Odbjegli Django - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Odbjegli Django

Odbjegli Django

Django Unchained (2012.)

The Weinstein Company

141' drama, vestern

Režija:           Quentin Tarantino

Uloge: Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson, Kerry Washington

Scenario:        Quentin Tarantino

Producent/i:   Pilar Savone, Stacey Sher

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Odbjegli Django

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.08
36
0.00

Vestern Quentina Tarantina, priča o robu (Jamie Foxx) koji surađuje s njemačkim lovcem na glave (Christoph Waltz) i bori se da oslobodi svoju ženu (Kerry Washington) koja je robinja nemilosrdnog vlasnika plantaže (Leonardo DiCaprio).

Django (Jamie Foxx) je rob koji biva oslobođen i regrutiran od strane doktora Kinga Schultza (Christoph Waltz) kao poslovni partner. Njegov zadatak je pomoći Schultzu identificirati i pronaći zločince za kojima je raspisana nagrada. Django ubrzo od Schultza počinje učiti zanatske vještine pa zajedno odlaze u Mississippi kako bi oslobodili Djangovu ženu Broomhildu (Kerry Washington).

Međutim, nakon što dogovor o kupnji njegove žene s nemilosrdnim vlasnikom plantaže Calvinom Candiejem (Leonardo DiCaprio) propadne, Django će se naći uvučen u borbu za vlastiti život i život svoje žene, ali će također dobiti i mogućnost za slatku osvetu.

Režiser i scenarist Quentin Tarantino ('Otporan na smrt', 'Nemilosrdni gadovi') zamislio je ovu vestern dramu snimiti kao posvetu talijanskom špageti vesternu 'Django' iz 1966. godine. Scenarij je napisao imajući na umu baš Christopha Waltza ('Bračne svađe', 'Tri mušketira') za ulogu njemočkog lovca na glave, a uloga Djanga bila je ponuđena i Willu Smithu ('Hancock', 'Ali') no Tarantino se ipak na kraju odlučio za sjajnog Jamiea Foxxa ('Collateral', 'Gušteri'). Glumačku ekipu čine još i Leonardo DiCaprio ('Otok Shutter', 'Početak'), Kerry Washington ('Lakeview Terrace', 'Ray') te neizostavni Samuel L. Jackson ('Iron Man 2', 'Jackie Brown').

I ovaj film je doživio napade zbog 'političke nekorektnosti', te se posebno Spike Lee bunio zbog česte upotrebe uvredljivog izraza za crnce. Ipak, film je doživio komercijalni uspjeh i pohvale kritičara, te se zaključuje da 'Christoph Waltz zaslužuje još jednog Oscara!'. Ipak, teško je pobjeći od usporedbi s prethodnim filmom, 'Nemilosrdnim gadovima' u kojima također imamo fantaziju o osveti nad rasističkim nasilnicima. Uglavnom se zaključuje da je film 'stilski hrabar' i 'slastan poput zabranjene cigarete', no ipak 'malo predug i pun nepotrebnih sekvenci'.

Z.M.