Bez zakona    - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bez zakona

Bez zakona

Lawless (2012.)

Weinstein Company, Blitz film i video

116' krimi, drama, vestern

Režija:           John Hillcoat

Uloge: Tom Hardy, Gary Oldman, Guy Pearce, Shia LaBeouf, Jessica Chastain, Mia Wasikowska

Scenario:        Nick Cave

Producent/i:   Michael Benaroya, Megan Ellison, Lucy Fisher, Douglas Wick

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Bez zakona

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.11
18
0.00

Gangsterska drama Johna Hillcoata, rađena prema scenariju kultnog Nicka Cavea.

Film je ekranizacija biografskog romana 'The Wettest County in the World', priče o braći Bondurant koji su za vrijeme prohibicije u SAD-u zarađivali proizvodeći alkohol u šumama Virginije a s vremenom je oko njih stvorena legenda da su neuništivi.

U planinama okruga Franklin u Virginiji, braća Bondurant tema su legendi. Najstariji Howard (Jason Clarke) uspio je preživjeti Prvi svjetski rat, ali se kući vratio rastrojen onime što je vidio i činio. Njegov brat Forrest (Tom Hardy) zamalo je umro od španjolske gripe koja im je odnijela roditelje. Iz tog je iskustva izašao s tihom snagom i nepobjedivošću.

Jack (Shia LaBeouf) je najmlađi brat kojeg ne možete impresionirati, osjećajan je i pametan. Vremena su teška, a posla nema, no njih su trojica poduzetnici koji su izgradili unosan lokalni posao kuhajući snažan i popularan destilat. No, vrijeme švercanja alkohola je pri kraju kad stiže specijalni zamjenik Charlie Rakes (Guy Pearce) iz Chicaga. Rakes je ubojit i korumpiran i stavit će na kocku sve što su braća izgradila i što predstavljaju, no oni se nemaju namjeru pokloniti nikome.

Dok se obitelj okuplja ne bi li se suprotstavila Rakesu, dolazi do promjene njihovih međusobnih odnosa. Jack odrasta i sve je ambiciozniji, sanja o skupim odijelima, brzim automobilima i prekrasnim ženama te on i njegov prijatelj Cricket (Dane DeHaan) pokreću vlastiti posao - protiv Forrestove volje. Jedan od Jackovih kupaca je čak veliki gradski gangster i njegov idol, Floyd Banner (Gary Oldman). Sve se dodatno zakomplicira kad se pojave dvije prelijepe žene: egzotična Maggie (Jessica Chastain) s tajnom prošlošću koja privuče Forresta i tiha Bertha (Mia Wasikowska) čiju buntovnu žicu polako počne privlačiti Jackov šarm.

Jack je toliko samouvjeren da postaje sve manje razuman, a posljedice njegovih postupaka stavit će na veliki ispit privrženost braće i sve ih dovesti u opasnost. Odlučni boriti se za svoje, braća Bondurant suprotstavljaju se korumpiranim silama zakona u obračunu čiji će ishod odrediti tko će kontrolirati 'najmokriji okrug na svijetu'.

Iako trailer i priča filma izgledaju jako poznato, riječ je o originalnom filmu punom krvave i brutalne akcije, koji nije klasični akcijski krimić nego kompleksna drama koja istražuje najmračnije strane ljudske prirode. Svi redom hvale odličan casting, redatelja Hillcoata ('Uvjeti predaje') i scenarista i skladatelja Nicka Cavea koji je uvijek imao dara za krvave priče i nesavršene likove.

s.p.