Van Helsing - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Van Helsing

Van Helsing

Van Helsing (2004.)

Universal Pictures / Discovery film i video

145' akcija, horor, triler

Režija:           Stephen Sommers

Uloge: Hugh Jackman, Kate Beckinsale, Richard Roxburgh, Schuler Hensley, Elena Anaya, Silvia Colloca, David Wenham, Will Kemp

Scenario:        Stephen Sommers

Producent/i:   Sam Mercer, Stephen Sommers

Linkovi:

službeni site  
trailer 
imdb

Van Helsing

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.13
94
0.00

Jedan od blockbustera 2004. iznova otkriva legendu najpoznatijeg lovca na vampire i udružuje klasike filmskih čudovišta u mitskoj atmosferi fantazije i strave.

Duboko u planinama Karpatije leži mistična zemlja Transilvanija, svijet sveprisutnog zla gdje zalaskom sunca počinje strava u kojoj čudovišta iz najgorih noćnih mora poprimaju fizičko obličje. U 19. stoljeću tajno crkvno društvo šalje u Transilvaniju Dr. Gabriela Van Helsinga (Jackman) da uništi zlo u vidu zavodnički mističnog grofa Drakule (Roxburgh, vojvoda iz 'Moulin Rougea').

Došavši, Van Helsing se udružuje s predivnom i neustrašivom ciganskom princezom Annom (Beckinsale) koja se zavjetovala da će uništiti Drakulu i tako skinuti stoljetnu obiteljsku kletvu. Osim Drakule, njih dvoje moraju se suprotstaviti i zlim silama utjelovljenim u liku Čovjeka-vuka (Kemp) - nesretnog Anninog brata, i Frankensteinovog Čudovišta (Hensley).

Za one kojima ime nije poznato, Van Helsing je ubojica vampira iz Bram Stokerova klasičnog romana 'Dracula'. Iako je u romanu taj lik opisan kao stariji čovjek, očito je da je Sommersov film s Hughom Jackmanom u glavnoj ulozi krenuo u drugom smijeru. Promjene lika počinju sa samim imenom - novi lik zove se Gabriel i brat je poznatijeg Abrahama Van Helsinga, a autori ga opisuju kao samotnjačkog akcijskog junaka.

Režiser Sommers, koji je devedesetih godina prošlog stoljeća oživio legendu o egipatskom drevnom zlu (' Mumija' i 'Povratak mumije'), sada pokušava udahnuti nov život klasičnim Universalovim čudovištima (Frankensteinovo Čudovište, Drakula, Vukodlak). Likovi su, navodno, efektno rekreirani kao dinamičniji nasljednici tradicionalnih celuloidnih horror-ikona.

Frankensteinovo čudovište, primjerice, zamišljeno je više kao kiborg - osim djelova ljudskih tijela, sastavljen je i od raznih metalnih elemenata. Sa redizajnom Drakulina lika otišlo se najdalje - u monstruoznom obličju on je demonoliki šišmiš s golemim krilima, čudovišnom glavom i repom, a u čovječjem obliku dizajneri su koketirali s elementima iz ciganskog folklora. Što se tiče izgleda Van Helsinga, čini se da je osnovna ideja došla od glavnog lika iz japanske anime 'Vampire Hunter D' - crni otfit, plašt i sličan šešir.

Svi glavni likovi u filmu gonjeni su nekim svojim problemima i unutarnjim sukobima, što režiser i scenarist Sommers opisuje: 'Nema tu čudovišta, to su ljudi sa stvarno groznim problemima'. Još 1994. planirao se film sa Van Helsingom kao glavnim likom. Bio bi to nastavak Coppolina hita 'Dracula' iz 1992., a Anthony Hopkins reprizirao bi ulogu ekscentričnog lovca na vampire. Ipak, film nikada nije zaživio, a ovaj uradak s njim nema gotovo nikakve veze.

Ovaj 'Van Helsing' je original koji po prvi puta nakon 1940-ih ('The House of Frankenstein', 'The House of Dracula') udružuje tri klasična filmska čudovišta. Zanimljivo će biti vidjeti kako ih je autor logično uklopio u radnju. Akcijske scene su, navodno, spektakularne (fora bi trebala biti i scena u kojoj Dracula izlazi iz lijesa, hoda po stupu dvorca i na stropu, naglavačke razgovara sa svojim ljubavnicama), ali još spektakularniji je vizualni aspekt filma - dizajner produkcije Allen Cameron dizajnirao je 72 veća ili manja filmska seta, a najzanimljiviji je Drakulin dvorac kojeg on sam opisuje kao masivnu gotičku građevinu obogaćenu hindu-elementima, mostovima koji povezuju tornjeve i sl.

Universal Studio i NBC televizija nedavno su objavili vijest da će Sommers napisati pilot epizodu i producirati seriju 'Transilvania' koja će se idejno naslanjati na bogati mitski folklor stvoren u filmu, a sam film, po svemu sudeći, trebao bi dobiti i nastavke.