Marijine - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Marijine

Marijine

Marijine (2011.)

Udruga UKUS

61' komedija, dokumentarni, drama, glazbeni, biografski, eksperimentalni, melodrama, crna komedija

Režija:           Željka Suková

Uloge: Nina Violić, Željka Suková, Mila Čuljak, Predrag Sikimić, MIDI LIDI, Marija Violić, Ivan Pavao II.

Scenario:        Željka Suková

Producent/i:   Udruga UKUS

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi:

službene stranice, Facebook

Marijine

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Dokumentarna glazbena komedija u kojoj počast svojoj pokojnoj baki odaju tri unuke, među kojima je i Nina Violić.

'Marijine' su svojevrstan hommage jednoj baki, bez tuge i patetike, obojan sjećenjem na nju kao neobičnu, životnu i zanimljivu ženu. Kako bi joj 'popravile' nadgrobni spomenik, njezine unuke Nina Violić i redateljica Željka Sukova (koje su stvarne Marijine unuke), te treća unuka Danira (koju glumi Mila Čuljak), pozivaju susjede i rodbinu na privatno okupljanje u čast pokojne Marije Violić, njihove sustanarke, prijateljice i bake.

Umjesto da se pretvori u sentimentalni klišej, okupljanje se ubrzo razvija u reality show, uključujući i masovne pjevačke i plesne epizode. To jedinstveno okupljanje odvija se u Marijinom stanu, a za glazbu su zaduženi unajmljeni glazbenici. Iako su gostima potpuno nepoznati, oni su u stvarnom životu vrlo popularni češki dance electro-trash sastav Midi lidi. A koja je svrha tog jedinstvenog okupljanja? Da obitelj napokon ispuni davnu obavezu prema Mariji, dragoj i voljenoj pokojnici.


'Marijine', trailer.

Redateljica Željka Suková rođena je u Rijeci 1977. godine. Studirala je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu. 'Marijine' su njezin prvi dugometražni film.

Snimljene u produkciji riječke Udruge Ukus, doku-igrane 'Marijine' iza sebe već imaju zavidan međunarodni uspjeh. Svjetska premijera održana je u svibnju na prestižnom festivalu dokumentarnog filma HotDocs u Torontu, gdje je film primljen uz iznimno dobre reakcije publike i kritike.

Europska premijera održana je dva mjeseca kasnije, u srpnju, na jednom od najuglednijih kontinentalnih festivala u Karlovym Varyma, gdje su osvojili nagradu Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA. Hrvatsku premijeru film je imao na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu.

Recenzije:

'Zabavan film koji podjednako afirmira život i zabavu' - Variety
'Koje god žanra bile, 'Marijine' su ugodan film sa šarenim likovima koji pod utjecajem crnog vina razmjenjuju duhovite dijaloge i time stvaraju nadrealne karmine' - Vladan Petković, Cineuropa

s.p.