Bračne svađe - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bračne svađe

Bračne svađe

Carnage (2011.)

Pa-Dora

79' drama, crna komedija, psihološki

Režija:           Roman Polanski

Uloge: Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz, John C. Reilly

Scenario:        Roman Polanski, Yasmina Reza prema svojoj drami

Producent/i:   Saïd Ben Saïd

Zemlja:          Francuska, Njemačka, Poljska, Španjolska

Linkovi:

službena stranica, Imdb

Bračne svađe

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.89
9
0.00

Crnohumorna drama Romana Polanskog o roditeljima koji uz večeru žele izgladiti sukob svojih sinova, što prerasta u verbalni masakr!

Nakon fizičkog sukoba njihovih sinova, dva para roditelja se odluče naći na srdačnom sastanku. Kako vrijeme prolazi, na vidjelo izlazi djetinjasto ponašanje roditelja koje večer pretvara u pravi kaos.

Na kraju se i roditelji posvađaju, te na površinu izlaze brojne obiteljske tajne...


'Bračne svađe', trailer.

Ova komorna priča je adaptacija nagrađivane drame 'Bog masakra'. U brodvejskoj verziji predstave glumili su James Gandolfini, Jeff Daniels, Marcia Gay Harden i Hope Davis, a u Hrvatskoj je predstava izvedena i u Splitu i u Zagrebu, te je jedan od glumaca u postavi bio i pokojni Ivica Vidović.

Autorica predloška je Francuskinja Yasmina Reza koja je zajedno s redateljem Polanskim i koscenaristica filma, te su zajedno odlučiti izmijeniti naslov u 'Masakr' ('Carnage') jer bi 'Bog' u naslovu mogao zbuniti mnoge ljude. Kod nas je film preveden kao 'Bračne svađe', što bi ljude moglo asocirati na 'Bračne vode'.

Kritičari su pohvalili sigurnu režiju Polanskog koji nije bježao od komorne atmosfere nego ju je iskoristio da napravi klaustrofobični film te se ovaj film uspoređuje s još jednom vrhunskom adaptacijom, klasikom žestokih dijaloga 'Glengarry Glen Ross'. Film je relativno kratak (79 min.), ali je zato Polanski ostvario brzi ritam i omogućio vrhunskim glumcima (Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz, John C. Reilly) da se razmašu.

Istaknuto je da je Polanski uspio napraviti film koji je još duhovitiji od predloška, pa ga nazivaju i zabavnom verzijom filma 'Tko se boji Virginije Woolf?' koja pokazuje da je 'komedija tragedija koja se događa nekom drugom'.

s.p.