Jefferson u Parizu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Jefferson u Parizu

Jefferson u Parizu

Jefferson in Paris (1995.)

Mayfair Touchstone Pictures / BLitz film i video

139' drama

Režija:           James Ivory

Uloge: Nick Nolte, Gwyneth Paltrow, Estelle Eonnet, Thandie Newton, Seth Gilliam

Scenario:        Ruth Prawer Jhabvala

Producent/i:   Paul Bradley, Donald Rosenfeld

Linkovi: imdb

Jefferson u Parizu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
3
0.00

Thomas Jefferson je volio tri žene - prva je umrla, druga je bila udata, a s trećom, svojom crnom robinjom, živio je i nakon što je postao američki predsjednik.

Thomas Jefferson (Nick Nolte) je američki veleposlanik na dvoru Louisa XVI koji stiže u Pariz u vrijeme kada nasilje na ulicama odnosi prve žrtve. Pobunjenici vješaju ljude, dok za to vrijme kraljeva vojska ne čini ništa. Plemstvo vrijeme provodi u raznovrsnim spletkama, a kralj se ne razdvaja od svoje ljubavnice Marie Antoniette provodeći vrijeme u lovu i na mnogobrojnim svečanostima.

Jefferson s druge strane vidi što se sprema - krvavi teror, smrt, kaos. Kćer smješta u katolički samostan, dok mu lijepa talijanka Mariom Cosway postaje ljubavnicom. Mariom se sprema napustiti muža i zemlju kako bi bila sa Jeffersonom kojeg istovremeno nešto vuče kući u Virginiju. Potom iz Amerike stiže njegova druga kćerka u pratnji prelijepe crne robilje Sally.

Sally ubrzo postaje Jeffersonova nova ljubavnica s kojom vrijmee provodi u svojoj pariškoj palači. Kralju pak stiže vijest o početku revolucije...