Prije ponoći - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Prije ponoći

Prije ponoći

Before Midnight (2013.)

Sony Pictures Classics

109' drama, romansa

Režija:           Richard Linklater

Uloge: Julie Delpy, Ethan Hawke, Seamus Davey-Fitzpatrick

Scenario:        Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke

Producent/i:   Christos V. Konstantakopoulos, Richard Linklater, Sara Woodhatch

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica, Facebook, Imdb

Prije ponoći

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.60
5
0.00

Zadnji film kultne trilogije, romantična drama o Jesseu (Ethan Hawke) i Celine (Julie Delpy) koji su - konačno završili u braku!

Gotovo dva desetljeća prošlo je otkako su se Amerikanac Jesse (Ethan Hawke) i Francuskinja Celine (Julie Delpy) prvi put sreli u vlaku za Beč, a devet godina nakon zadnjeg susreta s njima pratimo ih na ljetovanju u Grčkoj, gdje razgovaraju o životu i ljubavi. Imaju dvije blizanke, a Jesse je i otac sina tinejdžera Hanka koji živi u Chicagu s njegovom bivšom suprugom koja je s njima također na ljetovanju. Jesse je pisac koji se i nadalje nada uspjehu i karijeri a Celine je taman na poslovnoj prekretnici...
 
Richard Linklater (Houston, Teksas, SAD, 1960) samouki je redatelj i scenarist, bio je među pionirima američkog nezavisnog filma devedesetih godina, a ujedno i inaugurator mnogih ondašnjih mladih talenata i zvijezda (Giovanni Ribisi, Rory Cochrane, Steve Zahn, Parker Posey) a naročito često u njegovim filmovima glumi Ethan Hawke. Karakteristike njegovih filmova prikazi su mladeži i njihove (sub)kulture i generacijske pobune kroz mahom verbalna filozofsko-moralna propitkivanja, niskobudžetni su i vrlo se često odvijaju unutar jednoga dana.

Režirao je i filmove 'Munjeni i zbunjeni' ('Dazed and Confused', 1993), 'SubUrbia' (1996), 'Braća Newton' ('The Newton Boys', 1998), 'Probuđeni život' ('Waking Life', 2001) – dobitnik nagrade CinemAvvenire na Filmskom festivlu u Veneciji, 'Tape' (2001) – dobitnik nagrade Laterna Magica na Filmskom festivalu u Veneciji, 'Rock'n'roll škola' ('The School of Rock', 2003), 'Fast Food Nation' (2006), 'Replikant' ('A Scanner Darkly', 2006).

'Prije ponoći' nastavak je kultnih romantičnih drama 'Prije svitanja' i 'Prije sumraka'.

s.p.