Obrana i zaštita - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Obrana i zaštita

Obrana i zaštita

Obrana i zaštita (2013.)

Spiritus Movens, Blitz film i video

87' drama, art, eksperimentalni, psihološki

Režija:           Bobo Jelčić

Uloge: Bogdan Diklić, Nada Đurevska, Ivana Roščić, Selma Alispahić, Sadžida Šetić, Rakan Rushaidat, Vinko Kraljević, Izudin Bajrović, Nermin Karačić

Scenario:        Bobo Jelčić

Producent/i:   Zdenka Gold

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi:

službena stranica, Imdb

Obrana i zaštita

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.75
4
0.00

Nagrađivana psihološka drama o Slavku (Bogdan Diklić) koji se nalazi u teškim dilemama u podijeljenom Mostaru.

Radnja 'Obrane i zaštite' odvija se u suvremenom Mostaru, a prati jedan dan u životu sredovječnog muškarca Slavka koji bi trebao ići na pogreb svome starom prijatelju Đulagi. Slavko se osjeća dužnim otići na pogreb, ali u njegovom rodnom Mostaru ova jednostavna društvena obaveza može mu prouzročiti mnoge probleme sa susjedima ili čak s mjesnim političkim moćnicima.

No ako ne ode, njegova žena će ga smatrati kukavicom, ožalošćena obitelj mu nikada neće oprostiti – i Slavko neće moći oprostiti sam sebi. Ovo je uvjerljiva priča o svakodnevnom životu u podijeljenom društvu, svijet u kojem paranoja, komedija i drama koegzistiraju. Također, ovo je i pronicljiv psihološki portret čovjeka koji je prisiljen prijeći nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu.

'Obrana i zaštita' premijerno je prikazana u programu Forum ovogodišnjeg Berlinalea, a na Festivalu igranog filma u Puli osvojila je sedam Zlatnih Arena: Veliku Zlatnu Arenu za Film (producentica Zdenka Gold iz kuće Spiritus Movens), za režiju i scenarij (Bobo Jelčić), glavnog glumca (Bogdan Diklić), glavnu glumicu (Nada Đurevska), kameru (Erol Zubčević) i scenografiju (Mario Ivezić). Na Sarajevo Film Festivalu Obrana i zaštita osvojila je Posebnu nagradu žirija i Srce Sarajeva za najboljeg glumca (Diklić), na Motovun Film Festivalu osvojila je Nagradu Bauer za najbolji film iz regije, a nedavno je proglašen i najboljim dugometražnim igranim filmom na Tuzla Film Festivalu.

s.p.