Dredd - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dredd

Dredd

Dredd 3D (2012.)

Blitz film & video

95' akcija, ZF, spektakl

Režija:           Pete Travis

Uloge: Karl Urban, Olivia Thirlby, Lena Headey

Scenario:        Alex Garland

Producent/i:   Alex Garland, Allon Reich

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Dredd

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.94
16
0.00

Futuristički akcijski spektakl o svijetu budučnostu u kojem caruje zločin, a jedinu pravdu donosi - sudac Dredd!

Budućnost. Amerika je ozračena pustoš. Na Istočnoj obali, od Bostona do Washingtona prostire se Mega City One - ogromna metropola puna nasilja s više od 400 milijuna prestravljenih stanovnika. Red u urbanom kaosu pokušavaju uvesti samo 'The Judges' ('Suci') koji su predstavnici zakona, porotnici, suci i egzekutori - sve u jednome. Među njima se izdvaja - sudac Dredd.

Vrhovni sudac šalje ih u misiju - testirati početnicu, moćnu vidovnjakinju Cassandru Anderson. Suci kreću prema naizgled rutinskom ubojstvu u zloglasnom megabloku Peach Trees visokom 200 katova kojeg vodi nemilosrdni klan Ma-Ma. Kad Suci pokušaju uhapsiti jednog od glavnih ubojica klana, Ma-Ma zatvori cijelu zgradu i naredi lov na suce. Dva Dva suca se nađu u opakoj i bespoštednoj borbi za preživljavanje...

U novoj adaptaciji legendarnog stripa Karl Urban glumi poznatog strip junaka. Sudac Dredd stvoren je 1977. u britanskom SF magazinu 2000 AD, u autorskoj radionici Pata Millsa i Johna Wagnera. Ubrzo je postao hit, a nakon brojnih stripovskih verzija i inkarnacija kroz desetljeća, 1995. je snimljena filmska adaptacija sa Sylvesterom Stalloneom u glavnoj ulozi.

Ova filmska verzija je uglavnom pohvaljena, te je ocjenjeno da je riječ o najvjernijoj i najsuvislijoj adaptaciji stripa o sucu Dreddu. Posebno je pohvaljena interpretacija Karla Urbana, a zaključak je da je riječ o 'studiji karaktera ispunjenoj nasiljem i akcijom'.

s.p.