Hobit: Neočekivano putovanje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Hobit: Neočekivano putovanje

Hobit: Neočekivano putovanje

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012.)

Warner Bros. Pictures, Continental film

170 minuta avantura, fantastika, dječji, spektakl, epski

Režija:           Peter Jackson

Uloge: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Ian Holm, Elijah Wood, Hugo Weaving, Cate Blanchett, Christopher Lee, Andy Serkis, James Nesbitt, Benedict Cumberbatch

Scenario:        Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro

Producent/i:   Carolynne Cunningham, Peter Jackson, Fran Walsh

Zemlja:          SAD, Novi Zeland

Linkovi:

službene stranice, Facebook, Imdb

Hobit: Neočekivano putovanje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.15
46
0.00

Nakon 12 godina pauze, Peter Jackson ponovno nudi adaptaciju velikog Tolkienovog hita - Hobita - i to u obliku fantastičnog spektakla koji će biti podijeljen u tri dijela.

Za ono troje koje ne znaju, Tolkienov 'Hobit' je, iako samostalna i neovisna priča sa svojim likovima, zapletima i događajima, ipak svojevrsni prequel 'Gospodara prstenova'. Prema tome, na velikim ekranima ponovno ćemo imati prilike gledati stare njuške - Froda, Gandalfa, Legolasa, Golluma, Galadriel, Sarumana, itd. Ali bez brige, biti će tu i podosta novih likova. Za početak, tu je čak trinaest novih patuljaka koje predvodi legendarni ratnik Thorin, a glavnog negativca ovaj put predstavlja odvratni, strašni i jezivi zmaj Smaug. (Sarah Jessica Parker i Rosie O'Donnell su se žestoko nadmetale za ovu ulogu, ali se produkcijski studio nasreću odlučio okrenuti čarima specijalnih efekata. Šala.)

A priča? Pa, priča kaže: Jednog lijepog sunčanog dana, malom bezbrižnom hobitu (omanje, dlakavo stvorenje koje živi pod zemljom, voli avanturu, narodnu pjesmu, prejedanje i alkohol više od rođene majke, ima dug u lokalnoj krčmi i ortopeda na speed dialu) zvanom Bilbo Baggins (ujak slavnog Frode) prilazi misteriozni čarobnjak Gandalf i poziva ga da se pridruži ekspediciji patuljaka. Njihov zadatak je povratiti izgubljeno kraljevstvo i veliko blago koje čuva zli zmaj Smaug. Bilbo tada kreće u pustolovinu koja će promijeniti njegov život, ali i živote cijelog Međuzemlja i rodnog mu Shirea.

Za kraj ćemo se osvrnuti na činjenicu da će Jacksonov 'Hobit' biti trilogija, za razliku od Tolkienovog koji je cijelu priču uspio ispričati u samo jednoj knjizi od cirka 250 stranica. Iako smo sigurni da će mnoge ove vijesti obradovati, odluka da se snimi makar i jedan Hobit nije lako donijeta.

Naime, prvotni redatelj trebao je biti Guillermo Del Toro, no on je odustao od te zadaće nakon čega je cijelo snimanje postalo upitno - pogotovo zbog velikih troškova produkcije. Tada je studio Warner Bros. donio odluku da će redateljsko kormilo preuzeti Peter Jackson, koji je od početka najvljivan samo kao producent. On se u potpunosti posvetio projektu - čovjek režira, napisao je scenarij (uz već spomenutog gospodina Del Tora, te Fran Walsh i Philippu Boyens koje su radile na 'Gospodarima prstenova'), sudjeluje u produkciji i tko zna, možda se pojavi i u cammeo ulozi pijanog goblina.

Priznajemo, isprva nam se činilo kako je sve skupa napravljeno s jednim jedinim ciljem - zgrtanje što veće hrpe para, ali tada nas je Jackson djelomično razuvjerio izjavom: 'Ukoliko ne iskoristim ovu priliku, velik dio priče o Bilbu Bagginsu, čarobnjaku Gandalfu i patuljcima iz Erebora ostati će neispričan.' Čovjek je dokazao da zna što radi, a mistični i očaravajući svijet međuzemlja jednostavno pršti likovima, pustolovinama i avanturama tako da će na kraju svi dobiti ono što žele - filmski studio zaradu, glumci medijsku pažnju, a publika kvalitetne i zanimljive filmove. U svakom slučaju, očekuje nas još jedna trilogija prepuna patuljaka, goblina, orki, zmajeva i ostalih čudesa koje nastanjuju mitsko i rado nam viđeno Tolkienovo Međuzemlje. 

Kritičari su istakli da je glavni problem činjenica da je trilogija 'Gospodara prstenova' postavila velike standarde, a 'Hobit' je mala priča bez toliko herojske epike. Stoga se prvom filmu trilogije 'Hobita' uglavnom zamjera da je razvučen na početku, te da nema opravdanja za predugo trajanje, a neki kritičare se čak šale da možeš čitati knjigu brže nego što gledaš njenu adaptaciju. Velika rasprava vodi se oko formata 48 HFR te se uglavnom smatra da ovaj format filmu daje izgled videa, čime je izgubljen dojam filmske čarolije.

Ipak, pohvaljeni su glumački nastupi i spektakularni dijelovi filma, a ističe se da 'Hobit' nudi puno humora, dovoljno akcijskih scena i ostalih vizualnih poslastica koje će se svidjeti fanovima Tolkiena, ali i svim ljubiteljima fantasyja i pametnih spektakala za mlade i odrasle.

POSEBNI DODACI:

10 PRODUKCIJSKIH VIDEO BLOGOVA

Upustite se na vlastito putovanje iza kamere s redateljem Peterom Jacksonom dok Vas osobno vodi kroz avanturu stvaranja 'Hobita'. Priključite mu se od početka produkcije i posjetite Hobiton, krenite na lokacije snimanja, pogledajte kako je Jackson pomaknuo granice filmskog stvaralaštva i prošetajte crvenim tepihom uz ovih 10 opsežnih video blogova koje je Jackson kreirao isključivo za obožavatelje.

Z.M.