Divna stvorenja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Divna stvorenja

Divna stvorenja

Beautiful Creatures (2013.)

Warner Bros. Pictures, Blitz film i video

124 minute drama, fantastika, romansa, teen

Režija:           Richard LaGravenese

Uloge: Alice Englert, Viola Davis, Emma Thompson, Alden Ehrenreich, Jeremy Irons

Scenario:        Richard LaGravenese

Producent/i:   Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Molly Smith

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Facebook, Imdb

Divna stvorenja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.57
7
0.00

Fantastična romantična drama o mladiću koji upoznaje neobičnu djevojku koja pripada obitelji moćnih čarobnjaka.

Nadnaravna ljubavna priča rađena je prema bestseleru autorica Kami Garcije i Margaret Stohl. Sedamnaestogodišnji Ethan Wate (Alden Ehrenreich) mjesecima sanja isti san. Tajanstvena djevojka čeka ga na bojištu u jeku Građanskog rata. On silno želi ostati s njom, ali prijeti mu opasnost - svaki put kad udari munja zvukom koji nalikuje na pucanj. Ethan umire prije no što stigne do djevojke. Opasni svijet iz sna Ethanu je draži od stvarnosti u Gatlinu u Južnoj Karolini, malom konzervativnom juž­njačkom gradiću koji kao da nije u 21. stoljeću, u kojem se ništa ne mije­nja i nema nikakvih događaja.

Živi s ocem koji se potpuno povukao u svoj svijet nakon iznenadne smrti mladićeve majke i žudi za životom o kojem može samo čitati. Stvari se mijenjaju dolaskom Lene Duchannes (Alice En­glert), lijepe i zagonetne nećakinje Macona Ravenwooda (Jeremy Irons), vlasnika gotičkog imanja Ravenwood Manor. Ethana djevojka odmah pri­vuče mada se čini kao da ju prati neka zla sila i postaje očito da ona pripa­da obitelji čarobnjaka s moćima koje su izvan njene kontrole.

Grad kojim upravlja konzervativna gđa Lincoln (Emma Thompson) želi da ona bude protjerana. Čak i sveznajuća knjižničarka Amma (Viola Davis) boji se po­navljanja povijesti obilježene obiteljskim tajnama i prokletstvom koje se nadvilo nad Lenu s približavanjem djevojčinog šesnaestog rođendana. Up­ravo tada ona će pripasti Svjetlu ili Tami.  No sudbina djevojke mogla bi već biti zapečaćena kletvom koja nju i Ethana uvlači u mrežu magije i svi­jet pun opasnosti iz kojega možda i nema bijega.

Dio kritičara je pohvalio film i zaključio da je riječ o 'zanimljivom i inteligentnom filmu punom misterije'. Ostali su pohvalili nastupe odraslih glumaca koji imaju najsočnije dijaloge, no zaključili su i da ovo ipak nije njihov film nego je prije svega 'tinejdžerska romansa s natprirodnim motivima' koja pokušava biti i sofisticirana satira, za što baš i nema podloge u scenariju.

s.p.