Ja, robot - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ja, robot

Ja, robot

I, Robot (2004.)

Twentieth Century Fox / Continental film

115' akcija, ZF

Režija:           Alex Projas

Uloge: Will Smith, Bridget Moynahan, Bruce Greenwood, Chi McBride, James Cromwell, Emily Tennant

Scenario:        Jeff Vintar i Akiva Goldsman po predlošku Isaaca Asimova

Producent/i:   Topher Dow, John Davis, Laurence Mark, Will Smith

Linkovi:

Službeni site
Trailer
imdb

Ja, robot

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.51
87
0.00

Vizualno intrigantnu adaptaciju istoimenog Asimova romana donosi nam režiser Alex Projas u još jednom Will Smith-ljetnom-kinohitu. Roboti su naučili novi trik. Oprez!

Godine 2035., roboti su više od automatiziranih usisavača. Oni šeću naše pse, nose robu iz dućana i čuvaju nam domove. Čikaška korporacija U.S. Robotics na pragu je puštanja u prodaju do sada najnaprednije serije robota – NS-5. Uskoro će petina amerikanaca imati svoje osobne robote-pomagače. Jedini koji sumnja u cijelu ideju je detektiv Spooner (Will Smith), koji se boji da bi roboti mogli zanemariti svoje osnovne postulate:

1. Robot ne može nauditi ljudskom biću ili ne reagirati ako ovom prijeti opasnost.
2. Robot mora slušati ljudske naredbe osim ako se iste kose s Prvim zakonom.
3. Robot mora štititi sebe dok god se to ne kosi s prva dva zakona.

Kada na rukama robota Sonnyja nađu mrtvog dr. Alfreda Lanninga (James Cromwell), tvorca robota NS-5 i autora gore navedena Tri zakona robotike, istraživački tim odlučuje zaustaviti istragu prikazujući događaj kao samoubojstvo. Nitko ne želi ni pomisliti da su roboti sposobni prekršiti jedno od Tri zakona robotike što bi značilo da je samo pitanje vremena kada će osvojiti svijet. Nitko osim jedne osobe odlučne da nađe ubojicu – robotofobičnog detektiva Spoonera.

'I, Robot' snimljen je prema istoimenoj kompilaciji priča Isaaca Asimova (1920-1992.), SF pisca poznatog po temama koje obrađuju probleme suživota robota i ljudi i idejnog tvorca Tri zakona robotike. Za adaptaciju su zaslužni scenaristi Jeff Vintar i Akiva Goldsman koji su od romana napravili još jedan u nizu ljetnih kinohitova, te režiser Alex Projas ('Dark City', 'Vrana') čija je vizualna imaginacija stvorila, navodno, upečatljive obrise Chicaga budućnosti.

Ukratko, ovo je još jedan u nizu filmova o policajcu koji se sukobi s nadređenima, trči svuda bjesomučno, riješava zločin i preživljava nevjerojatne fizičke avanture. Da završimo prigodnim dijalogom iz filma:
Lt. John Bergin: 'Nedostajat će nama još dobri stari dani.'
Detective Del Spooner: 'Koji to ‘dobri stari dani’?'
Lt. John Bergin: 'Kada su ljude ubijali drugi ljudi.'