Trinaest - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Trinaest

Trinaest

Thirteen (2003.)

Antidote Films / Continental film

95' drama

Režija:           Catherine Hardwicke

Uloge: Holly Hunter, Evan Rachel Wood, Nikki Reed, Jeremy Sisto, Brady Corbet

Scenario:        Catherine Hardwicke, Nikki Reed

Producent/i:   Holly Hunter, Tim Bevan, Liza Chasin, Eric Fellner

Linkovi: imdb

Trinaest

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.91
43
0.00

Pobjednik Sundancea 2003 u kategoriji režije, kontroverzna je tinejdžerska drama koja prati 13godišnju djevojku koja se pokušava uklopiti u starije društvo.

Tracy Louise Freeland (Evan Rachel Wood) je uzorna učenica koja je razvila poseban, prijateljski odnos s majkom Mel (Holly Hunter) još od malih nogu. Djevojka je to kojom bi se ponosila svaka majka. Sve će se promijeniti kada upozna ekscesnu Evie (Nikki Reed), ujedno i najpopularniju djevojku u školi.

Tracy će učiniti sve ne bi li joj je približila te ušla u njeno društvo, u čemu i uspjeva. Njih dvije postaju nerazdvojan par koji sve više prkosi okolini ponašajući se samo kako njima odgovara, puše, piju, drogiraju se, markiraju, šlatare se s dečkima. Dok Tracy u potpunosti idolizira svoju novu prijateljicu, Evie nije tako naivna te je koristi da bi što manje vremena provela s majkom koja vodi neuredni život, a što više u njihovom, prilično nesređenom domu.

Mel bezuspješno pokušava dokučiti razloge potpune transformacije vlastite kćeri u buntovnicu bez kontrole, a cijeloj situaciji odmaže činjenica da ima dečka kokainskog ovisnika s kojim se Tracy ne slaže i ne prihvaća ga, još uvijek žaleći što su joj se roditelji rastavili, a otac nikako da nađe trunčicu vremena za nju.

Film je baziran na vlastitim iskustivima glumice i koscenaristice Nikki Reed koju je redateljica, koja je u vezi s njenim ocem, nagovorila da svoju i priče ostalih prijatelja pretoči u filmski scenarij.