Zatoići samuraj - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zatoići samuraj

Zatoići samuraj

Zatoichi (2003.)

Shochiku Co. Ltd. / Blitz film i video

116' akcija, drama

Režija:           Takeshi Kitano

Uloge: Takeshi Kitano, Tadanobu Asano, Yuuko Daike, Daigorô Tachibana, Michiyo Ookusu

Scenario:        Takeshi Kitano

Producent/i:   Mongkol Film Company

Linkovi: službeni site
zatoici.co.uk
trailer
imdb

Zatoići samuraj

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.43
35
0.00

Japanska televizijska i filmska legenda, Takeshi Kitano, napisao je, režirao i odglumio glavnu ulogu u posljednjem filmu o slijepom samuraju Zatoichiju.

'Zatoichi' je svojevrsan remake vrlo popularne japanske istoimene filmske serije iz šezdesetih godina. Obrazac po kojemu se stvara dramski zaplet u svim filmovima o spretnom Zatoichiju preuzet je iz američkog vesterna - zločinci tiraniziraju marljive mještane nekog zabačenog sela sve dok se ne pojavi hrabri junak koji pomogne seljacima da se riješe nasilnika. Prvi se ovim modelom 'samurajskog vesterna' poslužio kultni redatelj Akira Kurosawa ('Sedam samuraja'), a Takeshi Kitano je vjerno slijedio dokazano uspješnu formulu.

Radnja filma se odvija u neimenovanom gradiću kojim vlada zla banda u službi moćnog samuraja. Već u uvodnoj sceni negativci izazivaju tihog i mirnog Zatoichija, dajući mu priliku da gledateljima demonstrira svoju vještinu s mačem. Osim 'zločestih dečki' i našeg junaka tu su i dvije gejše, Okinu i Osei, koje ubijaju svoje mušterije kako bi im se osvetile za počinjena zlodjela, neizbježni bivši zločinac koji se vratio na put dobra i njegova mila ženica te siromašna seljanka koju muči lokalna banda. Naravno da će Zatoichi pomoći seljanki da se oslobodi nasilnika, kao što će pomoći i gejšama da osvete ubojstvo svojih roditelja. Njegova desna ruka u svemu tome biti će, naravno, preobraćeni ubojica.

Neobično je da je u cijeloj ovoj priči najmanje primjetljiv i dojmljiv sam glavni lik. Takeshi Kitano je utjelovio legendarnog ratnika, ali kao da mu je oduzeo dar govora. Zatoichi je u ovom filmu šutljiv i neizražajan lik, ali je zato filmski vrlo zanimljivo dočarana njegova sljepoća. U mnogim se scenama kamera zadržava upravo na njemu tako da ni gledatelj zapravo ne zna što se točno dešava oko glavnog lika dok zvuk maksimalno iskorištava mogućnosti surrounda.

Takeshi je promijenio još nekoliko bitnih odrednica iz originalnih filmova. Pri kraju filma dovodi u pitanje Zatoichijevu sljepoću kada u jednom kadru on, koji je žmirio cijelo vrijeme, otvara oči, a iz njih izbija čudno srebrno svjetlo. Zanimljiv dašak modernog u film unosi i njegova zblajhana kosa, kao i brzi i kratki rezovi u scenama borbe mačevima.

E, da, krvi ima do koljena, ali kakav je to samurajski film bez krvi? Osim toga, da su katane jako oštre, znamo još iz holivudskih filmova poput 'Kill Billa'. A ako vam se sviđaju takve zapadnjačke inačice istočnjačkih tučnajva, onda ćete 'Zatoichija' voljeti bez obzira na pomalo klišeiziranu radnju. Čak i ako niste veliki ljubitelj samuraja, priliku da pogledate ovakav film u domaćim kinaima i to u redovnoj distribuciji, jednostavno ne bi trebali propustiti!