Obrana i zaštita - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Obrana i zaštita

Obrana i zaštita

Obrana i zaštita (2013.)

Spiritus Movens, Blitz film i video

87' drama, art, eksperimentalni, psihološki

Režija:           Bobo Jelčić

Uloge: Bogdan Diklić, Nada Đurevska, Ivana Roščić, Selma Alispahić, Sadžida Šetić, Rakan Rushaidat, Vinko Kraljević, Izudin Bajrović, Nermin Karačić

Scenario:        Bobo Jelčić

Producent/i:   Zdenka Gold

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi:

službena stranica, Imdb

Obrana i zaštita

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.75
4
0.00

johnny08 12.10.2014 Ocjena recenzije : 0.0

Mostar, 'mi' i 'oni', 'naši' i 'njihovi'...

Bobo Jelčić, rođeni Mostarac, smješta svoj drugi film u postratni Mostar, a glavnom liku Slavku daje naoko lagan zadatak - odlazak na pogreb prijatelju Muslimanu. Može li odlazak na pogreb biti okidač za pokretanje priča o 'nama' i 'njima'? Može li običan čovjek u BiH nastaviti sa običnim, životnim radnjama nakon rata?

To su teme o kojima Jelčić priča kroz lik Slavka, koji je zapravo običan čovjek u kojem se mogu prepoznati mnogi. Odrastao u drugačijim vrijednostima, u drugačijem sistemu, Slavko izgleda kao uljez u rodnome gradu, kao da je izgubio identitet dok se bori sa mislima koga će točno uvrijediti ako ode na pogreb starog prijatelja. Tu Jelčiću majstorski pomaže Diklić u glavnoj ulozi koji je naprosto perfektan, te spojen sa Đurevskom (žena Milena) čini polovicu savršenog glumačkog dueta koji nosi ovaj film na svojim ramenima. Uz glumu, treba pohvaliti i scenarij koji nije ni trena pretenciozan, a redatelja i scenarista Jelčića treba pohvaliti i za majstorsko razbijanje monotonije u filmu sa scenama Slavkova samoubojstva. Upravo to je novina u filmu, koji kao i većina novije hrvatske kinematografije, nažalost obiluje dugim scenama u kojima nema gotovo nikakvih događaja ni dijaloga, te samim time neće privući novu publiku u kino koja je odrasla na zapadnoj kinematografiji. Tu vidim najveću zamjerku ovog filma koji u nedostatku sredstava i/ili scenarističke dubine, pribjegava rumunjskoj kinematografiji umjesto da napokon napravimo iskorak prema zapadu u filmskom pogledu i da gledatelju uz priču ponudimo i određenu dinamiku.

Unatoč tome 'Obrana i zaštita' je dobar film, nimalo spektakularan, ali u omjeru utrošenog vremena i dobivene kvalitete, ipak nudi nešto na što valja obratiti pozornost, jer u BiH postoji više Slavka i Milena kojima život prolazi u konstantnom preispitivanju vlastitih poteza kako ne bi uvrijedili 'svoje'.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

GoodLooker 16.04.2014 Ocjena recenzije : 0.0

Fali sadržaja

Gluma dobra, ali fali radnje...spora psihološka art drama bez suvisle radnje i suvislih dijaloga.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

zvonimso 06.03.2014 Ocjena recenzije : 0.0

Zlatna glumačka generacija

Bogdan je ona vrsta glumca koja doslovno sa godinama postaje sve bolja ,zrelija jednostavno u rangu svjetskih glumaca. Jednostavno šteta što ga nema češće na filmskom platnu. Bio u ulozi naivnog sina u "Maratonci trče počasni krug" ili istrošenog i paranoičnog muža on jednostavno blista svojom spontanošću. Film je zaslužio naše vrijeme...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: