Duga mračna noć - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Duga mračna noć

Duga mračna noć

Duga mračna noć (2004.)

Mediteran film, Hrvatska radiotelevizija i Jadran film / Blitz film i video

195' drama

Režija:           Antun Vrdoljak

Uloge: Goran Višnjić, Mustafa Nadarević, Katarina Bistrović-Darvaš, Boris Dvornik, Tarik Filipović, Goran Grgić, Vili Matula, Rene Bitorajac, Goran Navojec, Ivo Gregurević, Žarko Potočnjak

Scenario:        Antun Vrdoljak

Producent/i:   Antun Vrdoljak, Goran Višnjić, Mirko Galić

Duga mračna noć

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.88
40
0.00

Antun Vrdoljak se vratio na filmsku scenu nakon 13 godina stanke. Slavonija, 40-te i 50-te godine prošlog stoljeća i Ivo Kolar koji nam sve kazuje.

U film je uloženo pet godina truda i 30 milijuna kuna, a traje tri sata i petnaest minuta. Ako mislite da je to predugo, što reći na podatak da ćete ga gledati na HTV-u trinaest nastavaka od po pedeset minuta?

Radnja filma odvija se u razdoblju od 1940. do 1952. godine u Slavoniji. Prikazan je period prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, a u središtu zbivanja je slavonski student Ivo Kolar (Goran Višnjić) koji se vraća u rodno selo za vrijeme II svjetskog rata. Ivo je od ustaša spasio svog prijatelja Židova (Krešimir Mikić) pa se sukobio s tadašnjim režimom, a kada se vratio u rodno selo zatekao je susjede i prijatelje, bećare odane zavičaju, u ratnom vihoru i ludnici kako se priklanjaju ustašama, nacistima ili partizanima.

Taj se dio filma odnosi na istiniti povijesni događaj, u kojem su se međusobno obračunavali folksdojčeri, pristalice nacizma i antifašisti koji osnivaju odred 'Ernest Thellman', nazvan po svojem političkom uzoru. Ratni vihor i stradanja razdvajaju Ivu i njegovog najboljeg prijatelja Matu (Goran Navojec) jer Ivo odlazi s partizanima, a bećar Mato izabire krivu stranu, odlazeći s ustašama zbog čiste i naivne ljubavi prema domovini. 

Za vrijeme partizanskih dana Ivo se ženi s drugaricom Verom (Katarina Bistrović-Darvaš) iz istog voda s kojom dobija dijete. Uskoro dolazi i kraj rata. Ivo je ugledni komunist koji u sukobu s režimom zbog kritiziranja proletarijata, postaje žrtvom OZNA-inih progona.

Film je zapravo priča o ljudskoj sudbini, stradanju, prijateljstvu, boli, patnji, poštenju, hrvatskoj povijesti i kulturi. Redatelj kronološki prikazuje jedno vremensko razdoblje Slavonije kroz nekoliko različitih slojeva: razlučivanje dobra i zla, ljubavna priča, političke makinacije i povijesne činjenice, sve to kroz jednog idealiziranog čovjeka kojeg je uvijek moguće pronaći među nama, bez obzira na vrijeme i mjesto događanja.

Višnjić je ponosan i zadovoljan obavljenim poslom, koji mu omogućuje i povratak u domaću produkciju, opisujući ulogu kao najzahtjevniju, najbolju i najdražu u svom cijelom glumačkom životu.

Mnoge scene su izrezane zbog potreba motaže filma, pa su se tako izgubili i neki likovi, ali bi serija trebala dočarati sve što je redatelj htio reći, a zainteresirani žele vidjeti.