Američki san - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Američki san

Američki san

American Splendor (2003.)

Fine Line Features

101' komedija, drama

Režija:           Shari Springer Berman, Robert Pulcini

Uloge: Paul Giamatti, Hope Davis, Josh Hutcherson, Judah Friedlander, Joey Krajcar

Scenario:        Shari Springer Berman, Robert Pulcini

Producent/i:   Ted Hope

Linkovi: službeni site
trailer

imdb

Američki san

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.83
24
0.00

Bračni par Shari Springer Berman i Robert Pulcini ekranizirali su istinitu priču Harveyja Pekara, najpoznatijeg po stripu 'American Splendor' u kojem u prvom licu opisuje vlastiti život.

Ekranizacija reality stripa Harveya Pekara (glumi ga Paul Giamatti) završava realistično '…da, sad imamo i film. No, Joyce i ja se i dalje svađamo kao ludi, mene brinu novčani problemi, dijete nam i dalje prigovara'. Upravo tako je sve i počelo.

Harvey Pekar je pionir reality umjetnosti jer je prije video kamera i reality TV-a bilježio naizgled beznačajne trenutke svakodnevnog postojanja i pretakao ih u strip koji su ilustrirali vrhunski umjetnici uključujući Roberta Crumba, Franka Stacka, Joea Saccoa te Colina Werneforda.
Film izgleda naturalistički, korišten je 'kadar stripa' pa prostor ne izgleda realistično, a time se postigao industrijalistički, neo-realističan izgled Harveyevog svijeta.

Ovaj ljubitelj jazza, opsesivni sakupljač, loša kućanica i činovnik u bolnici za veterane, monotoniju prekida raspravama s kolegama o rock 'n' rollu, propadanju američke kulture, novim okusima omiljenih bombončića i o tome koji je smisao života uopće. On je pesimist koji se žali, sukobljava, ali i uživa u životu naoružan beskrajnim cinizmom i zajedljivim humorom.

Nakon posla, Harvey provodi vrijeme u svom stanu pretrpanom knjigama i pločama koje sakuplja i dovlači sa svih mogućih rasprodaja. Na jednoj od rasprodaja upoznaje Roberta Crumba (James Urbaniak), glazbenog entuzijasta koji će uskoro postići svjetsku slavu zahvaljujući svom stripu.
Harvey u tome vidi svoju šansu da na ovom svijetu ostavi neki trag pa se posvećuje izradi vlastite vrste stripa stvarajući iskreni zapis o životu radničke klase - o vlastitom životu.

Besperspektivni činovnički posao, stan u gradu u kojem živi od rođenja, dva propala braka i hobiji kojima ubija vrijeme, dali su mu dovoljno matrijala da opiše jednog prosječnog pesimističnog čovjeka – sebe.

Zahvaljujući stripu postaje poznat, a zatim upoznaje srodnu dušu, Joyce Brabner (Hope Davis), suvlasnicu dućana sa stripovima u Delawareu s kojom se uskoro ženi. Zajedno prolaze kroz razne situacije uzrokovane njegovim kultnim statusom, uključujući pojavljivanja u talk-showu 'Late Night with David Letterman' kao i kazališnu izvedbu 'American Splendora'.

Cijelo to vrijeme Harvey i dalje radi kao činovnik, što mu vjerovatno predstavlja i nepresušnu inspiraciju sve dok jednog dana ne upozna djevojčicu Danielle Batone (Madylin Sweeten) koju uskoro usvaja te se formira nevjerojatna obitelj - Harvey, Joyce i Danielle.

Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu Sundance 2003. godine gdje je osvojio nagradu Grand Jury, nominiran je za Oscara za najbolji scenarij, na Cannes FF-u je dobio FIPRESCI nagradu....