Crni ponedjeljak - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Crni ponedjeljak

Crni ponedjeljak

Margin Call (2011.)

Before The Door Pictures

107' drama, triler

Režija:           J.C. Chandor

Uloge: Jeremy Irons, Kevin Spacey, Paul Bettany, Zachary Quinto, Stanley Tucci, Demi Moore, Penn Badgley i Simon Baker

Scenario:        J.C. Chandor

Producent/i:   Corey Moosa, Zachary Quinto, Neal Dodson

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica, Imdb

Crni ponedjeljak

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.25
8
0.00

Bankarski triler s uglednom glumačkom postavom, priča o početku velike ekonomske krize koja nas je pogodila.

Noć uoči velikog kraha burzi 2008. Nakon što je iznenada dobio otkaz, analitičar zadužen za kontrolu rizika na odlasku mladom matematičaru u banci predaje USB s podacima koji navještavaju propast. Kada mladić otkrije o kakvoj se bankarskoj katastrofi radi, pokrenuti će lančanu reakciju...


'Crni ponedjeljak', trailer.

Redatelj Chandor prikazao je ovim filmom bankarsku pohlepu, te posvemašnju društvenu neodgovornost i spremnost da ugroze cijelo svjetsko tržište kapitala da bi se s profitom izvukli iz svojih rizičnijih financijskih operacija. 'Crni ponedjeljak' pokazuje koliko je privatnim financijskim kompanijama, osobito u Americi, potreban stroži nadzor državnih regulatornih tijela i čvršća pravila ponašanja kako bi se izbjeglo da nezasitni pojedinci u nastojanju da ostvare što veću dobit ugroze funkcioniranje cjelokupnoga američkog, pa i svjetskog gospodarstva.

Film je nominiran za Oscara 2012. za najbolji originalni scenarij, dobio je Nagradu filmskih kritičara New Yorka za najbolji redateljski debi, te Nagradu Robert Altman na Independent Spirit Awards za cijeli glumački ansambl.

s.p.