Bračne svađe - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bračne svađe

Bračne svađe

Carnage (2011.)

Pa-Dora

79' drama, crna komedija, psihološki

Režija:           Roman Polanski

Uloge: Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz, John C. Reilly

Scenario:        Roman Polanski, Yasmina Reza prema svojoj drami

Producent/i:   Saïd Ben Saïd

Zemlja:          Francuska, Njemačka, Poljska, Španjolska

Linkovi:

službena stranica, Imdb

Bračne svađe

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.89
9
0.00

moonwalker 09.09.2012 Ocjena recenzije : 0.0

Ugodno iznenađenje

Ugodno iznenađenje. Izvrsne uloge 4 glumca. Ne zna se ko je bolje odigrao. Film nije vrhunski, ali je za solidnu peticu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Dalija N 05.09.2012 Ocjena recenzije : 4.0

Cristoph Waltz

Od gledanja Inglorious basterdz, Cristoph Waltz mi je pravo otkriće. Film nije baš remek-djelo, malo mi je previše statičan, ali nije ni loš. Zanimljivo isplivavanje sve više i više intimnih detalja među potpuno nepoznatim ljudima, licemjerje na kvadrat, u početku su svi jako fini, otrov se mjeri u malim, ali ipak primjetljivim količinama, da bi pred kraj sukljao na sve strane... Zanimljivo, ali bez Cristopha bi mi bilo malo preslabo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 17.07.2012 Ocjena recenzije : 4.83

Bračni nesporazumi

Zasnovana na pozorišnoj predstavi 'Le Dieu du carnage' koji je napisala Yasmina Reza, nastala je urnebesna komedija u režiji proslavljenog Romana Polanskog.Ovaj iskusni filmadžija je uz pomoć autorke pozorišne predstave, adaptirao scenario za potrebe stvaranja zanimljive, pomalo intrigantne filmske priče iz svakodnevnog života.Jedna obična tuča dvojice školskih drugova, iniciraće sastanak njihovih zabrinutih roditelja.U porodičnom domu Longstreet počinje bezazlena diskusija o vaspitavanju dece, koja kako vreme odmiče, eskalira u oštru verbalnu borbu, gde se potežu argumenti koji baš i nisu prikladni civilizovanim ljudima, proklamovanim intelektualcima, kako sebe doživljavaju ovi bračni parovi...Akcenat jeste na britkim dijalozima, gde su obuhvaćene različite teme, što je mora se priznati jako dobro napisano i režirano.Ova komedija situacije, ipak spada u onu kategoriju koja iziskuje od prosečnog gledaoca, da se fokusira na samu priču, jer ovde nema prostačkih gegova, niti bilo kakvih jeftinih komičarskih trikova.Okupiti četvoro jakih glumačkih imena, pokazalo se kao dobar potez, jer Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz i John C. Reilly, daju svako na svoj način, doprinos kvalitetu filma.Da li zbog lokacije (čitava radnja praktično se odvija u jednom stanu), film jeste nekako klaustrofobičan, ali i na momente monoton (ipak imamo samo četiri lika, praktično do samog kraja), što su sitne zamerke na račun ove urbane komične priče.No i pored toga, zavređuje prolaznu ocenu, pa ukoliko se odlučite da ga pogledate, verovatno nećete da budete na gubitku.A ukoliko ne škodi, onda bi moglo da koristi, pa izvolite.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mr blond 27.05.2012 Ocjena recenzije : 3.0

Genijalno

Naprosto mi je nevjerovatno da je film sa ovako jednostavnom pričom pri samom vrhu najboljih filmova 2011.godine.Glumci su fenomenalni,zbilja nebi bilo fer nekog posebno isticati.Cijelokupna radnja filma se događa u jednom stanu,a film ima samo četvero likova,a uspijeva biti više zanimljiv od svakakvih ultraskupih blockbustera koje svake godine imamo prilike gledati.Osim genijalnih glumaca,najveci adut filma su genijalni dijalozi zbog kojih film ni u jednom trenutku nije dosadan.Polanski je stvorio pravo malo remek djelo.Za kraj bih preporučio film slične tematike(radnja se odvija na jednom mjestu i te je fokusirana na razgovore između likova) ROPE (1948.) od legendarnog Hitchcocka.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

film chick 15.03.2012 Ocjena recenzije : 3.0

Kad padnu maske...

Genijalno jednostavna priča! Svi glumci rasturaju, a posebno Jodie Foster, koju je pravo osvježenje vidjeti opet na filmu, nakon godina izbivanja. Standardno sjajna je i Kate Winslet. U svakom slučaju savršeno odabrani glumci i svi jako uvjerljivi kao dugovječni bračni parovi. U početku su oba para suzdržana i "malograđanski" pristojna, a kako radnja odmiče, uz poticaj alkohola, emocije počinju eskalirati sve do dojmljive poante. Preporučam!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: