Oblak - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Oblak

Oblak

Oblak (2011.)

Fade In, Zagreb film

78’ dokumentarni, drama, biografski, melodrama, psihološki, teen

Režija:           Miroslav Sikavica

Scenario:        Miroslav Sikavica

Producent/i:   Miroslav Sikavica, Vinko Brešan

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi:

imdb

Oblak

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
1
0.00

Dokumentarac o životu Luke Ritza, njegovom ubojstvu i traumi koja je pogodila njegovu obitelj, prijatelje i društvo.

'Kuda idem ne znam, ali htio bih, kad umrem, da me kremiraju i stave u neku lijepu pepeljaru', zapisao je u svojoj potrazi za smislom života, 14-godišnji Luka Ritz. Vjerojatno ni u najluđim snovima nije pomišljao da bi se to moglo dogoditi tako brzo. A dogodilo se ni pune četiri godine kasnije.

Njegovo premlaćivanje i posljedična smrt 2008. godine te višemjesečna potraga za počiniteljima potresli su hrvatsku javnost i potaknuli snažnu građansku kampanju otpora maloljetničkom nasilju. Ovo je intimna priča koja se događala daleko od očiju javnosti. Dokumentarac o traumatičnom gubitku sina jedinca, najboljeg prijatelja, dečka, koji u rasponu od godinu dana nakon Lukine smrti prati njegove najbliže, te priča o potrebi i važnosti građanske solidarnosti i aktivizma u današnjem društvu.


'Oblak', trailer.

 
Redatelj Miroslav Sikavica, rođen u Zagrebu 1975. godine, filmski je i televizijski redatelj. Filmografija: 'Oblak' (2011.), 'Od 6 mjeseci do 3 godine' (2010.), 'Direkt: Čardak ni na nebu ni na zemlji' (2009.), 'Direkt: Lopta, cipela, Coca-Cola' (2008.) 'Gospođa za prije' (2007.), 'Direkt: C2H5OH' (2006.), 'Kako miriše nebo' (2003.), 'Pad' (2002.). 'Oblak' je njegov dugometražni dokumentarni prvijenac, a doživio je vrlo dobre kritike i potresne reakcije publike.

s.p.