuo vodeći dvojac.Gyllenhaal se polako nameće kao jedan od kvalitetnijih mladih glumaca, dok je Foxx ostvario još jednu rolu u razini renomea jednog oskarovca. Vrlo dobar film koji će se svidjeti i onima koji ne vole filmove ratne tematike.

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Autocenzura ili ??

luky11 mi je uzeo rijec iz usta. Isto tako, mislim da je pocetak pljunuti Full Metal Jacket. Cak bih mogao pomisliti da je reziser namjerno odabrao scenu iz gore navedenog filma da bi u prvoj sceni pripremio gledaoca da ce film biti anti-ratni. Nemojmo zaboraviti scenu "nabrijavanja" prije odlaska u rat, kada se vojnicima pustaju kadrovi iz Apokalipse danas kada helikopteri masakriraju stanovnike Vijetnamskog sela. Pokusava li Sam Mendes opet aludirati na besmisao rata?? No dobro, rezija je, zaista, jako dobra. Osim fenomenalne glume, naglasio bih izuzetno dobru fotografiju (pustinjska bespuca, gorece naftne busotine...) Sam izgovoreni apsurd rata se pojavljuje samo jednom - kada jedan vojnik kaze da se, u biti, rat vodi samo zbog nafte. Niti u jednom momentu filma kasnije nije spomenuta takva teza, ali je veoma vjesto prikazana upravo ta misao, prepustajuci gledaocu da sam dodje do zakljucka sto je reziser htio reci. Mislim da je Sam Mendes autocenzurirao sam sebe da ga ne bi americka administracija uzela pod svoj zub. Ipak, americki vojnici u veljaci 2006. godine su jos uvijek u Iraku.

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Gušteri

film u stvari govori istinu o američkoj vojsci... rijetko kad da se napravi ovakav film... u filmu ima smjeha... pa malo drame... pa malo smijeha... pa josh malo drame... sve u svemu... jedan od boljih filmova...

Ocjena recenzije: 2.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Pustinjska bonaca

Redatelj Sam Mendes, koji se proslavio svojim filmovima poput American Beauty i Road to Perdition, i glumac Jake Gyllenhaal, koji je glumio u filmovima poput Donnie Darko i The Day After Tomorrow, predstavljaju nam ovu ratnu dramu koja je odmah osvojila simpatije ljubitelja ratnih filmova (Full Metal Jacket, Apocalypse Now,...). Film je nastao prema knjizi 'pravog' Anthonya Swofforda koji je ratna iskustva u Zaljevu sam proživio i sve uobličio u knjigu 'Jarhead', koja je u Americi 2003., kada je izdana, bila pravi bestseller (devet tjedana na listi The New York Timesa), a opisuje viđenja jedne testosteronima nabijene mašine za ubijanje koja nikad nikog nije ubila. Sam početak filma je "pljunuti" Full Metal Jacket. Pun je deračine, humora i zajebancije. Kako je i svim marincima najveći cilj ubiti nekoga nakon svih napornih vježbi koje su prošli u obuci, tako je i našem glavnim likovima u filmu ista svrha. Redatelj je htio stvoriti dojam, kao da je sam gledatelj jedan od glavnih likova u filmu, i da se isto tako i osjeća. Po mišljenju mnogih ljubitelja ratnih filmova, a i općenito, svi su se složili oko toga da mu je to i uspjelo.Pred kraj se gledatelju čini da cijeli film već malo gubi smisao. O glumi se stvarno nema ništa loše za reći. Jake Gyllenhaal je napravio odličan posao kojim je skoro nadmašio jednu od svojih prvih uloga. Uloga Anthonya Swofforda prvo bila ponuđena Leonardu DiCapriu. Pošto ju je on odbio, uloga je bila ponuđena čovjek pauku Tobeyu Maguieru(također ju je odbio). Ukrtako: (Anti) ratna drama oskarovca Sama Mendesa, uznemirujuće je, odlični glumljeno i majstorski režirano djelo o Zaljevskom ratu. U svjetlu aktualnog američkog angažmana u Iraku, neki prizori dodatno su intrigantni. Jedini minus u filmu je suvišna patetika u završnici i povremeno pretjerana doslovnost, poput junakova čitanja Casmusova „Stranca“. P.S. Zanimljiv soundtrack, kojeg je temeljito sastavio poznati skladatelj Thomas Newman, nadopunjava doživljaj u cijelom filmu!

Ocjena recenzije: 4.2 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Nešto mi tu fali...

Nije mi baš sjeo. Ekipa je odlična, ima super fora ali ipak sam možda očekivao više. Teško je prešišati Black Hawk Down no ovaj film zapravo nije toliko "ratni". Najviše do izražaja dolazi zajebancija nabrijanih amera koji jedva čekaju da počnu ubijati iračane, zatim drama kada pucaju po pola jer nisu doma i drugi im ševe cure/žene. Svega pomalo, ništa konkretno. Podsjetio me je na Buffalo Soliders koji je puno bolji i na Full Metal Jacket koji je također puno bolji itd. Možda mi ipak sjedne drugi put. Nije za kino.

Ocjena recenzije: 3.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju