Ana Karenjina - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ana Karenjina

Ana Karenjina

Anna Karenina (2012.)

Focus Features

129 minuta drama, romansa, art, eksperimentalni, melodrama, povijesni

Režija:           Joe Wright

Uloge: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Jude Law, Aaron Johnson

Scenario:        Tom Stoppard

Producent/i:   Tim Bevan, Paul Webster

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi:

službene stranice, Facebook, Imdb

Ana Karenjina

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
12
0.00

Adaptacija slavnog romana o tragičnoj ljubavi u kojoj glume Keira Knightley, Jude Law i Aaron Taylor-Johnson.

'Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.' Rečenica kojom počinje Tolstojev roman vjerojatno se mnogima urezala duboko u pamćenje, a tragična romansa poslužila je kao inspiracija i režiseru Joeu Wrightu. Nakon 'Ponosa i predrasuda' te 'Okajanja', odlučio je još jednom za glavnu ulogu angažirati Keiru Knightley koja je utjelovila Anu Karenjinu u najnovijoj ekranizaciji ruskoga klasika. Njezinog supruga, visokog državnog službenika Alekseja Karenjina igra Jude Law, dok joj utjehu pruža Aaron Taylor-Johnson koji je utjelovio Vronskog.

Priča počinje 1874. godine. Živahna i prelijepa Ana Karenjina (Keira Knightley) ima sve za čime njeni suvremenici žude. Njezin je suprug Karenjin (Jude Law), visoki vladin dužnosnik kojem je rodila sina. Njezin društveni status u Petrogradu teško bi mogao biti viši. Kad joj brat Oblonski (Matthew MacFadyen) pošalje pismo, ona otputuje u Moskvu da bi spasila njegov brak s Doli (Kelly Macdonald). Putem Ana upoznaje groficu Vronski (Olivia Williams) koju na stanici dočekuje sin, zgodni konjički časnik Vronski (Aaron Taylor-Johnson). Između njega i Ane odmah počnu frcati iskrice i rađa se privlačnost koju ne mogu, niti ne žele zanemariti.

U moskovski stan navraća i najbolji prijatelj Oblonskog, Levin (Domhnall Gleeson), izrazito osjećajan i suosjećajan zemljoposjednik. Zaljubljen je u Dolinu mlađu sestru Kiti (Alicia Vikander) koju prosi, ali ona je zaslijepljena Vronskim. Shrvan, Levin se vraća na svoje imanje i predaje se radu. Kiti se slama srce kad na velikom balu Vronski ne vidi nikoga osim Anu.  

Ana se trudi povratiti ravnotežu, juri kući u Petrograd, a Vronski ju prati. Ona se želi vratiti obiteljskoj svakodnevici, ali ju Vronski progoni u mislima. Počinje strastvena afera koju društvo Petrograda doživljava kao skandaloznu. Karenjin je prisiljen dati joj ultimatum, a Anina odluka reže venu društva opsjednutog vanjštinom i vodi do romantičnih i tragičnih posljedica koje dramatično mijenjaju njezin život, ali i živote svih oko nje.

Ova verzija pamtit će se po (post)modernom pristupu scenarista Toma Stopparda i redatelja Joea Wrighta. Kritičari su pohvaliti eksperimentiranje sa tekstom i scenografijom (kazališni set), iako su naglasili da ono nije za svačiji ukus. Zaključeno je da je riječ o zanimljivom filmskom iskustvu, te da Wright svojom samosvjesnom teatralnošću i 'estetikom lutkine kuće' mami na usporedbe s Bazom Luhrmannom i Wesom Andersonom. O glumačkoj podjeli se još lome koplja među kritičarima, uglavnom se hvali nastup Judea Lawa, a za Keiru Knightley kažu da je suptilno utjelovila Anu kao djevojku koja nikad nije iskusila erotsku ljubav.

s.p.