Kralj  - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kralj

Kralj

Kralj (2011.)

DA Film d.o.o, Blitz film i video

75' dokumentarni, biografski, sportski

Režija:           Dejan Aćimović

Uloge: Darko Kralj, Ivan Ivančić

Scenario:        Dejan Aćimović

Producent/i:   Dejan Aćimović

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi:

imdb

Kralj

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Istinita priča o Darku Kralju, jedinom sportašu u povijesti sporta koji je u jednom danu rušio svjetski rekord - čak pet puta zaredom! Dirljivi dokumentarac Dejana Aćimovića.

Darko Kralj je hrvatski paraolimpijac i stopostotni invalid. 1991. godine u teškom ranjavanju gubi lijevu nogu. Četrnaest dana leži u komi, liječnici mu jedva spašavaju život, a nedugo nakon toga ostavlja ga supruga. Ponovno uči hodati i jedva se odupire depresiji. Danas je svjetski i olimpijski prvak u bacanju kugle i svjetski rekorder.

Osim obitelji Darka Kralja (posebno sinova s kojima ima odnos pun topline), roditelja i prijatelja i susjeda iz Grubišnog polja, u dokumentarcu upoznajemo i karizmatičnog trenera bacačkih vještina 'starog kova' Ivana Ivančića koji je u Darku od početka vidio šampionski potencijal i s kojim je Kralj dosegao vrhunce svoje sportske karijere.

Redatelj Aćimović prati Kralja i na njegovim napornim treninzima, ali i pri bezbrojnim pokušajima namještanja nove, posebno izrađene proteze uz pomoć koje Kralj postiže svjetske uspjehe. Prate ga i s njegovim najbližima te se kroz prizore toplog, dinamičnog i na momente duhovitog svakodnevnog života stvara slika o ovome jednostavnom, velikom čovjeku.


'Kralj', trailer.

'Kralj' je nastajao tijekom dvije godine, u produkciji tvrtke D.A. film d.o.o uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije. Fotografiju filma potpisuje Dario Hacek, montažu Vladimir Gojun, a za glazbu je zaslužan Livio Morosin.

'Teško je opisati tragove koje na gledatelja ostavlja ova pulsirajuća dokumentarna priča a da se ne upadne u patetiku. Naime, bilo bi to nepravedno, jer ovaj je film sve samo nije patetičan. Niti je takav njegov glavni junak' - napisao je Davor Špišić na svom blogu Civilka. Treba spomenuti  i da je na posljednim Paraolimpijskim igrama u Londonu Darko Kralj osvojio još jednu medalju, onu srebrnu.

s.p.