Onaj koji će ostati neprimijećen - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Onaj koji će ostati neprimijećen

Onaj koji će ostati neprimijećen

Onaj koji će ostati neprimijećen (2003.)

Propeler film, HRT

92' drama

Režija:           Zvonimir Jurić

Uloge: Daria Lorenci, Nataša Dangubić, Bojan Navojec, Rakan Rushaidar, Krešo Mikić, Asja Potočnjak

Scenario:        Zvonimir Jurić

Producent/i:   Boris T. Matić

Onaj koji će ostati neprimijećen

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.25
4
0.00

Hrvatski film bez vojnih uniformi!!! Velika mala priča jedne noći s troje manje i više čudnih i nedokučivih putnika: On/Ona i njih dvoje. Jutro je. Oni ostaju, On/Ona odlazi.

Dugometražni prvijenac cijenjenog redatelja dokumentarnih filmova, mladog Osječanina Zvonimira Jurića, po mnogo čemu je poseban uradak. Osim redateljskog, zaslužan je i za scenaristički doprinos filmu, a oko same priče lomilo se najviše kopalja, ali se i skrilo jedno fino iznenađenje.

Glumci su prije snimanja dobili scenarij na kojem je redatelj radio godinu dana, a devet dana prije snimanja promijenio ga 80% i svi su se zajedno, ekipa iza i ispred kamere, upustili u neizvjesnu avanturu improvizacije. Scenarij je potekao iz jedne rečenice iz knjige koja glasi: 'Mesija je onaj koji nikada neće doći, a i ako dođe ostaće neprimijećen'.

Posebno naglašavamo da je većina ljudi iza kamere imala nula iskustva, a za ekipu pred kamerama to su počeci filmskog života (mada su svi već poznati kazališni glumci). No, redatelj sam istiće da su mu baš kao takvi pomogli da cijeli projekt bude što sličniji njegovoj viziji.

Sinopsis je vrlo jednostavan. Noć je. On (Daria Lorenci) je čudnovato biće čiji je identitet ostavljen gledatelju na prosudbu. Stoji na raskrižju ceste koja s jedne strane vodi u Karlovac, a s druge u Zagreb, kamo se i uputio. Sreće dvoje posvađanih ljubavnika, Olgu (Nataša Dangubić) prostitutku i Bokija (Bojan Navojec) koji se nikako ne može pomiriti s njenim izborom. Ne doznajemo ništa iz njihovog prijašnjeg života, sve je zbijeno u tu jednu noć koju svi troje provode zajedno.

Dok par komunicira bez ikakve nade za rješenje, čini se, bezizlazne situacije, On se upliće u njihovu priču, zapitkuje, dosađuje i iz nekog nedokučivog razloga želi pomoći. Svanulo je, On je Ona, no nije bitan spol, to je biće viših sposobnosti, nešto kao Isus, Mesija, dobri duh, čuvar ili jednostavno: onaj koji će ostati neprimijećen.

Onaj koji će ostati neprimjećen je na 50. Pula film festivalu 2003. godine nagrađen Vjesnikovom nagradom za najbolji debitantski film.

Interview s redateljem, Zvonimirom Jurićem, pročitajte ovdje.