Punisher - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Punisher

Punisher

The Punisher (2004.)

Lions Gate Films / Blitz film i video

124' akcija, drama

Režija:           Jonathan Hensleigh

Uloge: Thomas Jane, John Travolta, Rebecca Romijn-Stamos, Laura Elena Harring, Samantha Mathis

Scenario:        Michael France i Jonathan Hensleigh, temeljeno na Marvelovom stripu Gerryja Conwaya, Gartha Ennisa, Johnnya Romita i Michaela Tolkina

Producent/i:   Avi Arad, Gale Anne Hurd

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Punisher

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.04
27
0.00

Ekranizacija kultnog Marvelovog stripa 'The Punisher' mračna je akcijska priča o zločinu i kazni.  Akcija u stilu filmova 70-ih s Johnom Travoltom kao negativcem.

Frank Castle (Thomas Jane), specijalni FBI-jev agent, sprema se izvršiti svoj posljednji tajni zadatak nakon kojeg će se napokon posvetiti obitelji i mirnijem životu. Spletom okolnosti, u akciji strada sin mafijaša Howarda Sainta (John Travolta). Saintova žena (Laura Harring), željna osvete, naređuje pokolj Castleove obitelji. Pukim slučajem Frank preživi i suočava sa s gubitkom svega što je volio.

U muci i bijesu, ponovno se 'rađa' kao Punisher - čovjek željan osvete, sudac i izvršitelj pravde u jednom. Naoružan do zuba, svoje znanje i sposobnosti usmjerava prema jednom cilju - kazniti Sainta i njegove ljude. Useljava se u zapuštenu industrijsku zgradu koju dijeli sa susjedima, sve odreda društvenim marginalcima (lik konobarice Joan glumi prezgodna Rebecca Romijn-Stamos). Ta grupica ljudi postaje njegova jedina veza s idejom topline i zajedništva, s osjećajima koji mu daju nadu u toliko potrebno iskupljenje. '

The Punisher' je, nakon 'Spider-Mana', 'X-Mena' i 'Hulka', još jedna ekranizacija uspješnog Marvelovog super-hero stripa. Ipak, Frank Castle nema specijalne moći, niti je njegova misija spašavati nedužne. On je čisti noirovski anti-heroj koji snagu crpi iz boli nakon gubitka obitelji. Strip je nastao sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u vremenu bogatom nasilnim akcijskim filmovima i likovima osvetnika: Charles Bronson u 'Death Wishu', Clint Eastwood u 'Dirty Harryju'.

Film je režiserski debi Jonathana Hensleigha, scenarista zaslužnog za neke od najboljih akcijskih filmova naše generacije: 'Die Hard With a Vengance', 'The Rock', 'Con Air', 'Armageddon' i 'Gone in 60 Seconds'. Naslovnu ulogu Franka Castlea je odglumio relativno nepoznati Thomas Jane ('Dreamcatcher', 'The Sweetest Thing') koji je i po tri sata dnevno provodio u teretani ne bi li se nabildao do stripovskih proporcija. Protivnika mu Sainta (lik koji nije preuzet iz stripa, već je stvoren originalno za film), glumi zvijezda John Travolta, a njegovu ništa bolju suprugu igra Laura Harring, najpoznatija kao partnerica Naomi Watts u Lynchevom 'Mulholland Driveu'.

Film ocjenjuju dosta mračnim, nasilnim i pomalo depresivnim, baš kakav je i strip, što je najviše razveselilo fanove ovog lika. Inače, devedesetih je snimljena još jedna adaptacija 'Punishera' s Dolph Lundgrenom u glavnoj ulozi. Ovaj film započinje s idejom ispočetka, a sigurni u njegov uspjeh, producenti su najavili nasavak za 2006.