Mačak: ne diraj mu šešir - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mačak: ne diraj mu šešir

Mačak: ne diraj mu šešir

The Cat in the Hat (2003.)

Universal Pictures / Blitz film i video

82' animirani, komedija, fantastika

Režija:           Bo Welch

Uloge: Mike Myers, Alec Baldwin, Kelly Preston, Sean Hayes, Spencer Breslin, Dakota Fanning

Scenario:        Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer po knjizi Dr. Seussa

Producent/i:   Brian Grazer

Linkovi: službeni site
imdb

Mačak: ne diraj mu šešir

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
24
0.00

Adaptacija omiljene dječje knjige Theodora S. Geisela a.k.a. Dr. Seussa, u kojoj se koristi samo 220 riječi, a podučava djecu kako se zabaviti bez računala, televizije ili video igrice...

Dvoje djece, Sally (Dakota Fanning) i Conrad (Spencer Breslin), sjedili su ispred prozora posutog kapljicama kiše, zureći u daljinu s izrazom nepodnošljive dosade na licima. Samohrana majka Joan Walden (Kelly Preston), pretrpana obavezama, ostavila ih je s pospanom i debelom dadiljom, godpođom Kwan (Amy Hill) koja je drijemala, nezainteresirana za igru ili zabavu.

Iako su brat i sestra, Sally i Conrad su potpuno različitih karaktera. Ona je opsjednuta kontrolom i odgovornošću, bez imalo smisla za avanturu i nepodopštinu, a jedini joj je zadatak dovesti zločestog brata u red. Brat neprekidno krši pravila i spreman je probati sve što miriše na zabavu, a takvo ponašanje izluđuje njihovu majku, pa ga želi poslati na vojnu akademiju kako bi ga tamo preodgojili.

Takvu rigoroznu ideju dao joj je njihov susjed i majčin udvarač, Lawrence Quinn (Alec Baldwin), dvolični ljigavac koji se predstavlja kao brižni otac, a pravi cilj mu je dokopati se njihove kuće, Joaninih primanja i riješiti se Conrada. Dok majka radi dadilja drijema, riba se dosađuje u akvariju, a klinci sjede pred prozorom, dogodi se čudo i u njihove živote ulazi 180 cm visok Mačak (Mike Myers) koji govori s crveno-bijelim prugastim šeširom i crvenom leptir mašnom, čiji jedini životni cilj je – ludo se zabaviti.

Mačkov  kostim napravljen od angore i ljudske kose, a Myers je na glavi nosio metalnu ploču na koju su magnetinma bili pričvrćeni šešir i baterije kojima su se na daljinsko upravljanje mogli pomicati rep i uši. Po velikim vrućinama tijekom snimanja na otvorenom u kostim je bio ugrađen sustav za hlađenje, uključujući i prsluk unutar kojeg cirkulira hladna voda, a cijeli kostim na kraju je težio samo 1.5 kilograma.

Kućni ljubimac, Riba, koja progovori nakon pojave Mačka, neprestano upozorava djecu na opasnosti i pravila ponašanja, stalno prigovara, a omiljena rečenica joj je 'Lijepo sam ti rekla!'. Njezina animacija povjerena je kompaniji 'Rhythm & Hues' koji su poznati po filmovima: 'O mačkama i psima', 'Gospodar prstenova: Povratak kralja'  te 'Scooby-Doo'.

S Mačkom dolaze i dva asistenta: Stvar 1 i Stvar 2, koji spremno provode sve destruktivne i zabavne planove u djelo, ali i pospremaju kuću tako da se ludovanje uopće ne može primjetiti. Asistente su odigrale četiri spretne plesačice i gimnastičarke u dobi od osam i devet godina koje su za potrebe filma hodale po zidu i stropu, uništavale kuću i vraćale je u normalu. Spomenutu knjigu obožavala su djeca diljem svijeta, kao i filmski Mačak, Mike Myers, koji je opisuje kao jednu od najdražih knjiga iz djetinjstva.