Bogomdan - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bogomdan

Bogomdan

Godsend (2004.)

Lions Gate

102' drama, triler

Režija:           Nick Hamm

Uloge: Robert De Niro, Greg Kinnear, Rebecca Romijn-Stamos, Cameron Bright, Jenny Levine

Scenario:        Mark Bomback

Producent/i:   Michael Paseornek, Marc Butan, Sean O'Keefe, Cathy Schulman

Linkovi:

službeni site
teaser site
trailer
imdb

Bogomdan

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.94
35
0.00

Bezgranična roditeljska ljubav navela ih je na očajnički potez… zbog kojega će kasnije očajavati.

Ovaj film pokušava izvući nešto novo iz dvije ideje koje su već mnogo puta do sada iscijeđene u raznim trilerima i hororcima. Prva je ideja o voljenom djetetu koje nije samo zločesto - ono je zlo. Okej, svi klinci kad-tad postanu zli, ali to ih uglavnom prođe s pubertetom. No, ovo zlo je drugačije, opasnije, krvavije i zato su opaki klinci česti likovi u stravičnim pričama. Druga ideja je zlikovac koji se pokušava igrati Boga. Zaslijepljen veličinom svoga ega, pokušava intervenirati u prirodne procese, okrenuti tok života i zahvaljujući tome steći moć i slavu. E pa da vidimo što je od ta dva sastojka i 'šačice slavnih glumaca' uspio skuhati 'Godsend'.

Paul (Kinnear) i Jessie Duncan (Romijn-Stamos) su brižni roditelji maloga Adama (Bright). Njihova neizmjerna ljubav pretvara se u neizmjernu tugu kada dječak pogiba u stravičnoj nesteći malo nakon svog osmog rođendana. Dok neutješni pripremaju njegov pogreb, javlja im se bivši Jessin profesor, doktor Richard Wells (DeNiro) i daje im zapanjujuću ponudu. On se bavi genetičkim istraživanjima i tvrdi da može klonirati njihovog sina. Odluka mora biti donesena brzo jer će Adamove stanice postati neupotrebljive 72 sata nakon smrti.

Dr. Wells uvjerava Dunacanove da može stvoriti posve istog Adama kakvog su izgubili, njegovu identičnu kopiju. Ako pristanu morati će napustiti svoj dom i posao, prekinuti kontakte s obitelji i prijateljima jer nitko ne smije znati za nelegalni eksperiment. Roditelji se dvoume i pitaju je li ispravno to što bi mogli učiniti. Jessie donosi konačnu odluku i kaže: 'Nekad etiku treba staviti na drugo mjesto.'

Par se seli u mali grad Riverton u kojemu se nalazi Wellsova impresivna klinika za liječenje neplodnosti. Eksperiment uspijeva i pod budnim liječničkim nadzorom Adam odrasta kao sretan i zdrav dječačić. Sve se u početku čini kao ostvareni san. Duncanovi imaju prekrasan novi dom i svog sina kojemu su čak nadjenuli i isto, znakovito ime Adam. Idila potraje do njegovog 8. rođendana.

Nešto nije u redu. Adam vidi stvari kojih nema, a njegovo ponašanje postaje sve agresivnije, čak i uznemiravajuće. Pomalo roditelji primjećuju sitne, ali opasne razlike između sina kojeg su izgubili i sina koji im je 'vraćen'. Nakon famoznog 8. rođendana Adamov novi karakter sve više dolazi do izražaja – otuđen je i zastrašujuće zlokoban. Roditelji ga takvog odvode na pregled kod 'strica Richarda' koji ima jednostavno kaže da je točno mogao predvidjeti što će se s dječakom dešavati prvih sedam godina, ali da nema rješenje za godine nakon prirodne smrti.

Adam počinje doživljavati noćne more i zastrašujuće flashbackove dok njegova zla kob pomalo izlazi na površinu. Ovaj film imao je genijalnu promotivnu kampanju oko koje se podigla velika frka i o kojoj smo već pisali pa ako vas zanima zbrka koju je na Internetu izazvao institut Godsend – klik ovdje!