Zaselak - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zaselak

Zaselak

The Village (2004.)

Touchstone Pictures / Continental film

120' drama, horor, triler

Režija:           M. Night. Shyamalan

Uloge: Judy Greer, Bryca Dallas Howard, William Hurt, Joaquin Phoenix, Jane Atkinson, Adrien Brody, Sigourney Weaver

Scenario:        M. Night. Shyamalan

Producent/i:   M. Night Shyamalan, Scott Rudin, Sam Mercer

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb
  

Zaselak

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.65
123
0.00

Sve koji su se zaželjeli dobre stare gotičke atmosfere, mračnih šuma i hičkokovske napetosti, pozivamo na veselicu u Zaselak. Friška krv friško servirana.

Čim vidite ime režisera, jasno vam je što vas čeka - napeta nadnaravna priča neočekivanog raspleta. Bilo je tako u 'Šestom čulu' (duhovi), u 'Neslomljivima' (superheroji) i 'Znakovima' (vanzemaljci). Obratite pažnju na silaznu putanju oduševljenja. Moderni Hitchock, kako Shyamalanu vole tepati, ovoga nas puta vodi u ruralnu devetnaestostoljetnu Pennsylvaniju kako bi nam ispričao napetu priču o istini skrivenoj u tami.

Pođimo zajedno u izolirano selo, u zajednicu odvojenu od ostatka svijeta nepreglednim šumama. I te šume kriju tajnu. Među stablima skrivaju misteriozna čudovišna bića koja čekaju u tami. Vrebaju. Ili je to tek praznovjerje koje utjeruje strah u savršenu seosku idilu? Bilo kako bilo, seljani su postavili stroga pravila kako ne bi razljutili 'One-o-kojima-se-ne-priča': 'Ne ulazi u šumu - tamo te čekaju.', 'Ne pokazuj crvenu boju - ona ih mami.'. I taj je dogovor poštivan godinama - seljani nisu zalazili u šumu, 'šuma' nije dolazila njima.

Sve dok svojeglavi Lucius Hunt (Joaquin Phoenix) ne odluči zakoračiti van granica. Selo više nikada neće biti isto. Primirje završava! Osim strave izvana, izolirana zajednica će se morati suočiti i s vlastitim, unutarnjim morama koje nisu podložne nikakvim pravilima. Kroz napetu gotičku priču vode nas William Hurt kao umorni seoski starješina Edward Walker, Sigourney Weaver kao njegova supruga Alice Hunt, a upoznajemo i lokalni ljubavni trokut između nepokolebljivog Luciusa Hunta, slijepe Ivy Walker (Bryce Dallas Howard nakon što je ulogu odbila Kirsten Dunst) i retardiranog Noaha Percyja (Adrien Brody).

Ova zanimljiva i u osnovi jednostavna priča ('Zona sumraka' susreće 'Vješticu iz Blaira'), mješavina je horora, romanse i političke alegorije - problemi straha, sigurnosti (izolirana zajednica, stroga pravila, praznovjerje). Osim režije koja 'maestralno dočarava pritajenu stravu' (fotografija Rogera Deakinsa), hvaljena je i zvjezdana glumačka postava (pripreme u tzv. 'vremenskom kampu' s temom devetnaestog stoljeća), te spooky glazba Jamesa Newtona Howarda (trenutno čekamo što će napraviti sa novim Batmanom).

Sa Hitchockom, Shyamalan ima još nešto zajedničko - oboje se vole nakratko pojaviti ispred kamere filma koji režiraju. Pri čemu si Shyamalan laska da zna i glumiti. E, pa za sve koji misle da se u ovom filmu neće pojaviti - u Americi je krajem 19. st. živjelo preko 2000 ljudi indijskog podrijetla, dakle moguće je da jedan živi baš u tom zaseoku. Živjela multikulturalnost i seoske zabave!