Troja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Troja

Troja

Troy (2004.)

Warner Bros. / ISSA film i video

163' akcija, drama, povijesni

Režija:           Wolfgang Petersen

Uloge: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Peter O'Toole, Diane Kruger, Sean Bean, Saffron Burrows, Julie Christie, Brian Cox, Brendan Gleeson, Garrett Hedlund

Scenario:        David Benioff

Producent/i:   Bruce Berman

Linkovi:

službeni site  
trailer
imdb

Troja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.68
139
0.00

Remek djelo zapadne civilizacije, Homerova 'Ilijada' i vizija režisera Petersena donose nam mit o Trojanskom ratu u epskom spektaklu o ljubavi, pobjedi i časti drevne Grčke.

'Troja' je priča o kraljici koja izdaje svog kralja i o ratniku koji vodi osvetnički pohod. Ako je ljubav vrijedna borbe, ne postoji bitka poznatija od ove vođena u njeno ime. Njemački avanturist i biznismen Henrich Schliemann u 19. je stoljeću svijetu otkrio grad Troju. Moguće je da jedan Nijemac na početku 21. stoljeća učini isto s legendom toga grada.

Radnja počinje 1193. g. pr. n. e. kada strast između Parisa (Orlando Bloom), princa Troje, i predivne Helene (Diane Kruger), supruge grčkog kralja Menelaja od Sparte (Brendan Gleesom), zapali iskru koja će prerasti u buktinju znanu vjekovima kao Trojanski rat. Ujedinjeni Grci predvođeni Agamemnonom (Brian Cox), započinju krvavu opsadu bogate Troje koja će trajati više od deset godina. U 'borbi civilizacija' ističu se grk Ahilej (Brad Pitt), slave žedan borac, i Hektor (Eric Bana), najstariji sin Trojanskog kralja Prijama (Petter O'Toole), koji staje u obranu svog naroda. Ako je ljubav vrijedna borbe, ne postoji veća bitka poznatija od ove vođena u njeno ime.

'Troja' bi po svemu sudeći trebao biti jedan od najvećih epskih spektakala ikad. Za priču o ljubavi, izdaji i ratu, grubo temeljenu na Homerovom 'vječnom' epu 'Ilijadi', sagađene su najveće kulise do danas, a glavne likove portretiraju jedni od najseksipilnijih frajera našeg doba (Brad Pitt, Eric Bana i Orlando Bloom) te jedna 'vruća' pridošlica - bivši model Diane Kruger. Najavimo i veliki povratak filmskog veterana Petera O' Toolea koji je već na Oscaru prije koju godinu, kad je primao nagradu za životno djelo, šaljivo najavio da njegovo vrijeme tek dolazi.

Produkcija filma, pod redateljskom palicom Wolfganga Petersena ('Oluja svih oluja'), počela je 22. travnja 2003. na setovima u Londonu i na Malti s buđetom većim od 100 milijuna dolara. 12. lipnja snimanje bitaka seli ekipu u Mexico (zbog iračkog rata nije se snimalo u predviđenom Maroku), a nakratko ga zaustavlja uragan Marty koji ruši dio goleme scenografije. Negdje u rujnu prošle godine, rad na filmu ulazi u fazu postprodukcije.

Adaptiranje Homerovog epa velika je čast, ali i svojevrstan pritisak. Sve to palo je na leđa ultra-vrućeg pisca i scenarista Davida Benioffa ('25. sat'). On film kratko opisuje kao - veliki: mnoštvo emocija, velike teme, goleme vojske pod kiklopskim zidinama drevne Troje. O radu na tom projektu sam kaže: 'Ovaj je film adaptacija mita o Trojanskom ratu, ne sama 'Ilijada'. To je masivna priča koju mi pokušavamo ispričat u dva i pol sata... naracija je smanjena na najzanimljivije likove: Ahileja, Hektora, Helenu, Parisa, Prijama, Odiseja, Agamemnona i dr., a svaki od njih trebao je dobiti kvalitetno mjesto na platnu.'

O odnosu prema Homerovom djelu Benioff još kaže: 'Kod Homera likovi pričaju u dugim rečenicama, to naravno nije moglo tako ostati... ' Ljudi koji su pročitali scenarij oduševljeni su - bitke su tako opisane da dočaravaju veličinu epske konfrontacije kako ju je Homer opisao, iskorišten je potencijal sukoba dvoje, u osnovi pozitivaca, Ahileja i Hektora čime je izbjegnuta dosadna plošna dobar/loš dihotomija. Ipak, u scenariju, navodno, nema nečeg po čemu je 'Ilijada' poznata - odnosa Grka i Trojanaca prema svojim bogovima koji aktivno sudjeluju u životima likova.

Režiser Petersen prekinuo je zbog 'Troje' rad na svom dugonajavljivanom hitu 'Batman vs. Superman'. Ironično, s obzirom da je srž priče o Trojanskom ratu također borba između dva superheroja. Brad Pitt slično je postupio kada je, na neko vrijeme, zbog 'Troje' prekinuo rad na filmu 'The Fountain' Davida Aronofskog ('Rekvijem za snove'). Kad smo već kod Pitta, recimo i to da je u početku Petersen bio nezadovoljan njegovim 'tankim nogama'. Profesionalac Brad pobrinuo se za to u teretani, ali ništa ga nije pripremilo na pucanje tetive koje je zaradio snimajući jednu akcijsku scenu. Ironija s obzirom da igra Ahileja. I

Ironije nikad dosta. Kad već neće biti na platnu, bogovi su se, izgleda, odlučili poigrati sudbinama in vivo. Daleko nakon 'Ben Hura', uspjeh 'Gladijatora' povratio je vjeru u epske filmove i pokrenuo lavinu povijesnih spektakala. Dugoočekivanu 'Troju' slijedit će dva 'Alexandra' (Stoneov sa Colin Farellom i Angelinom Jolie i Luhrmanov s Leonardom di Capriom i Nicole Kidman).