Che - novi čovjek - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Che - novi čovjek

Che - novi čovjek

Che. Un hombre nuevo (2010.)

Restart

124' dokumentarni, ratni, biografski, povijesni, politički

Režija:           Tristán Bauer

Scenario:        Tristán Bauer, Carolina Scaglione

Zemlja:          Kuba, Argentina, Španjolska

Linkovi:

službena stranica, Imdb

Che - novi čovjek

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Dokumentarac o životu Ernesta Che Guevare, prepun novootkrivenih činjenica i nikad viđenih arhivskih snimaka.

'Che - novi čovjek', dokumentarac Tristana Bauera, najnoviji je film o životu Ernesta Che Guevare, prepun novootkrivenih činjenica i nikad viđenih arhivskih snimaka, i to zahvaljujući dozvoli predsjednika Bolivije Eva Moralesa koji je filmskoj ekipi dozvolio pristup tajnim državnim i vojnim dokumentima i dnevnicima. Pristup je bio ograničen, ali dovoljan da u uzbudljivoj seansi prelistavanja materijala fotografiraju sve što im je trebalo za film. Drugi dio filmske arhive dobijen je direktno od Guevarine obitelji - materijali s Cheom koji čita poeziju Nerude i Valleja svojoj ženi, posjete obiteljskim okupljanjima i govor na francuskom. Ovaj dokumentarac nudi intiman i razotkrivajući pogled u život revolucionarne pop ikone.

Autor je proveo dvanaest godina istražujući materiju i Che Guevarinu pisanu riječ te obiteljsku dokumentaciju, a ovaj materijal je rezultat iscrpnog istraživanja. Redatelj Tristán Bauer rođen je u Argentini 1959., a režiju ja završio 1982. Radio je kao direktor fotografije i snimatelj za priznate južnoameričke redatelje. Osnovao je Cine Testimonio, grupu koja je proizvela nekolicinu filmova koji se bave socijalnom temetikom. Režirao je dugometražne filmove, dokumentarce, igrane filmove te kratke filmove i TV programe, a za svoje radove dobio je mnogo priznanja i nagrada. Od 2007 predsjednik je argentinskog nacinalnog sustava javnih medija(Sistema Nacional de Medios Publico).

Film je dobio nagradu za najbolji dokumentarac na Montreal World Film Festval 2010., a kritičari su napisali: 'Omiljen i omražen, Che bi sigurno odabrao ovaj dokumentarac da jednom za svagda poravna račune.'

s.p.